Подробности за дозировката на Duavee

Duavee (конюгирани естрогени/базедоксифен) е лекарство с рецепта, което се използва за управление на определени симптоми на менопаузата. Лекарството идва като таблетка, която поглъщате. Обикновено се приема веднъж на ден.

Duavee се предписва на жени*, които имат матка за:

 • помага за предотвратяване на остеопороза след менопаузата
 • лечение на умерени до тежки вазомоторни симптоми на менопаузата, включително горещи вълни, зачервяване и нощно изпотяване

Duavee съдържа две активни съставки: конюгирани естрогени (смес от няколко вида естроген) и базедоксифен. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Конюгираните естрогени са вид хормонозаместителна терапия, а базедоксифенът принадлежи към група лекарства, наречени селективни модулатори на естрогенните рецептори (SERM).

Тази статия описва дозировката на Duavee, както и неговата сила и как да го приемате. За да научите повече за Duavee, вижте тази задълбочена статия.

* В тази статия използваме термина „женски“, за да дефинираме пола, определен при раждането. За да научите за разликите между пол и пол, вижте тази статия.

Каква е дозировката на Duavee?

Този раздел описва обичайната дозировка на Duavee. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Duavee?

Duavee се предлага като перорална таблетка, която поглъщате.

С каква сила идва Duavee?

Duavee съдържа две активни съставки в една таблетка. (Активната съставка е това, което кара лекарството да работи.) Duavee се предлага в една концентрация: конюгирани естрогени 0,45 милиграма (mg) и базедоксифен 20 mg.

Какви са обичайните дози на Duavee?

Вашият лекар ще Ви започне с препоръчителната доза Duavee за лечение на Вашите симптоми. Duavee се предписва само на жени, които имат матка. Ако сте имали хистеректомия, Вашият лекар няма да Ви предпише Duavee.

Информацията по-долу описва дозировката, която обикновено се използва или препоръчва. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за предотвратяване на остеопороза след менопауза

Дозировката Duavee за предотвратяване на остеопороза при възрастни жени след менопауза е една таблетка, приемана веднъж дневно.

Дозировка за умерени до тежки горещи вълни, дължащи се на менопаузата

Типичната доза Duavee при възрастни жени за лечение на вазомоторни симптоми на менопаузата, като горещи вълни, е една таблетка, приемана веднъж на ден.

Duavee използва ли се дългосрочно?

Не. Duavee обикновено не е дългосрочно лечение. Вашият лекар ще Ви предпише Duavee за най-кратко време за лечение на симптомите Ви, като същевременно поддържа ниски рисковете от нежелани реакции. Те ще наблюдават вашия отговор на лечението и ще обсъдят колко дълго вероятно ще приемате лекарството въз основа на вашите симптоми и рисковете от лекарството.

Как се приема Duavee?

Duavee се предлага като перорална таблетка, която поглъщате. Можете да го приемате със или без храна. Не трошете, режете или дъвчете таблетките Duavee. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Duavee, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Duavee, вземете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза в обичайното време. Не вземайте две дози Duavee, за да наваксате пропуснатата доза. Това може да увеличи риска от странични ефекти на Duavee. Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си Duavee навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Duavee, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • чувствителност на гърдите
 • гадене/повръщане
 • болка в корема
 • умора (чувство на умора)
 • сънливост
 • абстинентно кървене (кървене, което се случва, когато спрете приема на хормони като естроген)

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Duavee

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Duavee. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно дозировката на Duavee.

Подобна ли е дозировката на Duavee на дозите на Estrace или Fosamax?

Не. Формите, одобрените употреби и колко често приемате всяко лекарство са различни. Например Fosamax се предлага във форми веднъж на ден и веднъж седмично, докато Duavee и Estrace се предлагат само във форми веднъж на ден. Вижте таблицата по-долу за подробности относно употребите и формите на тези лекарства.

Лекарство Активна съставка* Употреби Форма
Дуави конюгиран естроген/ базедоксифен • предпазват от остеопороза
• лечение на вазомоторни симптоми на менопаузата
орална таблетка
Естраче естрадиол • предпазват от остеопороза
• лечение на вазомоторни или невазомоторни симптоми на менопаузата†
• перорална таблетка
• вагинален крем
Фосамакс алендронат лечение или предотвратяване на остеопороза • перорална таблетка
• перорален разтвор

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.
† Estrace перорална таблетка е одобрена за лечение на вазомоторни симптоми на менопауза, wHile Estrace вагинален крем е одобрен за лечение на невазомоторни симптоми на менопаузата, като вагинална сухота.

Дозата в mg за всяко лекарство е различна. Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас. За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Duavee да започне да действа?

Duavee започва да действа след първата доза. Въз основа на проучвания на лекарството може да отнеме няколко седмици, преди да забележите подобрения във вазомоторните симптоми, като по-малко горещи вълни или нощно изпотяване. Duavee започва да действа веднага, за да намали риска от костни фрактури чрез укрепване на костите.

Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството действа за лечение на Вашето състояние. Те ще предпишат Duavee само за най-кратък период от време, за да управляват състоянието ви, като същевременно поддържат ниски рисковете от нежелани реакции.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Duavee, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя. Ако Вашият лекар Ви препоръча Duavee, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Duavee без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Duavee само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Трябва ли да коригирам дозата на Duavee, ако приемам други лекарства за остеопороза?
 • Мога ли да приемам Duavee през ден, за да намаля риска от странични ефекти?

За да научите повече за Duavee, вижте тази статия:

 • Duavee (конюгирани естрогени/базедоксифен)

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss