Подробности за дозировката на Briviact

Briviact (бриварацетам) е лекарство с рецепта, използвано за лечение на парциални припадъци. Briviact се предлага като перорална таблетка, перорален течен разтвор и като инжекция, приложена от медицински специалист. Обикновено се приема два пъти дневно.

Briviact се използва при възрастни и някои деца за лечение на парциални гърчове (наричани също фокални гърчове).

Активната съставка в Briviact е бриварацетам. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Briviact принадлежи към група лекарства, наречени антиконвулсанти.

Тази статия описва дозите на Briviact, както и силните му страни и начина на приемане. За да научите повече за Briviact, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Briviact?

Този раздел описва обичайните дози на Briviact. Продължете да четете, за да научите повече.

Какви са формите на Briviact?

Briviact се предлага в три форми:

 • перорални таблетки
 • перорален течен разтвор
 • течен разтвор за интравенозна (IV) инфузия (инжекция във вена, прилагана с течение на времето)

Какви са силните страни на Briviact?

Briviact се предлага в няколко силни страни:

 • перорални таблетки:

  • 10 милиграма (mg)
  • 25 мг
  • 50 мг
  • 75 мг
  • 100 мг
 • перорален течен разтвор: 10 mg лекарство на 1 милилитър (mL) течност в 300 ml бутилки
 • течен инжекционен разтвор: 50 mg лекарство на 5 ml течност

Какви са обичайните дози на Briviact?

Предписаната Ви доза Briviact зависи от Вашата възраст, телесно тегло и други фактори. Вашият лекар вероятно ще Ви започне с препоръчителната доза. След това те ще го коригират въз основа на това колко добре понасяте лекарството и колко ефективно лекува вашето състояние.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за гърчове

Типичната начална доза Briviact перорални таблетки или перорален разтвор за възрастни с парциални пристъпи е 50 mg два пъти дневно. В зависимост от това колко добре понасяте дозата, Вашият лекар може да я увеличи или намали. Обичайният диапазон на поддържаща доза е 25-100 mg два пъти на ден. Максималната доза е 200 mg общо на ден.

Briviact инжекция се използва само за кратко време, ако не можете да приемате перорални форми на лекарството. Лекар или друг здравен специалист ще Ви даде дози като IV инфузия. Ще получите тези инфузии в болница или клиника, докато можете да започнете да приемате перорална форма на лекарството. Инфузиите Briviact се прилагат два пъти дневно, като дозировката е същата като при пероралните форми на лекарството.

Ако имате въпроси относно дозировката, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Каква е дозировката на Briviact за деца?

Briviact се използва за лечение на парциални пристъпи при деца на възраст 1 месец и повече. Дозировката, използвана при деца, се основава на тяхното телесно тегло на възраст от 1 месец до по-малко от 16 години. Дозировката за деца на възраст над 16 години е същата като за възрастни.

За повече информация относно дозировката на Briviact за деца, говорете с лекаря или фармацевта на вашето дете.

Briviact използва ли се дългосрочно?

Да, Briviact обикновено е дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар решите, че е безопасно и ефективно, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

В определени случаи може да се нуждаете от коригиране на дозата на Briviact.

Ако приемате лекарството рифампин, докато се лекувате с Briviact, Вашият лекар вероятно ще трябва да увеличи нормалната Ви доза Briviact. Това е така, защото рифампин взаимодейства с Briviact и може да намали ефективността на лекарството във вашето тяло.

Ако имате проблеми с черния дроб, Вашият лекар може да Ви предпише по-ниска доза Briviact. Това лекарство се отстранява от тялото ви през черния дроб. Ако имате проблеми с черния дроб, лекарството може да се натрупа във вашата система, което може да причини увеличаване на нежеланите реакции.

Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси относно корекциите на дозата на Briviact.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Briviact може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • тежестта на вашите парциални пристъпи
 • вашата възраст и телесно тегло (за деца)
 • други лекарства, които приемате
 • други състояния, които може да имате (вижте раздела „Коригиране на дозата“ по-горе)

Как се приема Briviact?

Briviact се предлага като перорална таблетка и перорален течен разтвор. Можете да приемате тези форми със или без храна. Не разтрошавайте, разделяйте или дъвчете таблетките Briviact. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство. Можете също така да попитате Вашия лекар за течния перорален разтвор, ако имате проблеми с преглъщането на хапчета.

Ще приемате таблетки Briviact с вода два пъти на ден по едно и също време всеки ден, както Ви е казал Вашият лекар.

Ако на Вас или Вашето дете е предписан Бривиакт течен разтвор, използвайте измервателно устройство, за да дадете точната предписана доза. Изхвърлете всеки неизползван течен разтвор след 5 месеца от датата на отваряне на бутилката.

Briviact се предлага и като течен разтвор за IV инфузия. Ще получите тези инфузии от медицински специалист в болница или клиника. Ще получавате Briviact инфузии само за кратко време, докато можете да приемате перорална форма на лекарството.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Briviact говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Briviact в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Briviact, вземете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза в обичайното време. Не вземайте две дози Briviact, за да компенсирате пропуснатата доза. Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си Briviact навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Има ли риск от злоупотреба с Briviact?

Briviact е контролирано вещество от списък V, което се регулира от федералното правителство на Съединените щати. Има нисък риск от злоупотреба, но злоупотребата е възможна. Злоупотребата се отнася до приемането на лекарство по начин, различен от начина или защо лекарят го предписва. Примери за злоупотреба включват приемане на лекарството по-често или в по-високи дози от предписаните.

Трябва да приемате Briviact само както е предписал Вашият лекар. Не споделяйте вашето лекарство с никого. Злоупотребата увеличава риска от предозиране.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Briviact от предписаното от Вашия лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • умора (ниска енергия)

 • проблеми с баланса
 • гадене
 • бавен сърдечен ритъм
 • двойно виждане
 • безпокойство

Какво да направите, в случай че сте приели твърде много Briviact

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Briviact. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Briviact и оттегляне и зависимост

Въз основа на проучвания на лекарството няма доказателства, че приемането на Briviact може да доведе до физическа зависимост или симптоми на отнемане. (Зависимост възниква, когато тялото ви разчита на лекарство, за да функционира както обикновено. Симптомите на отнемане са странични ефекти, причинени от внезапно спиране на лекарството.)

Въпреки това, не трябва внезапно да спирате приема на Briviact, тъй като това може да увеличи риска от гърчове. Ако трябва да спрете лечението с Briviact, Вашият лекар постепенно ще намали дозата Ви с течение на времето, което може да помогне за намаляване на този риск.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Briviact.

Дозировката на Briviact сходна ли е с тази на леветирацетам?

Не, дозите за тези лекарства се различават. Briviact и Keppra (леветирацетам) са одобрени за лечение на парциални пристъпи. Но леветирацетам е одобрен и за лечение на други видове припадъци.

Леветирацетам се предлага като перорална таблетка, перорална таблетка с удължено освобождаване* (ER), перорален разтвор и течен разтвор за IV инфузия от медицински специалист.

Дозата в милиграми за всяко лекарство е различна. Леветирацетам може да се приема веднъж или два пъти дневно в зависимост от предписаната форма. Briviact се приема два пъти на ден.

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас. Говорете с тях, за да научите повече за сравнението между тези лекарства.

* Дозираните форми с удължено освобождаване бавно освобождават съдържанието си в тялото с течение на времето.

Briviact има ли препоръчителна натоварваща доза?

Не. Briviact няма препоръчителна натоварваща доза. (Натоварващата доза е по-висока доза от лекарство, което се дава, когато започнете лечението. Това може да помогне на някои лекарства да започнат да действат по-бързо.)

Вашият лекар ще Ви започне с доза в препоръчания диапазон на Briviact. (За деца това се основава на възрастта и телесното тегло). След това Вашият лекар ще коригира дозата Ви въз основа на това как реагирате на лекарството.

Ако имате други въпроси относно натоварваща доза за Briviact, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Мога ли да приемам 400 mg Briviact на ден?

Не, няма доза от 400 mg на ден Briviact. Препоръчителната максимална доза за хора на възраст над 16 години е 200 mg на ден. Дозировката на Briviact при деца на възраст от 1 месец до по-малко от 16 години се основава на тяхното телесно тегло и е по-ниска от дозата при възрастни.

Вашият лекар ще Ви започне с препоръчваната доза Briviact и ще я коригира с течение на времето, ако е необходимо. Винаги приемайте точната дозировка, която те предписват. Приемът на повече от това може да увеличи риска от сериозни нежелани реакции от Briviact.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на Briviact. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Запомнете, че не трябва да променяте дозата на Briviact без препоръка на Вашия лекар. Приемайте това лекарство точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка. Примери за въпроси, които може да искате да зададете, включват:

 • Може ли моята доза Briviact да бъде намалена, ако изпитам странични ефекти от сегашната си доза?
 • Каква е дозата на Briviact в сравнение с тази на lamotrigine?
 • Ще имам ли нужда от корекция на дозата на Briviact, ако приемам други лекарства за парциален пристъп?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss