Подробности за дозировката на Brovana

Brovana (арформотерол тартарат) е лекарство с рецепта, използвано за лечение на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) при възрастни. Brovana се предлага като течен разтвор, който се използва в струен пулверизатор. Обикновено се използва два пъти дневно.

Каква е дозировката на Brovana?

Този раздел описва обичайната дозировка на Brovana. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Брована?

Brovana се предлага като течен разтвор във флакони. Използва се в устройство за струен небулизатор (машина, която превръща Brovana в аерозолна мъгла, която вдишвате в белите си дробове).

С каква сила идва Brovana?

Brovana се предлага в една концентрация от 15 микрограма (mcg) в 2 милилитра (mL) разтвор.

Какви са обичайните дози на Brovana?

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да използвате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при хронична обструктивна белодробна болест

Типичната доза Brovana за възрастни с ХОББ е 15 mcg (един флакон) Brovana, използвани два пъти на ден (на всеки 12 часа) в струен пулверизатор. Не трябва да използвате повече от 30 mcg Brovana (или два флакона) за 1 ден.

Трябва да използвате Brovana само според указанията за вдишване на лекарството с помощта на пулверизатор.

Важно е да се отбележи, че Brovana не се използва за лечение на астма или внезапни обостряния на ХОББ.

Ако имате въпроси относно дозировката на Brovana, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Използва ли се Brovana дългосрочно?

Да, Brovana обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го използвате дългосрочно.

Как да използвате Brovana?

Brovana се предлага като течен разтвор във флакони. Използва се в струен пулверизатор, който използва сгъстен въздух, за да превърне Brovana в мъгла, която вдишвате в белите си дробове. Ще използвате или мундщук, или маска, за да вдишвате мъглата в продължение на 5-10 минути два пъти дневно (сутрин и вечер), поне 12 часа. Вашият лекар вероятно ще ви позволи да решите дали мундщук или маска работи най-добре за вас.

Вашият лекар или фармацевт може да ви обясни как да използвате Brovana в пулверизатор. Производителят на лекарството също предоставя инструкции стъпка по стъпка.

Не забравяйте, че Brovana не се използва при внезапни проблеми с дишането. Вашият лекар вероятно ще Ви предпише инхалатор като албутерол (ProAir) за лечение на внезапни проблеми с дишането.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Brovana, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Brovana, приемете дозата веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза в обичайното време. Не трябва да приемате две дози Brovana наведнъж, за да компенсирате пропуснатата доза. Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да си спомните да използвате Brovana навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не използвайте повече Brovana, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • умора (ниска енергия)

 • болка в гърдите
 • високо или ниско кръвно налягане

 • ускорен пулс
 • чувство на нервност
 • главоболие
 • суха уста
 • нарушен сърдечен ритъм
 • мускулни крампи
 • гадене
 • световъртеж
 • висока кръвна захар
 • безсъние (проблем със съня)

 • тремор

Какво да направите в случай, че сте използвали твърде много Brovana

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте използвали твърде много Brovana. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Brovana.

Безопасно ли е да се използва Brovana с будезонид? Ако е така, кое лекарство трябва да използвам първо?

Да, тези лекарства могат да се използват заедно за лечение на ХОББ. Но е важно да се отбележи, че някои лекарства, съдържащи будезонид, като будезонид/формотерол (Symbicort), също съдържат лекарство, което е подобно на Brovana. Поради това Symbicort не трябва да се приема с Brovana.

Будезонид може да се приема самостоятелно с Brovana, но това може да повиши риска от определени нежелани реакции. Примерите включват:

 • ниски нива на калий
 • нарушен сърдечен ритъм
 • мускулни крампи
 • висока кръвна захар
 • проблеми с щитовидната жлеза
 • проблеми с очите

Ако вашият лекар предпише будезонид с Brovana, той ще ви обясни кое лекарство да използвате първо и най-добрия начин да използвате будезонид и Brovana заедно.

Ако имате въпроси, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.

Колко време отнема на Brovana да започне да работи?

Brovana започва да действа няколко минути след като приемете първата си доза. Лекарството отпуска мускулите във вашите дихателни пътища, което ви помага да дишате по-добре. Всяка доза ще помогне за справяне със симптомите на ХОББ за 12 часа. Ето защо ще използвате Brovana два пъти на ден (сутрин и вечер). По време на лечението Вашият лекар ще следи доколко лекарството действа за Вашето състояние.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Brovana, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя. Ако Вашият лекар Ви препоръча Brovana, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата си на Brovana без препоръката на Вашия лекар. Използвайте Brovana само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Каква е дозата на Brovana в сравнение с тази на Trelegy Ellipta?
 • Ще имам ли нужда от корекция на дозата на Brovana, ако приемам други лекарства за ХОББ?
 • Има ли лекарство, което мога да приемам само веднъж дневно, за да управлявам симптомите на ХОББ?

За да научите повече за Brovana, вижте тази статия.

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss