Подробности за дозировката на Cabenuva

Cabenuva (каботегравир/рилпивирин) е лекарство с рецепта, използвано за лечение на ХИВ при възрастни и някои деца. Лекарството се прилага като две инжекции в мускула, обикновено веднъж месечно или веднъж на всеки 2 месеца.

Каква е дозировката на Cabenuva?

Този раздел описва обичайните дози на Cabenuva. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Cabenuva?

Cabenuva се предлага като течна суспензия (вид течна смес), която се инжектира в глутеалния (задния) мускул от Вашия лекар или друг медицински специалист. Cabenuva съдържа две активни съставки,* каботегравир и рилпивирин, които се прилагат като две отделни инжекции.

Cabenuva идва като суспензия с удължено освобождаване. „Удължено освобождаване“ означава, че активните съставки се освобождават бавно в тялото ви за дълъг период от време. Това ви позволява да получавате инжекции Cabenuva по-рядко от оралните таблетни форми на каботегравир и рилпивирин.

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.

Какви са силните страни на Cabenuva?

Cabenuva се предлага в следните концентрации:

  • 400 милиграма (mg) каботегравир на 600 mg рилпивирин
  • 600 mg каботегравир на 900 mg рилпивирин

Какви са обичайните дози на Cabenuva?

Вашият лекар ще Ви започне с препоръчваната доза Cabenuva. Те ще обсъдят вашата доза и схема на дозиране с вас, преди да започнете лечението.

Дозировка за ХИВ

Типичната доза Cabenuva, използвана за лечение на ХИВ при възрастни, зависи от вашата схема на дозиране и други фактори.

Преди да започнете лечение с Cabenuva, Вашият лекар може първо да Ви предпише каботегравир (Vocabria) и рилпивирин (Edurant) перорални таблетки. Ще приемате тези таблетки веднъж на ден с храна в продължение на поне 28 дни.

Каботегравир и рилпивирин са активните съставки в Cabenuva. Така че приемането на таблетната форма първо помага на Вашия лекар да види как тялото Ви реагира на тези лекарства, преди да започнете да получавате инжекции Cabenuva.

След като сте готови да започнете лечение с Cabenuva, ще получавате инжекции Cabenuva веднъж месечно или веднъж на всеки 2 месеца. Вие и Вашият лекар ще обсъдите коя схема на дозиране е най-добра за Вас.

Ако получавате една доза на месец: Ще започнете лечението, като получите еднократна доза, съдържаща 600 mg каботегравир и 900 mg рилпивирин. След това ще получавате инжекции, съдържащи 400 mg каботегравир и 600 mg рилпивирин, като се започне от втория месец на лечението и всеки месец след това.

Ако получавате една доза на всеки 2 месеца: Ще започнете лечението, като получите две дози, съдържащи 600 mg каботегравир и 900 mg рилпивирин. Тези дози ще се дават на интервал от 1 месец. След това ще получавате инжекции, съдържащи същата доза, като се започне от 4-ия месец от лечението и на всеки 2 месеца след това.

Ако Вашият лекар реши, че схемата Ви на дозиране трябва да се промени (от една доза на месец на една доза на всеки 2 месеца или обратно), той ще обсъди тази промяна с Вас.

Каква е дозировката на Cabenuva за деца?

Cabenuva се използва за лечение на ХИВ при деца на възраст 12 и повече години, които тежат поне 35 килограма (около 77 паунда).

Дозировката, използвана при деца, е същата като тази за възрастни. За да научите повече, вижте „Какви са обичайните дози на Cabenuva?“ по-горе.

Ако имате въпроси относно дозировката на Cabenuva за деца, говорете с лекаря на детето си.

Cabenuva използва ли се дългосрочно?

Да, Cabenuva обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, ще получавате инжекции Cabenuva в дългосрочен план.

Как се прилага Cabenuva?

Ще получите Cabenuva като две инжекции в глутеалния (задния) мускул в кабинета на Вашия лекар или в клиника. Всяка инжекция се прилага в различна област на глутеалния мускул.

Ако имате въпроси относно получаването на инжекции Cabenuva, говорете с Вашия лекар.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете час за получаване на доза Cabenuva инжекция, обадете се в кабинета на Вашия лекар възможно най-скоро, за да пренасрочите. Освен това ги уведомете дали няма да можете да си уговорите бъдеща среща. Обикновено можете да получите инжекция Cabenuva в рамките на 7 дни преди или след като трябва да получите тази доза.

Важно е да следвате графика на дозиране на Cabenuva, за да поддържате нивата на ХИВ ниски или неоткриваеми. Пропуснатите дози могат да затруднят лечението на ХИВ. Ако имате затруднения да спазвате часовете за вашите инжекции Cabenuva, Вашият лекар може да препоръча промени в плана Ви за лечение.

Ако имате нужда от помощ при запомнянето на вашите срещи, за да получите Cabenuva, опитайте да изтеглите приложение за напомняне на телефона си.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя. Ако Вашият лекар Ви препоръча Cabenuva, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

  • По-нисък ли е рискът от нежелани реакции от Cabenuva, ако получавам една доза на всеки 2 месеца, вместо една доза на месец?
  • Дали инжекционната форма на Cabenuva е толкова ефективна, колкото пероралните таблетни форми на каботегравир и рилпивирин?
  • Каква е дозата на Cabenuva в сравнение с тази на Apretude?

За да научите повече за Cabenuva, вижте тези статии:

  • Всичко за Cabenuva
  • Cabenuva и цена: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss