Отговори на вашите често задавани въпроси: Хепатит С от игли

Хората, които си инжектират наркотици, имат повишен риск от хепатит С, който е вирусна чернодробна инфекция, предавана по кръвен път.

Според Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ (HHS) острите инфекции с хепатит С са станали много по-чести от 2010 г. до 2020 г. Това до голяма степен се дължи на увеличената употреба на инжекционни лекарства като опиоиди. През 2020 г. 66% от новите случаи на хепатит С съобщават за употреба на инжекционни лекарства.

Острият хепатит С често не причинява забележими симптоми и понякога се подобрява от само себе си, но много хора с остър хепатит С развиват хроничен хепатит С, който може да причини сериозно увреждане на черния дроб. Ранната диагностика и лечение са важни за предотвратяване на животозастрашаващи усложнения.

Ако си инжектирате наркотици, разбирането и управлението на риска от хепатит С е от съществено значение. Продължавайте да четете, за да намерите отговорите на често срещани въпроси относно хепатит С от инжекционна употреба на наркотици и игли.

Как се разпространява хепатит С сред хората, които си инжектират наркотици?

Хепатит С е инфекция, предавана по кръвен път, която може да премине от един човек на друг чрез кръвта. Повечето случаи на предаване се случват, когато хората споделят игли или друго оборудване за инжектиране или подготовка на наркотици.

Когато някой инжектира наркотици в тялото си, кръвта му ще попадне върху иглата, която използва. Те могат също да получат кръв върху друго оборудване за употреба на наркотици, като например спринцовка, готварска печка или вратовръзка. Може да има малки количества кръв, дори и да не се вижда.

Ако някой друг използва същата игла или оборудване за наркотици, той може да прехвърли кръвта на другия човек в тялото си – заедно с всички кръвнопреносими инфекции, които този човек има.

Рискът е особено високо когато хората споделят спринцовки с подвижни игли, които са склонни да задържат повече кръв след употреба, отколкото спринцовките с фиксирани игли.

Хепатит С може също да се предава от един човек на друг чрез:

 • споделено използване на неправилно стерилизирано оборудване за инжектиране на наркотици, хирургическо оборудване, игли за татуировки, игли за боди пиърсинг или други устройства, които пробиват или разрязват кожата
 • бременност и раждане, от родителя към детето
 • сексуален контакт без бариерен метод, особено анален или вагинален секс

Хората с хепатит С също имат повишен риск от коинфекция с ХИВ. ХИВ е друга инфекция, предавана по кръвен път. ХИВ може да причини по-бързо развитие на хепатит С и да доведе до повече усложнения.

Как можете да намалите риска от хепатит С при инжектиране на наркотици?

Ако си инжектирате наркотици, предприемете следните стъпки, за да намалите риска от заразяване с хепатит С или от предаването му на други хора:

 • Никога не споделяйте игли или друго оборудване за наркотици с друго лице.
 • Използвайте нови стерилни игли, спринцовки и лекарствено оборудване за всяка инжекция.
 • Когато е възможно, избягвайте спринцовки с подвижни игли.
 • Боравете само със собственото си оборудване за наркотици и го дръжте отделно от другите.
 • Почистете добре всяка повърхност, преди да поставите оборудването за наркотици върху нея.
 • Почистете старателно ръцете си преди и след инжектиране на наркотици.
 • Почистете старателно мястото на инжектиране преди инжектиране на лекарства.
 • Поставете стерилен тампон върху мястото на инжектиране след инжектиране на лекарства, за да ограничите кървенето.
 • Внимателно изхвърлете всички използвани игли и друго използвано оборудване за лекарства.

Говорете с вашия лекар или доставчик на социални услуги, за да научите къде можете да намерите нови, стерилни игли и безопасно да изхвърлите използваните игли във вашата общност. Много общности имат програми за обслужване на спринцовки (SSPs), програми за обмен на спринцовки (SEPs) или програми за смяна на игли (NEPs), които също предоставят връзки към други услуги, като например консултиране за употреба на наркотици и скрининг и лечение на хепатит С.

Ако си инжектирате наркотици за развлечение, съществуват лечения, които да ви помогнат да се откажете. Спирането може да помогне за предотвратяване на хепатит С и други потенциално животозастрашаващи усложнения от инжектиране на наркотици за развлечение.

За да научите за възможностите за лечение и ресурсите за подкрепа при употреба на вещества:

 • Говорете с Вашия лекар.
 • Посетете FindTreatment.gov.
 • Обадете се на 1-800-662-HELP (4357).

Понастоящем няма ваксина за предотвратяване на хепатит С.

Трябва ли да се изследвате за хепатит С след инжектиране на наркотици?

Възможно е да имате хепатит С, без да го знаете. Често не се появяват забележими симптоми, докато състоянието вече не е причинило увреждане на черния дроб. Ето защо е важно хората с висок риск от хепатит С да се изследват редовно.

Ако някога сте си инжектирали наркотици и сте споделяли игли или друго оборудване за наркотици, CDC препоръчва да се изследвате за хепатит С. Трябва да се изследвате дори ако сте инжектирали наркотици само веднъж или преди много години. Хроничният хепатит С е дълготрайна инфекция, която може да не причинява симптоми в продължение на години.

Ако в момента си инжектирате наркотици и някога сте споделяли игли или друго оборудване за наркотици, трябва редовно да се изследвате за хепатит С. Говорете с лекар, за да научите колко често трябва да се изследвате.

Вашият лекар ще Ви насърчи също да си направите тест за ХИВ, който споделя много от същите рискови фактори като хепатит С. Възможно е да бъдете едновременно заразени с хепатит С и ХИВ.

Посетете GetTested, за да намерите център за тестване близо до вас.

Какво се случва, ако тестът ви за хепатит С е положителен?

Ако тестът ви за хепатит С е положителен, вашият лекар може да ви помогне да научите за вашите възможности за лечение.

Предлагат се множество антивирусни лекарства за лечение на хепатит. В повечето случаи лечението може да излекува инфекцията. Ранното лечение е важно за намаляване на риска от потенциално животозастрашаващи усложнения.

Докато инфекцията не бъде излекувана, важно е да предприемете стъпки, за да избегнете предаването на вируса на други хора.

Ако нямате здравна застраховка, която да покрива лечението на хепатит С, уведомете Вашия лекар. Те може да знаят за програми за помощ на пациенти, които могат да помогнат за покриване на разходите за вашите грижи.

Възможно ли е повторно заразяване с хепатит С?

Въпреки че лечението може да излекува хепатит С, възможно е повторно заразяване с вируса след лечение.

Важно е да се вземат мерки за предотвратяване на повторно заразяване. Това включва не споделяне на игли или друго оборудване за наркотици.

Спирането на употребата на развлекателни инжекционни наркотици също може да намали риска от повторно заразяване. Говорете с вашия лекар, за да научите повече за възможностите за лечение и ресурсите за подкрепа, които да ви помогнат да се откажете.

Хепатит С е вирусна инфекция, предавана по кръвен път, която може да причини сериозно увреждане на черния дроб. Най-често се предава от един човек на друг чрез общи игли или друго оборудване за инжектиране на наркотици.

Ако си инжектирате наркотици, важно е винаги да използвате нови стерилни игли и друго оборудване за наркотици. Избягвайте да споделяте игли или друго оборудване за наркотици с някой друг.

Ако някога сте си инжектирали наркотици и сте споделяли оборудване за наркотици, говорете с Вашия лекар за изследване за хепатит С. Ако в момента си инжектирате наркотици и споделяте оборудване за наркотици, те ще ви посъветват да се изследвате редовно.

Ранната диагностика и лечение на хепатит С са важни за предотвратяване на сериозни усложнения.

Лечението обикновено лекува хепатит С, но е възможно повторно заразяване. Вашият лекар може да ви помогне да научите как да избегнете повторно заразяване след лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss