Подробности за дозировката на Sunosi

Sunosi (solriamfetol) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на прекомерна сънливост през деня. Лекарството идва като таблетка, която поглъщате. Обикновено се приема веднъж на ден.

Sunosi лекува прекомерната сънливост през деня при възрастни с:

 • нарколепсия
 • обструктивна сънна апнея

Активната съставка в Sunosi е солриамфетол. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

Sunosi принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на обратното захващане на допамин и норепинефрин.

Тази статия описва дозите на Sunosi, неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Sunosi, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Sunosi?

Таблицата по-долу подчертава основите на дозите на Sunosi. Всички дози са посочени в милиграми (mg).

Основно състояние Начална доза Колко често да приемате Максимална дозировка
нарколепсия 75 мг веднъж на ден 150 мг
обструктивна сънна апнея 37,5 мг веднъж на ден 150 мг

Каква е формата на Sunosi?

Sunosi се предлага под формата на таблетка, която поглъщате.

Какви са силните страни на Sunosi?

Sunosi се предлага в две концентрации: 75 mg и 150 mg.

Ако ви е предписана дозата от 37,5 mg, таблетката от 75 mg може да бъде намалена наполовина. За да научите повече, вижте „Как се приема Sunosi?“ раздел по-долу.

Какви са обичайните дози на Sunosi?

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с ниска доза и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при нарколепсия

Препоръчваната начална доза Sunosi за нарколепсия е 75 mg, приемана веднъж дневно. Вашият лекар може да увеличава дозата Ви на всеки 3 дни, докато намери дозата, която работи най-добре за Вас. Максималната препоръчвана доза Sunosi е 150 mg, приемана веднъж на ден.

Дозировка за обструктивна сънна апнея

Препоръчителната начална доза Sunosi за обструктивна сънна апнея е 37,5 mg, приемана веднъж дневно. Вашият лекар може да увеличава дозата Ви на всеки 3 дни, докато намери дозата, която работи най-добре за Вас. Максималната препоръчвана доза Sunosi е 150 mg, приемана веднъж на ден.

Sunosi използва ли се дългосрочно?

Да, Sunosi обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Ако имате проблеми с бъбреците, Вашият лекар ще Ви предпише по-ниска доза Sunosi.

Ако имате умерено бъбречно заболяване, Вашият лекар ще Ви предпише начална доза от 37,5 mg, приемана веднъж дневно. Ако е необходимо, те ще увеличат дозата ви след 7 дни до максимална доза от 75 mg, приемана веднъж дневно.

Ако имате тежко бъбречно заболяване, началната и максималната доза са 37,5 mg, приемани веднъж дневно.

И ако имате краен стадий на бъбречно заболяване, Вашият лекар ще Ви препоръча различно лекарство.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Sunosi.

Каква е дозата на Sunosi в сравнение с тази на други подобни лекарства, като Provigil или Adderall?

Дозата на Sunosi обикновено е по-ниска от дозата на Provigil (модафинил). Ако приемате Provigil за сънливост през деня, причинена от нарколепсия или обструктивна сънна апнея, обикновено ще приемате 200 милиграма (mg) веднъж на ден. Максималната доза Sunosi е 150 mg на ден.

Дозировката на Adderall (амфетамин/декстроамфетамин) може да бъде по-висока или по-ниска от дозата на Sunosi. Ако приемате Adderall за сънливост през деня, причинена от нарколепсия, дозата ви ще бъде от 5 mg до 60 mg на ден. Вашият лекар ще намери дозата, която работи най-добре за Вас.

Дневната доза Adderall обикновено се разделя на две или три по-малки дози през деня. Sunosi се приема само веднъж на ден.

Тъй като Sunosi, Provigil и Adderall имат различни активни съставки*, броят милиграми във всяко лекарство не води до същия ефект. Например, 5 mg Adderall не е равно на 5 mg Provigil или Sunosi.

Ако имате въпроси относно това кое лекарство може да е най-добро за вас, говорете с вашия лекар.

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.

Трябва ли възрастните възрастни да приемат по-ниска доза Sunosi?

Не. Възрастните възрастни обикновено не трябва да приемат по-ниска доза Sunosi. Но като цяло възрастните хора са по-склонни да имат проблеми с бъбреците.

Ако имате умерено до тежко бъбречно заболяване, ще трябва да приемате по-ниска доза Sunosi. Вашият лекар ще Ви предпише дозата, която е най-добра за Вас въз основа на това колко добре работят бъбреците Ви.

Ако имате въпроси относно дозировката на Sunosi, говорете с Вашия лекар.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Sunosi може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • тежестта на вашата сънливост през деня
 • основното състояние, причиняващо дневна сънливост
 • ако имате проблеми с бъбреците (вижте „Коригиране на дозата“ в раздела „Каква е дозировката на Sunosi?“ по-горе)

Как се приема Sunosi?

Sunosi идва като таблетка, която поглъщате. Ще го приемате веднъж на ден, за предпочитане сутрин веднага след събуждане. Можете да приемате Sunosi със или без храна.

Не трябва да приемате Sunosi в рамките на 9 часа преди лягане. Sunosi може да ви попречи да заспите, ако се приема твърде близо до времето за лягане.

Ако ви е предписана дозата от 37,5 mg, таблетката от 75 mg може да бъде намалена наполовина. Можете да поискате от вашия фармацевт устройство, което разделя таблетките. Ако ви е трудно да разделите таблетките, можете да помолите вашия фармацевт да го направи вместо вас.

Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Sunosi вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те може да са в състояние да доставят Sunosi в лесно отваряем контейнер. Те може също да имат съвети, които да ви помогнат да улесните отварянето на контейнера с лекарството.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Sunosi, вземете я веднага щом се сетите. Не приемайте повече от една доза на ден, тъй като това може да увеличи риска от странични ефекти. Не трябва да приемате Sunosi в рамките на 9 часа след лягане. Ако осъзнаете, че сте пропуснали доза, но планирате да спите през следващите 9 часа, просто пропуснете пропуснатата доза. След това вземете следващата си доза на следващия ден, както обикновено.

Ако се нуждаете от помощ да запомните да вземете дозата си Sunosi навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Има ли риск от злоупотреба със Sunosi?

Sunosi носи риск от злоупотреба. (При неправилна употреба лекарството се приема по начин, различен от предписания от лекар.)

Sunosi е контролирано вещество и е класифицирано като лекарство, отпускано с рецепта от списък IV. Това означава, че има известен риск от злоупотреба. Поради този риск Вашият лекар може да не Ви предпише Sunosi, ако имате разстройство, свързано с употребата на алкохол или друг тип разстройство, свързано с употребата на вещества. Те може също да не предпишат Sunosi, ако сте били лекувани за едно от тези състояния в миналото.

Ако имате въпроси относно риска от злоупотреба със Sunosi, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Sunosi, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Какво да направите, в случай че сте приели твърде много Sunosi

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако мислите, че сте приели твърде много Sunosi. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя. Ако вашият лекар ви препоръча Sunosi, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Sunosi без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Sunosi точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Трябва ли моята доза Sunosi да се промени, ако започна да приемам други лекарства?
 • Мога ли да приемам повече от 150 mg Sunosi, ако тази доза не ми действа?
 • Ще имам ли повече странични ефекти, ако взема по-висока доза Sunosi?

За да научите повече за Sunosi, вижте тези статии:

 • Всичко за Sunosi
 • Sunosi и цена: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss