Подробности за дозировката на Shingrix

Shingrix (рекомбинантна ваксина срещу херпес зостер, с адювант) е лекарство, отпускано с рецепта, което се дава за ваксиниране срещу инфекция с херпес зостер. Предлага се като течна форма за инжектиране в мускул. Получавате две отделни дози от медицински специалист.

Shingrix се използва за предотвратяване на инфекция с херпес зостер (херпес зостер) при възрастни, които са:

  • на възраст 50 години и повече
  • на възраст над 18 години, които са изложени на по-висок риск от получаване на херпес зостер

Активната съставка в Shingrix е рекомбинантна ваксина срещу зостер с адювант. (Активната съставка е това, което кара ваксината да действа.)

„Рекомбинантен“ означава направен от части от, което в този случай е вирусът на херпес зостер. „С адювант“ означава, че е добавено вещество, за да направи ваксината по-ефективна.

Shingrix принадлежи към група лекарства, наречени ваксини.

Тази статия описва дозировката на Shingrix, както и неговата сила и начина на приложение. За да научите повече за Shingrix, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Shingrix?

Този раздел описва обичайната дозировка на Shingrix. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Shingrix?

Shingrix се предлага под формата на суспензия, която медицински специалист прилага чрез инжектиране в мускул. Суспензията е вид течна смес.

Каква е силата на Shingrix?

Shingrix се предлага в една концентрация от 0,5 милилитра (mL), след като е напълно смесен от медицински специалист.

Какви са обичайните дози на Shingrix?

Получавате ваксина Shingrix в две дози според схемата на дозиране.

Информацията по-долу описва често използваната или препоръчвана схема на дозиране. Вашият лекар ще определи най-добрата схема на дозиране за Вас.

Дозировка за херпес зостер

Типичната доза Shingrix за възрастни на възраст 50 и повече години за предотвратяване на херпес зостер е две дози от 0,5 ml всяка. Ще получите първата доза, а след това ще получите втората доза 2-6 месеца по-късно.

Имунната система на някои хора е уязвима или отслабена, което се нарича имунокомпрометирана. Или може да са изложени на по-висок риск от херпес зостер. Ако сте на възраст 18 години или повече в някой от тези случаи, Вашият лекар може да съкрати схемата на дозиране.

Ще получите първата доза, а след това може да получите втората доза 1-2 месеца по-късно. Така че ще получите две дози от 0,5 ml всяка.

Ако имате въпроси относно дозирането на Shingrix, говорете с Вашия лекар или фармацевт за повече информация.

Shingrix използва ли се дългосрочно?

Не, Shingrix не се използва дългосрочно. Ваксината се прилага в две отделни дози, обикновено през 2-6 месеца.

Как се прилага Shingrix?

Вашият лекар или друг медицински специалист ще Ви даде и двете дози Shingrix. Ще ги получите в лекарски кабинет, клиника или аптека.

Ще получите тези дози чрез инжектиране в мускул. Обикновено го получавате в горната част на ръката.

След първата доза ще получите втората доза 2-6 месеца по-късно. Но ако сте изложени на по-висок риск от получаване на херпес зостер, Вашият лекар може да препоръча по-кратка схема на дозиране. В този случай след първата доза може да получите втората доза 1-2 месеца по-късно.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Получавате ваксина Shingrix в две дози. (Вижте раздела „Каква е дозата на Shingrix?“ по-горе за повече информация относно графика.) Ако пропуснете да получите втората си доза, Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва да го получите възможно най-скоро. Не е необходимо да рестартирате дозите си.

Ако пропуснете втората доза, обадете се на Вашия лекар или медицински специалист възможно най-скоро. Те ще ви помогнат да пренасрочите срещата. Ако имате нужда от помощ да запомните срещите си, опитайте да настроите аларма или да изтеглите приложение за напомняне на телефона си.

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно дозировката на Shingrix.

Какво се случва, ако не получа втората доза Shingrix или втората ми доза се забави?

Типичната доза Shingrix за възрастни на възраст 50 и повече години за предотвратяване на херпес зостер е две дози. След като получите първата доза, ще получите втората доза 2-6 месеца по-късно. Но понякога хората пропускат да получат втората си доза или тя се забавя по някаква причина.

Имунната система на някои хора е уязвима или отслабена, което се нарича имунокомпрометирана. Или може да са изложени на по-висок риск от херпес зостер. Ако сте на 18 или повече години в някой от тези случаи, Вашият лекар може да съкрати схемата на дозиране. Ще получите първата доза и след това ще получите втората доза 1-2 месеца по-късно.

И в двата случая, ако сте пропуснали втората си доза, Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казва, че все още можете да получите втората доза. И не е необходимо да рестартирате схемата си на дозиране. Ако първата Ви доза е била преди повече от 6 месеца, планирайте втората си доза Shingrix възможно най-скоро.

Според CDC, две дози осигуряват повече от 90% защита от херпес зостер и постхерпетична невралгия.* Той също така отбелязва, че тази защита продължава най-малко 7 години след като сте напълно ваксинирани (две дози). Така че, за да получите максимална защита от херпес зостер, е важно да получите и двете дози Shingrix.

Ако имате въпроси относно дозирането на Shingrix, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

* Постхерпетичната невралгия е болка, причинена от увреждане на нервите. Това е често срещано усложнение на херпес зостер.

Колко време отнема Shingrix да започне да действа?

Имунният отговор на вашето тяло към ваксината Shingrix определя колко скоро Shingrix започва да действа. След като получите ваксината, тялото ви генерира антитела, за да ви предпази от вируса варицела-зостер. Този вирус причинява херпес зостер.

Проучвания показват, че Shingrix е ефективен за предотвратяване на херпес зостер и постхерпетична невралгия* след втората доза. Вашата защита може да зависи от вашата възраст, имунния отговор на тялото ви и други фактори.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от вашата ваксина Shingrix, говорете с Вашия лекар.

* Постхерпетичната невралгия е болка, причинена от увреждане на нервите. Това е често срещано усложнение на херпес зостер.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните препоръки за дозиране, предоставени от производителя на лекарства. Ако вашият лекар ви препоръча Shingrix, той ще ви предпише дозировката и схемата на дозиране, която е подходяща за вас.

Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно дозирането на Shingrix.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

  • Ще имам ли нужда от бустерна доза Shingrix след определен период от време?
  • Ако имам слаба имунна система, ще ми трябват ли три дози Shingrix?
  • Все още ли Shingrix предпазва от херпес зостер, ако получите само една доза ваксина?

За да научите повече за Shingrix, вижте тези статии:

  • Shingrix (рекомбинантен вирус на варицела зостер)
  • Странични ефекти на Shingrix: Какво трябва да знаете
  • Шингрикс и цена: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss