Относно маслото от бергамот

Общ преглед

Маслото от бергамот се извлича от корите на цитрусовите плодове (Цитрусова бергамия), които растат върху портокалови дървета от бергамот. Ако сте фен на чая Ърл Грей, вече се наслаждавате на отличителния вкус на бергамот, който се използва за овкусяването му.

Най-ранните корени на дървото бергамот могат да бъдат проследени до Югоизточна Азия. В момента се отглежда в много части на света, но постигна известността и името си в град Бергамо в Южна Италия.

Той е ценен за успокояващия си аромат, пикантен вкус и широк спектър от приложения.

Как да използвате масло от бергамот

Отличителният цитрусов аромат на бергамот се използва както в продуктите за лична хигиена за мъже, така и за жени. Може да се намери в парфюми, одеколон, тоалетни принадлежности и козметика. Ядливото масло от бергамот се използва като овкусител на храна и напитки. Има и лечебна стойност.

Етеричното масло от бергамот не трябва да се използва с пълна сила директно върху кожата. Може да се смесва с носещо масло, като кокосово масло или минерално масло, и да се използва като омекотител за кожата. Маслото от бергамот може също да се смеси с водна пара и да се използва като ароматерапевтично лечение. Не поглъщайте етерични масла.

Ароматерапия с масло от бергамот

Етеричното масло от бергамот е силно рекламирано заради успокояващата му употреба като ароматерапевтично лечение. Ето няколко начина, по които можете да запазите аромата му близо:

 • Смесете етерично масло от бергамот с базово масло, което да използвате като лосион за тяло или за масаж.
 • Добавете две до пет капки етерично масло от бергамот към продукти като измиване на тялото, шампоан и ексфолианти за лице.
 • Използвайте го като съставка в ароматерапията. Например, етерично масло от бергамот може да се добави към ароматизиращи домашно приготвени свещи и освежители за въздух. Можете също така да го потопите във изпарители, за да разпределите аромата му в стаята или да го добавите към попара.
 • Потопете го върху бандана или носна кърпа за успокояващ аромат в движение.

Намерете етерични масла от бергамот онлайн.

Масло от бергамот за акне и кожа

Няколко съединения в маслото от бергамот имат антибактериални и противовъзпалителни свойства. Това може да направи маслото от бергамот ефективно средство за лечение на акне при хора, които нямат чувствителна кожа. Неговите аналгетични качества могат също да го направят ефективен срещу болезнени кисти и пъпки.

За да използвате масло от бергамот като точкова терапия:

 • Нанесете масло от бергамот, смесено с масло-носител, директно върху пъпки, кисти и черни точки.
 • Оставете за една нощ.
 • Не използвайте и не оставяйте това лечение през деня или на слънчева светлина.

Можете също да смесите разреденото масло във вода или любимия си почистващ препарат, който да използвате като изплакване на лицето.

Масло от бергамот за коса

Любителите на маслото от бергамот (и хората, които обичат мека коса с лек аромат), се кълнат в способността на това етерично масло да омекотява и укротява къдриците. Анекдотични доказателства сочат, че маслото от бергамот може също да успокои раздразнения скалп.

За да използвате, поставете няколко капки в обичайния си шампоан. Можете също да смесите една до две капки със супена лъжица базово масло и да го масажирате в скалпа си като лечение за една нощ.

Използване на масло от бергамот с други етерични масла

Много други етерични масла могат да осигурят подобни ползи. Опитайте да експериментирате с тези, които харесвате, и да ги смесвате един с друг. Някои, които да опитате, включват:

 • Масло от лавандула. Лавандулата е класически аромат за ароматерапия. Често се използва в продукти и лечения за кожа, коса и акне.
 • Масло от чаено дърво. Рекламирано за своите антибактериални свойства, маслото от чаено дърво може да се бори с акнето и да успокои възпалението на кожата.
 • Масло от лайка. Успокояваща като чай или върху кожата, лайката също може да повиши настроението.

Намерете етерични масла онлайн.

Ползите от маслото от бергамот

Изследването на маслото от бергамот разкри множество ползи. Те включват:

Намаляване на стреса

Една малка 2015 г проучване Направено върху жени в Япония установи, че вдишването на масло от бергамот, смесено с водна пара, намалява чувството на тревожност и умора.

По същия начин статия от 2013 г., публикувана в списанието Текущи цели за наркотици съобщават, че ароматерапията с бергамот (наред с други етерични масла) може да облекчи депресията, тревожността и други разстройства на настроението, като сигнализира на мозъка да освободи допамин и серотонин.

Бори се с хранително отравяне

Линалоол, съединение, намерено в бергамота, понякога може да бъде ефективно при унищожаването на видовете бактерии, отговорни за заболявания, пренасяни с храна.

А Проучване от 2006 г изследва ефективността на бергамота за унищожаване на няколко щама бактерии върху пилешка кожа и зелеви листа. Тестваните бактерии са:

 • Стафилококус ауреус
 • Листерия моноцитогенна
 • Bacillus cereus
 • Е. coli O157
 • Campylobacter jejuni

Резултатите от проучването предполагат, че етеричното масло от бергамот може да бъде ефективно, когато се използва срещу тези видове бактерии, но също така показват, че са необходими допълнителни изследвания.

А проучване от 2016 г тества ефекта на различни видове етерично масло от бергамот срещу щамове на Listeria monocytogenes, бактериите, които причиняват инфекция с листериоза. Изследователите са използвали проби от листерия от различни източници, включително риба и домашни птици.

Различните формулировки на бергамот имат слаб до силен ефект при спиране на растежа на различните проби от бактерии. Като се има предвид променливостта, изследователите стигнаха до заключението, че ефективността на етеричното масло от бергамот срещу бактериите в храните трябва да бъде оценена.

Намалява холестерола

А преглед за 2016 г изследвания върху хора и животни показват, че флавоноидите, открити в бергамота, могат да помогнат за намаляване на нивата на липидите, въпреки че точният механизъм, който води до този резултат, е неясен.

А Изследване върху животни през 2018 г потвърди тази констатация. Установено е също, че полифенолите в бергамота имат противовъзпалителен ефект върху черния дроб на плъхове, възстановяващи се от неалкохолно мастно чернодробно заболяване.

Намалява болката и възпалението

Линалол и карвакрол са съединения, открити в маслото от бергамот. А Преглед на проучванията за 2017 г анализира ефектите на множество етерични масла върху реакцията на болка и други състояния при хора и животни.

Установено е, че както линалоол, така и карвакрол имат аналгетични, антиконвулсантни и противовъзпалителни свойства, когато се използват в различни методи, които включват прилагането му върху кожата.

Прегледът също така показва, че потенциалните токсикологични ефекти на етеричните масла при хората изискват допълнително проучване.

Рискове при използването на масло от бергамот

Етеричното масло от бергамот може да дразни кожата при някои хора, особено когато не е разредено с масло-носител. Етеричните масла, включително маслото от бергамот, понякога могат да причинят алергичен дерматит.

Симптомите на алергична реакция или чувствителност към масло от бергамот могат да включват:

 • зачервяване
 • копривна треска
 • Изгарящо усещане
 • мехури
 • болка

Ще искате първо да тествате всяко етерично масло преди употреба. Разтрийте зона с размер на стотинка от предмишницата си с маслото, разредено в базово масло. Ако не забележите алергична реакция в рамките на 24 часа, употребата му трябва да е безопасна.

Имайте предвид, че използването на етерични масла в дифузьор може да има отрицателен ефект върху деца, домашни любимци или бременни жени.

Бергаптен, съединение, открито в маслото от бергамот, е доказано, че е фототоксично в малко проучване от 2001 г. Това означава, че причинява дразнене или увреждане на кожата, когато е изложена на слънчева светлина.

В допълнение към етеричното масло, продуктите, съдържащи бергамот, като парфюм, могат да причинят кожна реакция. Ако се притеснявате за чувствителността на кожата си към слънчева светлина, потърсете версия на масло от бергамот без бергаптен.

Бергаптенът в маслото от бергамот е вреден при поглъщане. Дори вдишването или използването на етеричното масло локално може да попречи на лекарствата. Някои лекарства, като ципрофлоксацин, антибиотик, също повишават чувствителността към слънчева светлина, увеличавайки въздействието на маслото от бергамот.

Важно е да проверите за взаимодействията на маслото от бергамот с други лекарства преди употреба. Един от начините да направите това е да говорите с фармацевт или Вашия лекар за лекарствата, които приемате и които могат да попречат на етеричните масла.

Вземането за вкъщи

Изследванията сочат способността на етеричното масло от бергамот да намалява възпалението, да понижава нивата на холестерола и да повишава положителното настроение.

Може да причини кожно дразнене или алергични реакции при някои хора. Може също да причини фоточувствителност и не трябва да се оставя върху кожата, която ще бъде изложена на слънчева светлина.

Маслото от бергамот има прекрасен аромат и може би вече е съставка в любимия ви парфюм. Предлага се и като етерично масло, което можете да добавите към колекцията си. Най-добре се използва разреден с масло-носител или вода.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss