Подробности за дозировката за Rytary

Въведение

Ако имате болест на Паркинсон, Вашият лекар може да предложи Rytary като вариант за лечение за Вас. Това е лекарство с рецепта, използвано при възрастни за лечение на:

 • болестта на Паркинсон
 • Паркинсонизъм от

  • отравяне с въглероден окис
  • отравяне с манган

  • енцефалит

Rytary има две активни съставки: карбидопа и леводопа. (Активната съставка е това, което кара лекарството да работи.) Тези съставки помагат за увеличаване на допамина в мозъка. Карбидопа принадлежи към група лекарства, наречени декарбоксилазни инхибитори. Леводопа принадлежи към група лекарства, наречени прекурсори на допамин.

Rytary идва като капсула с удължено освобождаване, която поглъщате.

Тази статия описва дозите на Rytary, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Rytary, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Тази статия обхваща обичайните дози на Rytary, които се предоставят от производителя на лекарства. Но когато използвате Rytary, винаги приемайте дозата, предписана от Вашия лекар.

Каква е дозировката на Rytary?

Информацията по-долу описва типичните дози на Rytary.

Дозировка Rytary, когато е нов в лечението

Начална доза Увеличаване на дозата (ако е необходимо) Максимална препоръчителна доза
23,75 милиграма (mg) карбидопа и 95 mg леводопа, приемани три пъти на ден в продължение на 3 дни на 4th ден от лечението, Вашата доза може да бъде увеличена до 36,25 mg карбидопа и 145 mg леводопа три пъти на ден 97,5 mg карбидопа и 390 mg леводопа, приемани три пъти на ден

Ако това не управлява състоянието Ви, Вашият лекар може да увеличи дозировката Ви до пет пъти на ден, до максимална доза от 612,5 mg карбидопа и 2450 mg леводопа на ден.

Забележка: Тази диаграма подчертава основите на дозировката на Rytary. Не забравяйте да прочетете за повече подробности.

Каква е формата на Rytary?

Rytary идва като капсула с удължено освобождаване, която поглъщате. Тази форма на лекарство бавно освобождава активните съставки в тялото ви с течение на времето.

Какви са силните страни на Rytary?

Rytary се предлага в няколко силни страни. Те включват:

 • 23,75 mg карбидопа и 95 mg леводопа (23,75/95)
 • 36,25 mg карбидопа и 145 mg леводопа (36,25/145)
 • 48,75 mg карбидопа и 195 mg леводопа (48,75/195)
 • 61,25 mg карбидопа и 245 mg леводопа (61,25/245)

Какви са обичайните дози на Rytary?

Вашата доза за Rytary зависи от това дали сте приемали лекарства с леводопа за болестта на Паркинсон (PD) или паркинсонизъм преди или сте нови в лечението на тези състояния.

Ако никога преди не сте приемали лекарства с леводопа, Вашият лекар вероятно ще Ви започне с ниска доза Rytary. След това те ще променят дозата ви с течение на времето, за да достигнат точното количество за вас. В крайна сметка те ще предпишат най-ниската доза, която осигурява желания ефект.

Ако преминавате от форма на карбидопа и леводопа с незабавно освобождаване към Rytary, Вашият лекар ще трябва да преобразува дозата и да изчисли дневната Ви доза.

Вашият график на дозиране и максималната доза Rytary, която приемате, ще зависят от това как реагирате на лечението. Вашият лекар ще Ви наблюдава внимателно, когато започнете да приемате това лекарство и ще коригира дозата Ви, ако е необходимо, за да оптимизира лечението Ви.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при болест на Паркинсон и паркинсонизъм

Вашата доза Rytary ще зависи от това дали сте приемали определени лекарства преди.

Ако никога не сте приемали лекарства с леводопа

Ако никога преди не сте приемали лекарство леводопа, ще започнете с 23,75/95 три пъти на ден в продължение на 3 дни. След това дозата ви може да се увеличи до 36,25/145 три пъти на ден. Вашият лекар ще види как реагирате на това лечение.

Те могат да коригират дозата Ви до максималната доза от 97,5/390 mg. Ще приемате това три пъти на ден. (Вижте таблицата за дозиране по-горе за обичайната информация за дозиране.)

Някои хора може да се нуждаят от по-честа схема на дозиране, за да управляват симптомите си. Ако не реагирате на лечението с максималната доза Rytary, Вашият лекар може да увеличи схемата на дозиране до пет пъти на ден. Максималната обща дневна доза Rytary е 612,5 mg карбидопа и 2450 mg леводопа.

Ако сте приемали форма на карбидопа и леводопа с незабавно освобождаване

Ако сте приемали карбидопа и леводопа с незабавно освобождаване, Вашият лекар ще трябва да изчисли дозата на Rytary. Вашата дневна доза Rytary се основава на общата дневна доза леводопа, която сте приемали преди това. Максималната дневна доза за Rytary е 612,5 mg карбидопа и 2450 mg леводопа.

Можете да научите повече за преобразуването на дозата при преминаване от лекарство с незабавно освобождаване в информацията за предписване на Rytary.

Rytary използва ли се дългосрочно?

Да, Rytary обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Rytary.

Има ли налична препоръчителна схема за дозиране за Rytary?

Да, таблицата за дозиране по-горе предоставя информация за обичайните дози на Rytary, ако никога преди не сте приемали лекарството. (Вашата доза Rytary зависи от това дали преди това сте приемали лекарства, съдържащи леводопа.)

Ако преди това сте приемали форма на карбидопа и леводопа с незабавно освобождаване, Вашият лекар ще трябва да изчисли началната Ви доза Rytary. Това се основава на предишната ви дневна доза леводопа. За повече информация вижте таблицата на страница 4 от информацията за предписване на Rytary.

Вашият лекар ще Ви обясни дозировката на Rytary и ще следи внимателно как се справяте с лечението. Те в крайна сметка ще предпишат най-добрата доза за управление на вашето състояние, като същевременно минимизират риска от странични ефекти.

Ако имате допълнителни въпроси, Вашият лекар или фармацевт може да предостави по-подробна информация относно дозировката на Rytary.

Rytary има ли калкулатор на дозата?

Да, така е. Производителят на лекарства на Rytary има инструмент за дозиране за здравни специалисти, за да определят най-добрата доза за вас. Те могат да използват този инструмент, когато преобразуват дозите от форма с незабавно освобождаване на карбидопа и леводопа в капсули с удължено освобождаване Rytary.

Вашият лекар ще изчисли Вашата доза Rytary въз основа на общата доза леводопа с незабавно освобождаване, която сте приемали преди. Те ще Ви започнат с подходяща доза Rytary и постепенно ще я увеличат, ако е необходимо, за да управлявате състоянието си.

За повече информация относно дозирането на Rytary вижте информацията за предписване на лекарството или говорете с Вашия лекар.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете редовно планираната си доза Rytary, обадете се в кабинета на Вашия лекар, за да обсъдите следващите си стъпки. Те ще ви уведомят дали трябва да приемете пропуснатата доза или да я пропуснете и да продължите с обичайната си схема на дозиране.

Важно е да приемате Rytary редовно, както е предписано от Вашия лекар, за да избегнете симптоми на отнемане. (Това са нежелани реакции, които могат да се появят, когато спрете приема на лекарство, с което тялото ви е свикнало.) Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че Rytary не работи за Вас, но не спирайте да го приемате сами.

Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Rytary може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
 • други лекарства, които приемате
 • цялостното ви здраве

Как се приема Rytary?

Rytary идва като капсула, която поглъщате няколко пъти на ден според указанията на Вашия лекар. Можете да приемате лекарството със или без храна. Но избягвайте да приемате Rytary с храни с високо съдържание на мазнини или протеини, тъй като те могат да попречат на действието на лекарството в тялото ви. (За повече информация вижте тази статия.)

Ако имате проблеми с преглъщането на капсули, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

А за информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Rytary вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те може да имат съвети, които да ви помогнат да го улесните или може да са в състояние да доставят Rytary в лесно отваряем контейнер.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Rytary, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • дискинезия (неконтролируеми движения)

 • тахикардия (бърз сърдечен ритъм в покой)

 • проблеми с бъбреците
 • ниско кръвно налягане
 • увреждане на мускулите
 • психоза (загуба на контакт с реалността)

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Rytary

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Rytary. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Ритарий и оттегляне и зависимост

Внезапното спиране или намаляване на дозата Rytary може да причини симптоми на отнемане*. Това може да се случи, ако сте приемали Rytary известно време и тялото ви е станало зависимо от него. (Това е моментът, когато тялото ви свикне с дадено лекарство и се нуждае от него, за да функционирате както обикновено.)

Симптомите на отнемане от внезапно спиране на Rytary могат да бъдат опасни и подобни на злокачествен невролептичен синдром. Те могат да включват:

 • промени в кръвното налягане (по-високо или по-ниско)
 • объркване
 • опасно висока температура
 • загуба на съзнание
 • мускулна ригидност
 • изпотяване

Не спирайте приема на Rytary сами. Говорете с Вашия лекар, ако получите досадни странични ефекти или смятате, че лекарството не работи за Вас. Ако преценят, че трябва да спрете приема на Rytary, постепенно ще ви отучат от него. Това ще помогне за минимизиране на нежеланите реакции като симптоми на отнемане.

* Това са нежелани реакции, които могат да възникнат, ако спрете да приемате лекарство, с което тялото ви е свикнало.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако вашият лекар ви препоръча Rytary, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Rytary без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Rytary само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето някои примери за въпроси, които може да искате да зададете:

 • Зависи ли моята доза Rytary от това дали преди съм приемал лекарства с леводопа?
 • Ще изпитам ли странични ефекти, свързани с абстиненцията, ако дозата ми бъде намалена?
 • Ще трябва ли да се промени дозата ми, ако Rytary не работи за мен?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss