Подробности за дозировката за Baqsimi

Baqsimi (глюкагон) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на силно ниски нива на кръвната захар. Лекарството се предлага под формата на прах за нос. Обикновено се дава като еднократна доза.

Baqsimi се използва при възрастни и някои деца за лечение на хипогликемия (тежки ниски нива на кръвната захар) при хора с диабет тип 1 или тип 2.

Активната съставка в Baqsimi е глюкагон. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Baqsimi принадлежи към антихипогликемичната група лекарства.

Тази статия описва дозировката на Baqsimi, както и неговата сила и как да го използвате. За да научите повече за Baqsimi, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Baqsimi?

Този раздел описва обичайната дозировка на Baqsimi. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Baqsimi?

Baqsimi се предлага под формата на прах за нос в устройство за еднократна употреба за употреба в една ноздра.

Каква сила има Baqsimi?

Baqsimi се предлага в една концентрация от 3 милиграма (mg).

Какви са обичайните дози на Baqsimi?

Baqsimi се използва като еднократна доза за лечение на тежки ниски нива на кръвната захар.

Информацията по-долу описва дозировката, която обикновено се използва или препоръчва. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при тежка хипогликемия

Типичната доза Baqsimi за възрастни с тежка хипогликемия е едно впръскване в една ноздра. Всяко устройство се доставя с една доза и не може да се използва повторно. Ако не реагирате на доза Baqsimi в рамките на 15 минути, може да бъде приложена друга доза от ново устройство Baqsimi.

Тежката хипогликемия е спешна медицинска помощ. След като дадете доза Baqsimi, вие или някой с вас трябва незабавно да се обадите на 911.

При тежка хипогликемия може да се нуждаете от член на семейството, болногледач, колега или приятел, за да дадете Baqsimi. Уверете се, че разпознават признаците на тежка хипогликемия и разбират как да дават Baqsimi. (Признаците на тежка хипогликемия могат да включват замъглено зрение, неясен говор, гърчове или припадък.)

Каква е дозировката на Baqsimi за деца?

Baqsimi се използва за лечение на тежка хипогликемия при деца на възраст 4 и повече години с диабет.

Дозировката, използвана при деца, е същата като тази за възрастни. За да научите повече, вижте „Какви са обичайните дози на Baqsimi?“ раздел по-горе.

За повече информация относно дозировката на Baqsimi за деца, говорете с лекаря или фармацевта на вашето дете.

Baqsimi използва ли се дългосрочно?

Не. Baqsimi се използва като еднократно лечение на тежка хипогликемия. Не е предназначен за редовна употреба. Говорете с Вашия лекар, ако имате редовни епизоди на ниска кръвна захар. Те могат да обсъдят вашите лекарства и начини за управление на нивата на кръвната ви захар.

Как да използвате Baqsimi?

Baqsimi се предлага под формата на прах за нос в устройство за нос. Вие или болногледач ще приложите едно впръскване Baqsimi в едната ноздра при тежка ниска кръвна захар като еднократна доза. Вие или някой друг трябва да се обадите на 911 веднага след даването на доза Baqsimi. Ако няма отговор след 15 минути, може да се приложи друга доза Baqsimi с ново устройство. (Втората доза може да се приложи в друга ноздра.)

Всяко устройство Baqsimi има единична доза лекарство. Не може да се използва повторно.

Вие или някой друг можете да проверите нивата на кръвната си захар 15 минути след като сте приели доза Baqsimi. Ако реагирате на лекарството, изяжте поне 15 грама бързодействащи въглехидрати, като таблетки глюкоза, портокалов сок или сода, и проверете отново нивото на кръвната си захар след 15 минути.

Уверете се, че членовете на семейството, колегите или болногледачите разбират признаците на тежка хипогликемия и знаят как да ви дадат доза Baqsimi.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Baqsimi говорете с Вашия лекар или фармацевт. Не забравяйте да уведомите Вашия лекар, ако сте приемали Baqsimi.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не използвайте повече Baqsimi, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • гадене и повръщане
 • забавено движение на храносмилателната система
 • високо кръвно налягане
 • повишаване на сърдечната честота

Какво да направите, ако използвате твърде много Baqsimi

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте използвали твърде много Baqsimi. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно дозировката на Baqsimi.

Дозировката на Baqsimi подобна ли е на дозировката на глюкозата?

Не, те са различни. Лекарите предписват Baqsimi за лечение на тежка хипогликемия.

Глюкозата е прост въглехидрат, който се предлага в много видове храни, като твърди бонбони или сода. Предлага се също като глюкозни добавки в гел, таблетка или течни форми за лечение на ниска кръвна захар. Добавките с глюкоза се предлагат без рецепта и не изискват рецепта.

Вашият лекар може да препоръча прием на 15 грама (g) бързодействащи въглехидрати за ниско ниво на кръвната захар. Глюкозните таблетки обикновено съдържат 4 g въглехидрати във всяка таблетка. Обикновено се препоръчва да вземете 4 таблетки, ако имате епизод на ниска кръвна захар.

Baqsimi се предлага само по рецепта и е за еднократна употреба при силно ниски нива на кръвната захар.

За да научите повече за сравнението между глюкозата и Baqsimi, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Колко време отнема Baqsimi да започне да работи?

Baqsimi започва да действа скоро след като сте приложили доза. В проучвания лекарството достига пикови нива в рамките на около 15 минути в тялото. Но ако тежката хипогликемия не бъде овладяна след прилагане на една доза Baqsimi, може да се даде втора доза след 15 минути от ново устройство.

Вие или някой друг трябва да се обадите на 911 веднага след даването на доза Baqsimi. Тежката хипогликемия е спешна медицинска помощ. Ще трябва да бъдете наблюдавани внимателно, след като приложите Baqsimi.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Baqsimi, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя на Baqsimi. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Използвайте Baqsimi само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Мога ли да дам повече от две дози Baqsimi, ако нивото на кръвната ми захар не реагира?
 • Колко време след прилагане на доза Baqsimi мога да приемам моето лекарство за диабет?

За да научите повече за Baqsimi, вижте тези статии:

 • Baqsimi (глюкагон)
 • Странични ефекти на Baqsimi: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss