Подробности за дозировката за Paragard

Парагард (вътрематочен меден контрацептив) е устройство с рецепта, използвано за предотвратяване на бременност. Медицински специалист вкарва устройството в матката, което предотвратява бременността до 10 години.

Paragard се използва при жени*, които могат да забременеят, за предотвратяване на бременност.

Активната съставка в Paragard е мед. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Paragard принадлежи към група лекарства, наречени нехормонални вътрематочни устройства (IUD).

Тази статия описва дозировката на Paragard, както и неговата сила и начина на поставяне. За да научите повече за Paragard, вижте тази задълбочена статия.

* В тази статия използваме термина „женски“, за да обозначим пола на човек, определен при раждането. За информация относно разликата между пол и пол вижте това статия.

Каква е дозировката на Paragard?

Този раздел описва обичайната дозировка на Paragard. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Paragard?

Paragard се предлага като малко Т-образно пластмасово устройство, обвито с медна жица.

Каква сила има Paragard?

Всяко устройство има следните силни страни:

 • вертикално стъбло: около 176 милиграма (mg) медна тел
 • хоризонтална лента: около 68,7 mg медна жица като яка от всяка страна на “Т”

Какви са обичайните дози Paragard при възрастни?

Информацията по-долу описва обичайната дозировка на Paragard.

Дозировка за предпазване от бременност

Paragard се използва при жени, които могат да забременеят, за предотвратяване на бременност. Дозировката на Paragard е едно устройство, поставено в матката ви за период до 10 години. Веднъж поставен, той предотвратява бременността, като не позволява на сперматозоидите да оплодят яйцеклетка.

Каква е дозировката на Paragard за деца?

Paragard се използва при жени, които могат да забременеят, за предотвратяване на бременност. Обикновено жените могат да забременеят, след като са имали първата си менструация. Това обикновено е около 12-годишна възраст.

Говорете с лекаря на детето си, ако имате въпроси относно употребата на Paragard при юноши.

Дозировката, използвана при юноши, е същата като тази за възрастни. За да научите повече, вижте „Какви са обичайните дози на Paragard при възрастни?“ раздел по-горе.

Paragard използва ли се дългосрочно?

Да, така е. След като Paragard бъде поставен, той е ефективен за предотвратяване на бременност до 10 години.

Преди 10 години след поставянето вашият медицински специалист може да премахне Paragard. По това време те могат да поставят ново устройство.

Вашият медицински специалист може да премахне Paragard по всяко време. Например, може да искате да забременеете или може да откриете, че не е подходящо за вас.

Ако имате въпроси относно това колко дълго ще използвате Paragard, говорете с вашия медицински специалист.

Как се поставя и отстранява Paragard?

Медицински специалист поставя Paragard във вашата матка. Обикновено процедурата отнема около 5 минути. Преди да постави Paragard, Вашият медицински специалист ще провери матката Ви, за да се увери, че Paragard е безопасен за Вас.

Вмъкване на Paragard

 1. Вашият медицински специалист може да Ви даде леко обезболяващо лекарство, като ибупрофен, преди да постави Paragard.
 2. С помощта на спекулум вашият медицински специалист ще разшири пространството, водещо до матката ви, където ще постави Paragard.
 3. След това ще нанесат антисептик (дезинфектант) на вагината и шийката на матката.
 4. След това вашият медицински специалист ще постави устройството Paragard в тръба на IUD. След това те ще вкарат тръбата през шийката на матката в матката.
 5. След като премахнат тръбата на IUD, устройството Paragard се освобождава на място в матката ви.

Може да имате болка или спазми след поставянето на Paragard. Уведомете вашия медицински специалист, ако имате силни спазми или болка, която не изчезва.

Също така, уведомете ги, ако имате други нежелани реакции на Paragard, като замаяност, гърчове или бавен сърдечен ритъм. Ако е така, вашият медицински специалист може да провери дали устройството трябва да се коригира или премахне.

Премахване на Paragard

Вашият медицински специалист може да премахне Paragard по всяко време. Например, може да искате да забременеете или може да откриете, че не е подходящо за вас.

Ако решите да продължите, преди 10 години след поставянето, вашият медицински специалист може да премахне Paragard. И тогава те могат да вмъкнат ново устройство.

Paragard има прикрепена връв, която се простира във вагината ви. Не се простира извън тялото ви, но ви помага да знаете, че Paragard все още е на мястото си. Той също така помага на вашия медицински специалист да премахне Paragard.

За да премахне Paragard, вашият медицински специалист ще използва спекулум, за да разшири пространството, водещо до матката ви. След това ще премахнат Paragard, като го плъзнат от матката през шийката на матката.

Може да изпитате крампи, болка или замаяност, когато Paragard бъде отстранен.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Paragard.

Дозировката на Paragard подобна ли е на дозировката на Mirena или Skyla?

Не, не е. Въпреки че формата на всяко устройство е сходна, всяко има разлики. Paragard е нехормонална спирала, чиято активна съставка е мед. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Paragard е ефективен за предотвратяване на бременност до 10 години.

Мирена (левоноргестрел) и Skyla (левоноргестрел) са хормонални спирали. Мирена работи за предотвратяване на бременност в продължение на 7 години, след като бъде поставена. Skyla работи за предотвратяване на бременност в продължение на 3 години след поставянето му.

Вашият лекар ще Ви предпише устройството, което е точно за Вас. За да научите повече за сравнението на тези устройства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Paragard да започне да действа?

Paragard започва да действа веднага след поставянето му. Поради начина, по който работи устройството, няма да усетите как работи в тялото ви.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от Paragard, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя на лекарства Paragard. Ако вашият лекар препоръча това устройство, попитайте го, ако имате въпроси или притеснения.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Как се сравнява дозировката на Paragard с дозата на Kyleena (левоноргестрел)?
 • Има ли Paragard различни дози за предотвратяване на бременност?
 • След като е поставен, Paragard толкова ефективен ли е през година 9, колкото е през година 1?

За да научите повече за Paragard, вижте тези статии:

 • Paragard (медна спирала)
 • Странични ефекти на Paragard: Какво трябва да знаете
 • Paragard: Информация за бременност и кърмене

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss