Подробности за дозировката за Qelbree

Въведение

Ако имате разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), Вашият лекар може да предложи Qelbree като опция за лечение за Вас. Това е лекарство с рецепта, използвано за лечение на ADHD при възрастни и някои деца.

Активната съставка в Qelbree е вилоксазин. Активната съставка е това, което кара лекарството да работи. Qelbree принадлежи към два класа лекарства: антидепресанти и селективни инхибитори на обратното захващане на норепинефрин. Предлага се като капсула с удължено освобождаване, която ще погълнете. („Удължено освобождаване“ означава, че лекарството се освобождава в тялото ви с течение на времето. Не се освобождава наведнъж.)

Тази статия описва дозите на Qelbree, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Qelbree, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Тази статия обхваща обичайните дози на Qelbree, които се предоставят от производителя на лекарства. Но когато използвате Qelbree, винаги приемайте дозата, предписана от Вашия лекар.

Каква е дозировката на Qelbree?

Този раздел обхваща типичните дози на Qelbree.

Забележка: Тази диаграма подчертава основите на дозировката на Qelbree. Не забравяйте да прочетете за повече подробности.

Силни страни Начална доза Поддържаща доза Максимална дозировка
• 100 милиграма (mg)
• 150 мг
• 200 мг
• възрастни: 200 mg дневно
• възраст от 6 до 11 години: 100 mg дневно
• възраст от 12 до 17 години: 200 mg дневно
• може да се увеличи от началната доза
• се различава според възрастовата група
• се различава според възрастовата група

Каква е формата на Qelbree?

Qelbree идва като капсула с удължено освобождаване, която ще поглъщате. „Удължено освобождаване“ означава, че лекарството се освобождава в тялото с течение на времето, вместо наведнъж.

Какви са силните страни на Qelbree?

Qelbree се предлага в следните силни страни:

 • 100 мг
 • 150 мг
 • 200 мг

Капсулите имат уникален цвят за всяка сила, така че да се идентифицират по-лесно.

Какви са обичайните дози на Qelbree?

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с ниска доза. След това те могат да го коригират с течение на времето, за да достигнат точната сума за вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

За възрастни вашата начална доза за разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) обикновено ще бъде 200 mg дневно. Всяка седмица Вашият лекар може да увеличи дозата Ви с 200 mg, докато постигне желания ефект. Максималната доза за възрастни е 600 mg дневно.

Каква е дозировката на Qelbree за деца?

Qelbree е одобрен за употреба при деца на възраст от 6 до 17 години. Дозировката за деца зависи от възрастта.

Възраст от 6 до 11 години

За деца на възраст от 6 до 11 години началната доза обикновено е 100 mg дневно. Всяка седмица лекарят на детето може да увеличи дозата със 100 mg, докато постигне желания ефект. Максималната доза е 400 mg дневно.

Възраст от 12 до 17 години

За деца на възраст от 12 до 17 години началната доза обикновено ще бъде 200 mg дневно. След 1 седмица лекарят на детето може да увеличи дозата до 400 mg дневно. Това е максималната доза.

Qelbree използва ли се дългосрочно?

Да, Qelbree обикновено се използва като дългосрочно лечение. Вие и Вашият лекар можете да определите дали е безопасно и ефективно за Вашето състояние. Ако и двамата сте съгласни, че е така, вероятно ще приемате Qelbree дългосрочно.

Корекции на дозировката

Ако имате сериозни бъбречни проблеми, Вашият лекар може да коригира дозата. Те могат да предпишат доза Qelbree, която е по-ниска от препоръчваната доза. Попитайте Вашия лекар колко често ще изследват бъбречната Ви функция.

Ако приемате лекарство, което взаимодейства с Qelbree, Вашият лекар може да коригира дозата Ви.

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно дозировката на Qelbree.

Колко време отнема една доза Qelbree да подейства?

Зависи. Може да забележите намаляване на симптомите веднага или може да отнеме няколко седмици. Проучванията на Qelbree показват, че лекарството намалява симптомите в рамките на 6 седмици след началото на лечението.

Говорете с Вашия лекар какво да очаквате, когато приемате Qelbree. Ако изглежда, че по-ниска доза не помага, те могат да увеличат дозата ви.

Използва ли се Qelbree за отслабване? Ако е така, каква е дозировката?

Не, Qelbree не е одобрен за отслабване или регулиране на теглото. Така че производителят на лекарства няма препоръчителна доза за тази употреба.

Възможно е някои неприятни странични ефекти на Qelbree да доведат до загуба на тегло. Това са:

 • гадене
 • повръщане
 • намален апетит
 • болка в корема

Ако забележите, че губите тегло по време на лечението с Qelbree, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Те могат да ви помогнат да откриете защо се случва и какво да правите с него.

Телесното тегло е само една част от цялостното ви здраве. Можете да научите повече за това какво означава да имате здравословно телесно тегло в тази статия. Ако се интересувате от отслабване, за да подобрите здравето си, прочетете повече в тази статия.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете дозата на Qelbree, обадете се на Вашия лекар. Те ще ви уведомят какво да правите и ще ви посъветват кога да приемете следващата си доза.

Ако се нуждаете от помощ да запомните да вземете дозата си Qelbree навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Qelbree може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
 • твоята възраст
 • други лекарства, които може да приемате
 • други състояния, които може да имате (вижте „Коригиране на дозата“ по-горе в раздела „Каква е дозировката на Qelbree?“)

Как се приема Qelbree?

Преди да приемете Qelbree, Вашият лекар обикновено ще Ви назначи няколко изследвания. Те ще изследват кръвното ви налягане и сърдечната дейност. Те също така ще ви задават въпроси относно вашето психично здраве и психичното здраве на вашето семейство.

Ще вземете капсулата Qelbree, като я погълнете. Можете да го приемате с храна или без нея, но не трябва да разтрошавате капсулата.

Ако имате проблеми с преглъщането на цели капсули, можете да поръсите съдържанието на капсулата върху ябълково пюре или пудинг. Опитайте тази:

 1. Загребвайте лъжица пудинг или ябълково пюре в купа.
 2. Поръсете цялото съдържание на капсулата Qelbree върху пудинга или ябълковото пюре.
 3. Вземете сместа веднага. Уверете се, че сте преглътнали всичко, без да дъвчете.
 4. Ако използвате смес за пудинг, вземете я в рамките на 15 минути. Ако използвате смес от ябълково пюре, вземете я в рамките на 2 часа.

За съвети, които да ви помогнат да преглъщате капсули, вижте тази статия.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Qelbree вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Ако ви е трудно да прочетете етикета с рецептата на вашето лекарство, кажете на вашия лекар или фармацевт. Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Попитайте вашата аптека дали предлагат тези функции за достъпност. Ако не го направят, Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които го правят.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те може да са в състояние да доставят Qelbree в лесно отваряем контейнер. Те може също да имат съвети, които да ви помогнат да улесните отварянето на контейнера с лекарството.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Qelbree, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • сънливост
 • бавни рефлекси
 • ускорен пулс

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Qelbree

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Qelbree. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американската асоциация на центровете за контрол на отравянията или да използвате нейния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако вашият лекар ви препоръча Qelbree, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата си на Qelbree без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Qelbree само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Ако имам проблеми с бъбреците, колко по-ниска ще бъде моята доза Qelbree?
 • Какво трябва да направя, ако пропусна доза Qelbree?
 • Колко често ще се увеличава моята доза Qelbree?
 • Ще намали ли по-ниска доза Qelbree риска от високо кръвно налягане?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss