Подробности за дозировката за Latisse

Latisse (биматопрост) е лекарство с рецепта, което се използва за растеж на миглите. Лекарството идва като течен разтвор, който се прилага върху клепачите веднъж на вечер.

Активната съставка на Latisse е биматопрост. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Latisse принадлежи към група лекарства, наречени аналози на простагландин.

Тази статия описва дозировката на Latisse, както и неговата сила и как се използва.

Каква е дозировката на Latisse?

Този раздел описва обичайната дозировка на Latisse. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Latisse?

Latisse се предлага като течен разтвор, който се предлага в два размера:

 • 3 милилитра (mL) в бутилка от 5 ml (доставя се със 70 апликатора)
 • 5 ml в бутилка от 5 ml (доставя се със 140 апликатора)

Апликаторите са четки, които ще използвате, за да нанесете лекарството върху клепачите си.

Каква е силата на Latisse?

Latisse се предлага в една концентрация от 0,3 милиграма (mg) на ml.

Какви са обичайните дози на Latisse?

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да използвате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за подпомагане на растежа на миглите

Типичната доза Latisse за възрастни за подобряване на растежа на миглите е една капка разтвор, нанесен върху клепачите веднъж на вечер. Ще използвате апликатор, за да нанесете Latisse върху кожата на горния клепач точно над миглите.

За повече информация как да прилагате Latisse, вижте раздела по-долу, наречен „Как се използва Latisse?“

Каква е дозировката на Latisse за деца?

Latisse се използва за подобряване на растежа на миглите при определени деца и юноши. Използва се при деца, които са преминали през химиотерапия или имат алопеция ареата. Използва се при юноши, които имат изтънени мигли.

Дозировката, използвана за деца и юноши, е същата като дозировката, използвана за възрастни. За да научите повече, вижте „Какви са обичайните дози на Latisse?“ раздел по-горе.

За повече информация относно дозировката на Latisse за деца, говорете с лекаря или фармацевта на вашето дете.

Latisse използва ли се дългосрочно?

Продължителността на употреба на Latisse може да варира от човек на човек. Производителят на лекарството предполага, че пълните резултати ще се видят след 16 седмици и че тогава трябва да говорите с Вашия лекар. Вашият лекар може да определи дали продължаващата употреба на Latisse е подходяща за Вас.

Ако имате въпроси относно това колко дълго е вероятно да използвате Latisse, говорете с Вашия лекар.

Как да използвате Latisse?

Latisse се предлага като течен разтвор, който се прилага върху горните клепачи. Предлага се с индивидуални стерилни апликатори, използвани за прилагане на лекарството.

Ще прилагате Latisse върху горните си клепачи веднъж на вечер. Поставете една капка Latisse върху нов апликатор и разнесете лекарството върху кожата на горния клепач точно над миглите. Изхвърлете апликатора, след като е бил използван, като използвате нов апликатор за всяко око. Попийте излишния разтвор с кърпичка или мека кърпа.

Ето няколко други указания за прилагане на Latisse:

 • Уверете се, че областта около очите ви е чиста и без грим.
 • Ако носите контактни лещи, свалете ги преди да приложите Latisse. Можете да поставите контактните си лещи 15 минути след нанасяне на Latisse.
 • Не нанасяйте Latisse върху областта на долния клепач.
 • Не докосвайте върха на апликатора до пръстите си или друга повърхност.
 • За повече съвети вижте инструкциите на производителя за прилагане на Latisse тук.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Latisse, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни етикети на лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Latisse, пропуснете пропуснатата доза и приложете следващата доза в обичайното време. Не прилагайте две дози Latisse, за да наваксате пропуснатата доза.

Ако имате въпроси относно пропусната доза, можете да говорите с Вашия лекар или фармацевт.

Ако се нуждаете от помощ да запомните да приложите дозата си Latisse навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Latisse.

Колко време отнема Latisse да започне да действа?

Latisse започва да действа, след като започнете да използвате лекарството. Но обикновено отнема няколко седмици, за да се появи забележим растеж на миглите. При проучвания са били необходими 8 седмици, за да се забележи значителен растеж на миглите, като най-забележимият растеж се наблюдава след 16 седмици употреба.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Latisse, говорете с Вашия лекар.

Може ли Latisse да се използва върху вежди? Ако е така, каква е дозировката?

Да, възможно е да използвате Latisse за увеличаване на растежа на веждите. Latisse не е одобрен за лечение на изтънени вежди. Но в някои случаи Вашият лекар може да Ви предпише не по предназначение за тази употреба. (При употреба не по предназначение лекарите предписват лекарство за цел, различна от тази, за която е одобрено.) Проучване от 2023 гLatisse е ефективен за подобряване на растежа на веждите.

Тъй като Latisse не е одобрен за лечение на изтъняване на вежди, производителят на лекарството не предоставя препоръчителни дози за тази употреба. Вашият лекар ще Ви предпише дозата, която е подходяща за Вас.

За да научите повече за вашите възможности за лечение на изтъняване на веждите, включително Latisse, говорете с вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя на Latisse. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Latisse без препоръката на Вашия лекар. Прилагайте Latisse само точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Прилагането на моята доза Latisse два пъти на ден ще помогне ли на миглите ми да растат по-бързо?
 • Мога ли да прилагам повече от една капка Latisse като моя нощна доза?
 • Каква е дозата на Latisse в сравнение с дозировката на други лекарства, използвани за лечение на изтъняване на миглите?

За да научите повече за Latisse, вижте тази статия: Latisse и цена: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss