Подробности за дозировката на Kalbitor

Kalbitor (ecallantide) е лекарство с рецепта, използвано за лечение на тежки отоци, причинени от наследствен ангиоедем (НАЕ). Прилага се като подкожна инжекция от медицински специалист, обикновено като еднократна доза.

Kalbitor се използва при възрастни и някои деца за лечение на внезапни симптоми на НАЕ. Това рядко генетично заболяване може да причини силно подуване в области като ръцете, лицето и краката. Може също така да причини подуване на стомашно-чревния тракт или дихателните пътища, което може да бъде животозастрашаващо.

Kalbitor идва като течен разтвор, който се прилага като инжекция под кожата ви от медицински специалист. Активната съставка в Калбитор е екалантид. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Kalbitor принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на плазмения каликреин.

Тази статия описва дозировката на Kalbitor, както и неговата сила и начина на приложение. За да научите повече за Kalbitor, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Kalbitor?

Този раздел описва обичайната дозировка на Kalbitor.

Каква е формата на Kalbitor?

Kalbitor идва като течен разтвор, който се прилага като инжекция под кожата.

Каква е силата на Kalbitor?

Kalbitor се предлага в една концентрация от 10 милиграма (mg) на милилитър (mL) разтвор във флакони за еднократна употреба.

Какви са обичайните дози на Kalbitor?

Вашият лекар ще Ви даде препоръчителната доза за лечение на Вашето състояние. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект. Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Вашият лекар ще определи най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при наследствен ангиоедем

Типичната доза Kalbitor за възрастни с HAE е 30 mg. Медицински специалист ще Ви постави три инжекции от 10 mg под кожата. Ако продължавате да имате симптоми на НАЕ, може да получите друга доза от 30 mg в рамките на 24 часа след първата доза от 30 mg.

Тъй като Kalbitor може да причини сериозна алергична реакция, наречена анафилаксия, ще бъдете наблюдавани внимателно, след като получите инжекцията. Ще получите Kalbitor само в клиника или болница, приложен от обучен медицински специалист, който разпознава признаците на НАЕ и анафилаксия и може да ги лекува.

Каква е дозировката на Kalbitor за деца?

Kalbitor се използва за подпомагане на лечението на НАЕ при деца на възраст 12 и повече години. Дозировката за деца е същата като тази за възрастни. (За да научите повече, вижте секцията директно по-горе.)

За повече информация относно дозировката на Kalbitor за деца, говорете с лекаря или фармацевта на вашето дете.

Калбитор използва ли се дългосрочно?

Не. Калбитор се използва само за незабавни атаки на HAE. Не е използван дългосрочно. Ако имате въпроси относно Вашето състояние и употребата на Kalbitor, говорете с Вашия лекар.

Как се прилага Kalbitor?

Kalbitor идва като течен разтвор, който се прилага като инжекция под кожата. Ще получите тези инжекции в клиника или болница от обучен медицински специалист. Те ще познават признаците на НАЕ и анафилаксия и могат да лекуват и двете.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Kalbitor.

Дозировката на Kalbitor подобна ли е на тази на Takhzyro?

Не. Докато Kalbitor (ecallantide) и Takhzyro (lanadelumab-flyo*) се прилагат като подкожни инжекции, употребата им се различава.

Kalbitor се използва за лечение на незабавна атака на HAE. Прилага се само в болница или клиника от медицински специалист. Takhzyro се използва за предотвратяване на HAE атаки. Вашият лекар ще покаже на вас или на лице, което се грижи за вас, как да инжектирате лекарството у дома.

Дозата в милиграми за всяко лекарство е различна. Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас. Говорете с тях, за да научите повече за сравнението между тези две лекарства.

* Takhzyro е биологично лекарство (което означава, че е направено от живи клетки). Причината „-flyo“ да се появява в края на името на лекарството е да покаже, че то е различно от подобни лекарства, които може да бъдат създадени в бъдеще.

Колко време отнема Калбитор да започне да действа?

Калбитор започва да действа след първата доза. Но в някои случаи може да се нуждаете от втора доза в рамките на 24 часа, ако симптомите на НАЕ не се подобрят с първата доза.

Вашият лекар ще Ви наблюдава внимателно по време на лечението, за да се увери, че лекарството действа и да следи за признаци на анафилаксия.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Калбитор, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя на Kalbitor. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза. Говорете с тях, ако имате въпроси или притеснения относно вашата дозировка. Примери за въпроси, които може да искате да зададете, включват:

  • Ще имам ли нужда от повече от две дози Kalbitor, ако симптомите ми не се подобрят?
  • Увеличава ли се рискът ми от анафилаксия, ако получа две дози Kalbitor?
  • Каква е дозата на Kalbitor в сравнение с тази на Haegarda?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss