Перспективи на пациента: Лечение на хепатит С

Диагнозата на хепатит С може да означава различни неща за различните хора. Някои пациенти отговарят на предизвикателството, както при всяко друго заболяване. Те говорят с лекаря си, преминават през лечението и продължават. За други обаче не е толкова лесно. Начинът на живот, зависимостите или семейните отговорности могат да попречат на лечението и може да бъде трудно да се намери изход.

Интервютата

Healthline интервюира двама пациенти с хепатит С с много различни, еднакво проницателни преживявания: Lucinda K. Porter, RN, медицинска сестра, здравен педагог и автор на Без хепатит С и Лечение на хепатит С стъпка по стъпка и Crystal Walker (името се променя по желание на пациента).

Лусинда Портър, RN

Лусинда знае, че се е заразила с HCV през 1988 г., защото е имала класически симптоми след кръвопреливане. Надежден тест не беше наличен чак през 1992 г., но тъй като беше сигурна, че го е имала, тя не е имала потвърдителен тест чак през 1996 г. В този момент тя е имала тест за генотип, който е важна информация за провеждането на лечението решения. Тя научи, че има генотип 1а.

Първото й лечение е монотерапия с интерферон през 1997 г. Тъй като тя не реагира на тази конкретна терапия, това е спряно след три месеца. Второто лечение, което получи, беше 48 седмици с пегинтерферон и рибавирин през 2003 г. Нещата вървяха добре, докато не се повтори в етапа след лечението. Третото лечение беше 12-седмично клинично изпитване, използващо софосбувир, ледипасвир и рибавирин. Това беше през 2013 г., а сега Лусинда е свободна от HCV.

Преживяванията на Лусинда с нейните лекарства бяха типични. Първите две лечения с интерферон доведоха до депресия и всичко изсъхна, особено устата, кожата и очите. Тя изпитва мускулни болки, болки в ставите и понякога втрисане и треска. Умът й беше толкова мъглив, че беше ненадеждна. Не можеше да се концентрира върху нищо. Леченията, които включват рибавирин, доведоха до обичайните свързани с рибавирин странични ефекти: умора, безсъние, хемолитична анемия, раздразнителност, безсъние, обрив, замаяност и главоболие.

Но въпреки страничните ефекти, Лусинда поддържаше изключителен фокус и беше решена да се излекува. Тя предлага следните отлични съвети за тези, които започват пътуването си с хепатит С:

„Страничните ефекти са проблеми, за които има решения. Не се страхувайте от странични ефекти. Работете с вашия медицински екип, за да намерите начини да ги преодолеете. Дръжте очите си върху целта, която е да бъдете свободни от хепатит С … Ние също умираме преждевременно от други причини за смъртта, като сърдечни заболявания, рак и инсулт. Не е нужно да умирате – хепатит С е победителна битка, ако вземете оръжията и се биете. Оръжията се подобряват и следващото поколение лечение на хепатит С има леки и кратки странични ефекти. Говорете с Вашия лекар и разберете как можете да живеете без хепатит С. ”

Кристален проходилка

Кристал беше диагностицирана с вируса на хепатит С (HCV) през 2009 г., когато беше бременна с второто си дете. Дългогодишна наркоманка, тя твърде добре знае как се е заразила с вируса. В началото лекарят й предписва интерферон. Може да е помогнало; може и да няма. Поради бременността си, тя трябваше да излезе от лекарството сравнително бързо и спря да ходи на лекар.

След раждането Кристал откри, че нейният лекар вече не работи в същата болница. Без пари и само с Medicaid, за да й помогне, тя се мъчеше да намери друг лекар, който да я види. Когато най-накрая намерила някой, той я видял достатъчно дълго, за да напише рецепта за роферон-А и никога не проследил. Страничните ефекти от лекарството бяха твърде много, за да понесе Кристал и тя потърси друг лекар. Тази отказа да лекува своя HCV, докато Кристал не премина психиатрична оценка и не посети терапия в продължение на осем месеца. По това време инфекцията на Кристал е преминала от остра в хронична и тя е трябвало да се подлага на редовни тестове за лекарства.

Неспособна да премине тест за наркотици, Кристал загуби обезщетенията си по Medicaid и вече няма право да се лекува. Разочарована, уплашена и в постоянна болка, тя се бори да поддържа трезвеност и се страхува за безопасността на децата си. Тя ги е научила, че кръвта й е „отрова“ и винаги трябва да внимават с мама. Кристал се страхува, че възможностите й са изчерпани. Че вече е късно за нея. Но тя иска да предложи малко съвет на тези, които тепърва започват и за които още не е късно: „Каквото и да правите, останете чисти. Изсмучете го, стърчете го и се помолете на Бог да работи. “

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss