Планове за сестрински грижи за хронично бъбречно заболяване (CKD)

Плановете за сестрински грижи за хронично бъбречно заболяване помагат на медицинските сестри да наблюдават прогресията на заболяването и да осигурят лечение, когато признаци или симптоми показват, че е необходима намеса.

Две медицински сестри обсъждат план за грижа за пациента
Getty Images/mixetto

Хроничното бъбречно заболяване (CKD) е прогресивно състояние, което се случва, когато бъбреците ви са увредени и вече не могат да обработват и филтрират кръвта ви по начина, по който трябва. Това води до задържане на отпадъци и течности и увеличаване на симптомите с напредването на състоянието. В крайна сметка ХБН води до бъбречна недостатъчност.

Плановете за сестрински грижи помагат на здравните специалисти да лекуват хора с ХБН. Тези планове предоставят насоки за наблюдение и поддържане на специфични нива на маркери като кръвно налягане, кръвна глюкоза и баланс на течности.

Плановете също така показват кога са необходими интервенции, за да се приведат тези нива в рамките на зададените диапазони или цели, които са идентифицирани за всеки етап от заболяването.

Следването на плановете за лечение на ХБН може да помогне за облекчаване на симптомите, предотвратяване на усложнения (като вторични сърдечни заболявания) и забавяне на прогресията на заболяването.

Прогресивни стадии на хронично бъбречно заболяване

ХБН прогресира на етапи. Във всеки следващ етап бъбреците Ви функционират по-слабо и симптомите Ви обикновено са по-тежки. До етап 5 е необходима диализа или бъбречна трансплантация. Петте етапа на бъбречно заболяване са:

 • Етап 1: увреждане на бъбреците, но нормална или повишена скорост на гломерулна филтрация (GFR) — скоростта на филтриране на кръвта през бъбреците ви — повече от 90 милилитра в минута (mL/min)/1,73 метра на квадрат (m²)
 • Етап 2: леко намаление на GFR — 60 до 89 mL/min/1,73 m²
 • Етап 3а: умерено намаление на GFR — 45 до 59 mL/min/1,73 m²
 • Етап 3b: умерено намаление на GFR — 30 до 44 mL/min/1,73 m²
 • Етап 4: силно намаление на GFR — 15 до 29 mL/min/1,73 m²
 • Етап 5: бъбречна недостатъчност с GFR под 15 mL/min/1,73 m² или диализа
Беше ли Ви полезно?

Каква е целта на плановете за сестрински грижи за хронично бъбречно заболяване?

Плановете за сестрински грижи помагат на здравните специалисти да наблюдават и управляват прогресията на ХБН чрез идентифициране на подходящи измервания на функции, свързани с бъбреците, специфични за всеки етап от заболяването.

Ако вашият GFR не попада в рамките на идентифицирания диапазон за вашия стадий на ХБН, здравните специалисти могат да започнат интервенции, за да помогнат за справяне с проблема.

Нарушено елиминиране с урината

Една от функциите за наблюдение на плановете за лечение на ХБН е колко добре можете да елиминирате чрез уриниране течностите, които приемате.

Медицинските сестри следят продукцията, която е колко и колко често уринирате във връзка с количеството течност, което консумирате през деня. Ако не уринирате достатъчно, здравните специалисти могат да използват интервенции като диуретични лекарства или поставяне на катетър.

Медицинската сестра може също да предприеме стъпки за предотвратяване на инфекция, като например почистване на тазовата област, и може да осигури обучение на вас и вашите близки относно елиминирането с урина при ХБН.

Задържане на течности

Задържането на течности възниква, когато тялото ви задържа твърде много течност. Може да доведе до симптоми като подуване на краката, глезените и стъпалата; объркване; и затруднено дишане.

Ако имате ХБН, медицинските сестри ще ви наблюдават непрекъснато за този проблем, като ви претеглят, измерват количеството на отделяната урина, оценяват подуването и слушат звуците на дишането ви. Ако открият симптоми на излишно задържане на течности, те ще започнат интервенции като:

 • ограничаване на течностите
 • да ви дават диуретични лекарства
 • третиране на всякакви области на подуване, за да се предотврати разрушаване на кожата
 • подготовка за диализно лечение, ако имате стадий 5 на ХБН

Електролитен дисбаланс

Електролитен дисбаланс възниква, когато балансът на химикали като натрий, калций и калий в тялото ви стане нездравословен.

Медицинските сестри ще наблюдават вашите лабораторни резултати и други жизнени показатели ежедневно, за да поддържат този баланс. Ако подозират дисбаланс, те могат да започнат интервенции като осигуряване на разтвор на лактоза, даване на диуретични лекарства и предлагане на диетични промени.

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е много често срещано при хора с ХБН. Медицинските сестри, които наблюдават ХБН, ще измерват кръвното Ви налягане редовно.

Честотата ще зависи от стадия на Вашата ХБН и от това колко високи са били предишните Ви показания на кръвното налягане. Интервенциите могат да включват диуретични лекарства и обучение относно промени в диетата и начина на живот.

Работа с вашия екип за грижи

Важно е да работите в тясно сътрудничество с вашия медицински екип, за да управлявате симптомите на ХБН. Медицинските сестри и други здравни специалисти може да ви препоръчат да предприемете стъпки у дома, като ежедневно проследяване на кръвното си налягане или отделената урина.

Ако вашият здравен екип ви е посъветвал да предприемете тези стъпки, важно е да проследите резултатите си и да докладвате всички промени на вашия медицински екип.

Беше ли Ви полезно?

Какви планове за самообслужване можете да следвате у дома, за да управлявате хронично бъбречно заболяване?

Управлението на ХБН не приключва, когато напуснете болница или медицински кабинет. Има и стъпки, които можете да предприемете у дома, за да управлявате състоянието си. Те включват:

 • следвайки предписаната Ви бъбречна диета
 • работа с диетолог за най-добрите начини да се храните здравословно, докато сте на бъбречна диета
 • да се придържате към всички ограничения на течностите, препоръчани от вашия екип за грижи
 • оставайки активни
 • проследяване на Вашето кръвно налягане (с честота, препоръчана от Вашия медицински екип)
 • проследяване на кръвната Ви захар, ако имате диабет (с честота, препоръчана от Вашия медицински екип)
 • приемане на всички лекарства точно както е предписано
 • отказване от пушенето, ако пушите

 • получаване на много почивка

Често задавани въпроси относно плановете за лечение на хронично бъбречно заболяване

Могат ли плановете за сестрински грижи да удължат бъбречната функция и перспективата?

да Плановете за сестрински грижи и интервенциите могат да помогнат за забавяне на прогресията на бъбречното заболяване и да удължат бъбречната функция.

Могат ли плановете за сестрински грижи да обърнат или да спрат прогресивните стадии на хронично бъбречно заболяване?

Не можете да обърнете ХБН, но интервенции като план за сестрински грижи могат да помогнат за забавяне на прогресията и предотвратяване на вторични състояния като сърдечни заболявания.

Какви други здравословни проблеми могат да възникнат поради хронично бъбречно заболяване?

Хроничното бъбречно заболяване може да доведе до усложнения като:

 • анемия
 • хиперкалцемия
 • сърдечно заболяване
 • отслабена имунна система
 • отслабени кости
 • гърчове

Кога ще трябва да имам диализа или бъбречна трансплантация и как ще разбера?

Обикновено диализата или бъбречната трансплантация ще са необходими, ако бъбречната ви функция спадне до около 15% от нормалната. Това се счита за стадий 5 на ХБН. В този момент може да изпитате симптоми като силно гадене, задух и мускулни крампи.

Плановете за сестрински грижи помагат на здравните специалисти да наблюдават и управляват прогресията на ХБН, като предоставят насоки за идентифициране и разрешаване на проблеми със задържане на течности, отделяне на урина, електролитен баланс и други функции, свързани с бъбреците.

Ако функциите, свързани с бъбреците, не попадат в идентифицирания диапазон за конкретен стадий на бъбречно заболяване, плановете за грижа за ХБН ще препоръчат интервенции, които да помогнат за справяне с проблема.

Общите интервенции включват диуретични лекарства, диетични промени и обучение на пациентите. Можете също да следвате плановете за грижи у дома, за да управлявате ХБН и да помогнете за забавяне на прогресията му.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss