Подробности за дозировката на Elidel

Elidel (пимекролимус) е лекарство с рецепта, използвано за лечение на атопичен дерматит. Лекарството идва като крем, който нанасяте върху засегнатите участъци от кожата, обикновено два пъти на ден.

Elidel се предписва на възрастни и деца на възраст 2 и повече години за лечение на лек до умерен атопичен дерматит (вид екзема). Обикновено се предписва, ако други локални (приложени върху кожата) лекарства за екзема не са работили за вас в миналото. Или не можете да използвате други локални лекарства за лечение на вашата екзема.

Активната съставка на Elidel е пимекролимус. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Elidel принадлежи към група лекарства, наречени локални инхибитори на калциневрин.

Тази статия описва дозировката на Elidel, както и силата му и начина на приемане. За да научите повече за Elidel, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Elidel?

Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на Elidel.

Предписва се за Обичайна дозировка
възрастни и деца на 2 и повече години с лека до умерена екзема тънък слой, нанесен върху засегнатите участъци от кожата два пъти на ден

Продължете да четете за повече подробности относно дозировката на Elidel.

Каква е формата на Elidel?

Elidel се предлага като крем, който нанасяте върху участъците от кожата си, които имат екзема.

С каква сила идва Елидел?

Elidel се предлага в една концентрация от 1%. Това означава, че 1 грам (g) крем Elidel съдържа 10 милиграма (mL) пимекролимус.

Каква е обичайната дозировка на Elidel при възрастни?

Вашият лекар вероятно ще предпише най-малката доза за най-кратък период от време, който осигурява желания ефект. Информацията по-долу описва дозировката, която обикновено се използва или препоръчва. Но не забравяйте да прилагате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при екзема

Типичната доза Elidel за възрастни с лека до умерена екзема е тънък слой, нанесен върху участъци от кожата с екзема два пъти на ден.

Въз основа на рисковете при продължителна употреба (вижте предупредителната информация в кутията в началото на тази статия), Вашият лекар вероятно ще Ви предпише най-малката доза за възможно най-кратко време, за да овладее симптомите Ви. Вашият лекар вероятно ще иска да прецени как Elidel работи за Вас около 6 седмици след началото на лечението.

Каква е дозировката на Elidel за деца?

Elidel се използва за лечение на лека до умерена екзема при деца на възраст 2 години и по-големи. Деца под 2 години не трябва да използват Elidel.

Дозировката за деца е същата като тази за възрастни. Това е тънък слой от крема, нанесен върху участъци от кожата с екзема два пъти на ден.

За повече информация относно дозировката на Elidel за деца, говорете с лекаря или фармацевта на вашето дете.

Elidel използва ли се дългосрочно?

Не, Elidel не е предназначен за дългосрочно лечение (вижте предупредителната информация в кутията в началото на тази статия). Употребата на Elidel за повече от 1 година не е проучвана.

Вашият лекар вероятно ще препоръча спиране на Elidel веднага щом симптомите на екзема (като кожен обрив или сърбеж) отзвучат. Ако симптомите Ви продължат след 6 седмици употреба на Elidel, Вашият лекар вероятно ще преоцени плана Ви за лечение.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Elidel може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • тежестта на вашия атопичен дерматит
 • твоята възраст
 • други състояния, които може да имате

Ако имате бактериална или вирусна кожна инфекция, Вашият лекар вероятно ще препоръча лечение на инфекцията, преди да започнете Elidel.

Ако развиете едно от следните състояния, докато използвате Elidel, Вашият лекар вероятно ще препоръча спиране на лекарството:

 • лимфедем с неясна причина

 • инфекциозна мононуклеоза

Ако имате едно от следните състояния, Вашият лекар вероятно ще препоръча различно лечение за вашата екзема:

 • отслабена имунна система или употреба на имуносупресори
 • предракови или ракови участъци от кожата, също засегнати от екзема, върху които ще се използва Elidel
 • Синдром на Netherton, рядко наследствено кожно заболяване, което може да доведе до абсорбиране на повече количества Elidel в тялото ви
 • предишна алергична реакция към Elidel или някоя от съставките му

Как се прилага Elidel?

Elidel се предлага като крем, който нанасяте върху участъците от кожата си, които имат екзема.

Измийте ръцете си, когато сте готови да приложите Elidel. Уверете се, че зоната, върху която нанасяте крема, е суха. Изстискайте най-малкото количество, което тънко ще покрие зоната. След като нанесете крема, измийте ръцете си отново (освен ако не лекувате екзема, която е на ръцете ви).

Не поставяйте превръзка или друго покритие върху която и да е област, където е приложен Elidel. Това може да увеличи количеството на лекарството, което се абсорбира в тялото ви. Трябва също така да избягвате душ или плуване веднага след нанасяне на Elidel, тъй като това може да го отмие.

Трябва да се опитате да избягвате излагане на слънце, докато използвате Elidel. Това включва излагане на изкуствени източници на светлина, като например солариуми.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Elidel, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Elidel, приложете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и приложете следващата си доза в обичайното време. Не нанасяйте допълнително крем, за да компенсирате пропуснатата доза. Ако не сте сигурни дали трябва да приложите пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако се нуждаете от помощ да запомните да приложите дозата си Elidel навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не използвайте повече Elidel, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите в случай, че сте използвали твърде много Elidel

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приложили твърде много Elidel. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Elidel.

Колко време отнема Elidel да започне да действа?

Elidel започва да действа след първата доза. При проучвания някои хора забелязват подобрение на кожата на около 8-15 дни. Но други забелязаха подобрение след около месец. Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да е сигурен, че лекарството работи за справяне със състоянието Ви.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Elidel, говорете с Вашия лекар.

Може ли Elidel да се използва за витилиго? Ако е така, каква е дозировката?

Elidel не е одобрен за витилиго. Но в някои случаи Вашият лекар може да Ви предпише не по предназначение за тази употреба. (При употреба не по предназначение лекарят предписва лекарство за цел, различна от тази, за която е одобрено.)

А Преглед на изследването за 2019 г показа, че Elidel може да бъде полезен при лечението на витилиго. Но тъй като лекарството не е одобрено за тази употреба, производителят не предоставя препоръчителни дози за витилиго. Вашият лекар ще Ви предпише дозата, която е подходяща за Вас.

За да научите повече за вашите възможности за лечение на витилиго, включително Elidel, говорете с вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя на Elidel. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Запомнете, че не трябва да променяте дозата на Elidel без препоръката на Вашия лекар. Използвайте Elidel само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка. Примери за въпроси, които може да искате да зададете, включват:

 • Мога ли да намаля дозата си до веднъж на ден, ако чувствам, че това е всичко, от което се нуждая, за да се справя с моята екзема?
 • Мога ли да продължа да използвам локални кортикостероиди, докато използвам Elidel?
 • Мога ли да рестартирам Elidel, ако екземата ми се възобнови след първоначалното спиране?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss