Отстраняване на бъбреците

Какво представлява отстраняването на бъбреците?

Нефректомията е голяма операция за отстраняване на целия или част от бъбрека. Бъбреците са два малки органа с форма на боб в корема. Те филтрират водата и отпадъчните продукти от кръвта ви. Те също произвеждат определени хормони.

Нефректомията се извършва, когато:

 • бъбрекът ви е повреден
 • бъбрекът ви вече не функционира правилно
 • имате рак на бъбреците
 • дарявате бъбрека си

Вашият лекар може да премахне бъбрека Ви чрез открита операция или лапароскопски. Лапароскопската хирургия включва по -малки разрези и има по -бързо време за възстановяване. Възстановяването след нефректомия може да отнеме няколко седмици. Може да е много болезнено. Както при всяка операция, възможни са усложнения като инфекции. Изгледите обаче обикновено са много добри.

Какви са причините за отстраняване на бъбреците?

Премахването на част или целия бъбрек е много сериозна процедура и лекарите смятат това за последна инстанция за запазване на вашето здраве.

Увреден бъбрек

Може да се наложи да премахнете част или целия си бъбрек, ако не функционира правилно. Причините за отстраняване включват повреда или белези. Това може да се дължи на заболяване, нараняване или инфекция. Ракът е друга причина за премахване на бъбрек. Ако бъбречният тумор е малък и го хванете рано, може да се наложи да се отстрани само част от бъбрека.

Даряване на бъбрек

Понякога човек ще дари здравия си бъбрек на някой, който се нуждае от нов бъбрек. Бъбречните трансплантации са по -успешни с бъбреци от живи донори, отколкото починали донори. Можете да бъдете здрави само с един бъбрек.

Какви са видовете операция за отстраняване на бъбреците?

Има няколко различни вида нефректомия.

Проста нефректомия

Една проста нефректомия включва отстраняване на целия бъбрек. Вашият хирург ще направи разрез с дължина до 12 инча отстрани. Хирургът ще отреже бъбречните кръвоносни съдове и връзките им с пикочния мехур. След това вашият хирург ще премахне целия орган. Може да се наложи да премахнат ребро, за да получат достъп до вашия бъбрек.

Частична нефректомия

Тази процедура включва отстраняване само на част от бъбрека. Процедурата е много подобна на проста нефректомия. Вашият хирург обаче може да използва по -малък разрез.

Лапароскопска хирургия

Тази техника, наричана още хирургия на ключалка, може да се използва както за проста, така и за частична нефректомия. Вместо един дълъг разрез, вашият хирург ще направи поредица от по -малки разрези в корема ви. Те ще поставят камера и други малки инструменти през разрезите. Това ще позволи на хирурга да види вътре във вас и да премахне бъбрека ви. Този вид операция обикновено е по -малко болезнена от отворената операция. Намалява се и времето за възстановяване.

Какви са рисковете от отстраняване на бъбреците?

Съществуват рискове, свързани с всяка голяма операция. Усложненията са редки, но включват:

 • загуба на кръв
 • сърдечен удар
 • удар
 • алергична реакция към анестезия или други лекарства
 • образуването на кръвен съсирек в краката ви, който се премества в белите дробове, което се нарича белодробна емболия
 • затруднено дишане
 • инфекция на мястото на хирургичния разрез

Други рискове са специфични за нефректомията. Те включват:

 • нараняване на други органи или тъкани около вашия бъбрек
 • херния, при която органите могат да изпъкнат от хирургичния разрез

Може да имате проблеми с останалия бъбрек след операцията. Това отчасти се дължи на факта, че хората, които се нуждаят от бъбречна операция, могат да имат повишен риск от други бъбречни заболявания. Тези проблеми са по -рядко срещани при донори на бъбреци.

Как да се подготвя за отстраняване на бъбреците?

Не забравяйте да уведомите Вашия лекар и хирург, ако може да сте бременна. Също така ги информирайте за всички лекарства, които приемате, включително тези, които се продават без рецепта. Може да се наложи да спрете приема на някои лекарства преди операцията, особено разредители на кръвта.

Няколко дни преди операцията, Вашият лекар ще вземе кръв. Това ще определи вашата кръвна група в случай, че имате нужда от преливане по време на процедурата.

Също така ще трябва да постите и да спрете да пиете течности за период преди операцията.

Каква е дългосрочната перспектива?

Възстановяването след операцията трябва да отнеме между три и шест седмици. Може да се наложи да останете в болницата до седем дни. Вашият лекар или хирург ще обсъдят успеха на операцията и всички последващи лечения, които може да се наложи.

Вашият лекар ще следи функцията на останалия Ви бъбрек. Перспективата обикновено е много добра в случаите, когато остава един бъбрек.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss