Повече от просто пикаене в чаша: цитология на урината

Какво е цитология на урината?

Цитологията е изследване на клетки от тялото под микроскоп. При цитологичен преглед на урината лекарят разглежда клетките, събрани от проба от урина, за да види как изглеждат и функционират. Тестът обикновено проверява за инфекция, възпалително заболяване на пикочните пътища, рак или предракови състояния.

Важно е да се отбележи, че този тест не идентифицира рак, нито може напълно да изключи рак. Цитологията на урината е по-добра при откриване на по-големи и по-агресивни ракови заболявания, отколкото малки, бавно растящи ракови заболявания.

Тази процедура е различна от биопсията по това, че изследва отделни клетки, а не парчета тъкан, съдържащи много клетъчни клъстери. Клетките за цитология на урината са по-лесни за получаване от тъканите, причинявайки по-малко дискомфорт и по-малък риск за пациента. Понякога е необходима биопсия след абнормни резултати от цитологията на урината, за да се изясни диагнозата.

Защо имам нужда от цитология на урината?

Вашият лекар може да назначи цитологичен преглед на урината, ако имате някой от следните симптоми:

  • необяснима кръв в урината ви
  • парене по време на уриниране
  • постоянна болка по време на уриниране

Тестът също така наблюдава тези, които са имали инфекции на пикочните пътища или рак или които са изложени на висок риск от рак на пикочния мехур. Може да открие и различни вирусни заболявания.

Каква е процедурата за цитология на урината?

Има два начина за получаване на клетките, необходими за цитологичен преглед. Вашият лекар може да вземе проба по време на цистоскопия, която е изследване на вътрешността на пикочния мехур, или можете да предоставите чиста уловена проба от урина.

Цистоскопия

Цистоскопията се извършва с помощта на цистоскоп, тънка тръба с малка камера на края. Процедурата отнема между 10 и 20 минути.

Тъй като урината от първото ви сутрешно уриниране остава в пикочния мехур в продължение на много часове през нощта, клетките може да се разградят и да не бъдат полезни за цитологията на урината. Това обаче не означава, че трябва да уринирате точно преди теста. Всъщност може да се наложи да задържите урината в пикочния си мехур няколко часа преди цистоскопия. Не забравяйте да попитате Вашия лекар за конкретни инструкции преди теста.

За цистоскопия Вашият лекар ще почисти кожата около уретрата (тръбата, излизаща от пикочния мехур) и ще използва локален гел, за да обезболява зоната. Те ще вкарат цистоскопа в уретрата и нагоре в пикочния мехур. Може да почувствате известен натиск и желание за уриниране. Вашият лекар ще източи урината ви в стерилен контейнер и след това ще премахне катетъра.

Процедурата крие малък риск от инфекция или кървене. Вашият лекар ще изпрати пробата от урина в лаборатория за анализ и след това ще получи доклад.

Почистете уловената проба от урина

Чистата уловена проба от урина е лесна, неинвазивна и не носи риск. По друг начин известен като проба от урина по средата на потока, можете да направите чиста проба от урина в лекарски кабинет или в комфорта на собствения си дом.

Вашият лекарски кабинет ще осигури специален контейнер за събиране на пробата. Не забравяйте да попитате Вашия лекар за конкретни инструкции относно правилния начин да вземете пробата и къде да я занесете, когато приключите. Неспазването на инструкциите може да доведе до лош резултат и може да се наложи да повторите теста.

Ще използвате специални почистващи кърпи, за да почистите кожата около уретрата си преди теста. Ще трябва да уринирате малко количество в тоалетната и след това да спрете изтичането на урина. След това ще уринирате в стерилния контейнер, докато достигнете желаното ниво. След това можете да приключите с уринирането в тоалетната.

В някои случаи Вашият лекар може да поиска да предоставите проби от урина в продължение на няколко дни. Вашият лекар ще изпрати пробата от урина в лаборатория за анализ и след това ще получи доклад.

Какво се случва в лабораторията?

Патолог ще анализира клетките под микроскоп, за да види дали има някакви аномалии. Те могат също да разгледат клетките в блюдо за култура, за да видят дали бактериите или други организми растат.

Патологът ще изпрати резултатите от цитологичното изследване на урината на Вашия лекар, който ще Ви съобщи резултатите. Попитайте Вашия лекар колко дълго можете да очаквате да изчакате резултатите си.

Какво означават резултатите от теста?

Различните лаборатории използват различен език в своите доклади. Вашият лекар ще може да обясни какво означават вашите резултати. Има някои общи термини, които могат да опишат вашите резултати.

Отрицателно

Ако клетките на урината ви изглеждат нормални и не съдържат бактерии и дрожди, това е нормален резултат. Повечето лаборатории ще нарекат това „отрицателен” резултат.

Незадоволително

Лабораторията може да определи вашия образец като „незадоволителен“, ако в пробата няма достатъчно използваеми клетки. В този случай вероятно ще трябва да повторите процедурата и да предоставите нова проба.

Нетипично или подозрително

Тези термини описват кога клетките не изглеждат нормални, но не може да се потвърди, че са ракови или предракови.

Положителен

Ако в културата има бактерии или дрожди, вероятно имате инфекция на пикочния мехур или пикочните пътища. Антибиотиците обикновено могат да лекуват тези състояния.

Клетките, които изглеждат ненормални в урината ви, могат също да показват възпаление в пикочните пътища или рак на пикочния мехур, бъбреците, уретера или уретрата. Въпреки това, анормален резултат от цитология на урината не може да диагностицира тези заболявания. Обикновено са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди диагнозата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss