Отговори на вашите често задавани въпроси: Останете социални с Алцхаймер

Въпреки че все още няма лек за болестта на Алцхаймер, социалното взаимодействие може да бъде полезно за облекчаване на симптомите и подобряване на резултатите.

Само 1 час социално общуване всяка седмица може значително да подобри качеството на живот и да намали симптомите при хората с болестта на Алцхаймер, според проучване от 2018 г., проведено в Обединеното кралство.

За разлика от това, да бъдеш сам през цялото време може да допринесе за a упадък в способността за извършване на ежедневни задачи като шофиране или готвене.

Ето някои отговори на често срещани въпроси за това как да останете социални и да поддържате рутина и взаимоотношения с Алцхаймер.

Защо рутините са важни за хората с Алцхаймер?

„Поддържането на рутина, взаимоотношения и умствени и физически дейности са важни за хората, живеещи с болестта на Алцхаймер, тъй като те могат да осигурят усещане за структура, предвидимост и цел“, казва Люк СтокелPhD, лицензиран клиничен невропсихолог в Националния институт по остаряване на Националния здравен институт (NIH).

Според Stoeckel изследванията показват, че хората с болестта на Алцхаймер, които поддържат ежедневието си, се справят по-добре със състоянието си. Те са склонни да имат по-добро качество на живот и подобрена способност за извършване на ежедневни дейности от тези, които не поддържат рутина.

Нейт Чин, доктор по медицина, гериатър в UW Health и медицински директор в Центъра за изследване на болестта на Алцхаймер в Уисконсин в Мадисън, Уисконсин, казва на Healthline, „Хората с деменция могат да станат апатични или депресирани или просто да забравят да правят определени неща/задачи. При тези обстоятелства човекът може да не се чувства мотивиран да прави неща, като упражнения или да се занимава с пъзел. Те могат да забравят, че пъзелът е бил достъпен за тях.

Може да имат проблеми да решат какво да правят всеки ден. Така че рутините може да са от съществено значение за подпомагане на изпълнението на ежедневните задачи.

„Когато имате структура и ежедневие, вие намалявате бариерите пред извършването на тези дейности“, обяснява Чин. „Можете да опростите когнитивното търсене на човек, като го накарате да се включи в рутината си, вместо да предизвиква мозъка си с нещо ново.“

Как да поддържам рутината си такава, каквато беше преди диагнозата ми?

Може да е необходимо внимателно планиране и организация, за да поддържате рутинните си процедури такива, каквито са били преди поставянето на диагнозата. Опитайте се да започнете да установявате рутина скоро след диагнозата, за да може да се практикува и да могат да се формират навици.

Ето няколко съвета:

 • Изпълнявайте задача по едно и също време всеки ден.
 • Включете дейности, които ви харесват.
 • Решете дали можете да извършите дейността сами или имате нужда от помощ.
 • Вместо това помислете за гледане на дейността.
 • Включете упражнения, като ежедневна разходка.
 • Съхранявайте важни документи, като застрахователни карти, паспорти и медицински досиета на едно място, така че рутината да не бъде отхвърлена, ако не можете да намерите нещо.
 • Включете периоди на почивка.
 • Продължете да следвате рутината дори когато пътувате.

Кои са някои примери за социални дейности, които трябва да опитам?

Един от най-добрите начини да останете по-социални, когато имате Алцхаймер, е да комбинирате социалното взаимодействие с дейност, която вече е част от ежедневието ви. Например, ако вече правите ежедневна разходка, поканете приятелите и семейството си да се разходят с вас.

Доброволчеството в групова обстановка също може да ви помогне да се чувствате по-малко самотни и да ви даде чувство за цел. Причината трябва да е нещо значимо за вас. Например, ако сте любител на животните, помислете за доброволчество в приют за животни.

Можете също да опитате да се запишете в общностен клас, за да научите ново умение. Примерите включват:

 • грънчарство
 • живопис
 • столова йога
 • клубове за ходене
 • класове по градинарство
 • хор
 • танцувам

Обърнете се към местната обществена библиотека или обществен център за класове във вашия район.

Ще мога ли да науча нови неща?

да Дори и с диагноза Алцхаймер, трябва да можете да научите нови практики и навици с течение на времето.

Проучване показа, че процедурното учене и паметта са склонни да бъдат щадени при хора, живеещи с болестта на Алцхаймер, поне в по-ранен стадий на заболяването“, казва Чин пред Healthline.

„Това означава, че хората все още могат да научат процедури (т.е. ежедневни навици), ако се практикуват достатъчно. Това също означава, че дългогодишните навици на хората често се запазват, защото това е различна част от мозъка от тази, засегната от болестта.

Дори ако човек не си спомня извършването на дейността или подробностите за дейността, Чин отбелязва, че „те все още могат да извършват самата дейност днес, стига да са били научени с времето“.

Как да поддържам приятелства?

След диагностициране вероятно ще се чувствате тревожни от участие в дейности, които някога са ви харесвали. Може да забележите, че приятелите и семейството ви третират по различен начин или ви изключват от определени ситуации.

Не забравяйте, че все още сте същият човек, който сте били преди диагнозата. Уверете се, че общувате открито с близките си относно живота с Алцхаймер. Кажете им, че все още искате да прекарвате време заедно и най-добрите начини да ви подкрепят в ежедневието.

След това се опитайте да включите социалното време в рутината си. Това не винаги трябва да е лично. Можете да използвате имейл, социални медии, видео чат, гласови текстови съобщения или текстови съобщения, за да докоснете базата. Изпращането на писма или картички е друг добър начин да поддържате стари приятелства.

Има ли групи за поддръжка, които мога да опитам?

Чудесен начин да създадете нови приятели е да се присъедините към местни групи за подкрепа на хора с болестта на Алцхаймер. Асоциацията на Алцхаймер има безплатни табла за съобщения чрез тяхната онлайн общност, наречена ALZConnected.

За лична поддръжка помислете за получаване на информация от:

 • Вашия лекарски кабинет
 • Местни клонове на Асоциацията на Алцхаймер
 • Ментори по деменция
 • местен терапевт или професионален терапевт
 • социален работник

Какво е мемори кафене?

A Memory Café е програма, в която хората с деменция могат да общуват, да чатят, да слушат музика, да рисуват и да играят игри. Memory Cafes често се организират от професионалисти в здравеопазването и социалните услуги. Те могат да се срещат в кафенета, помощни домове, училища, места за поклонение или библиотеки.

Има стотици Memory Café, които се срещат редовно. Намерете такъв с помощта на директорията на Memory Café.

Поддържането на социални връзки и рутина може да помогне за забавяне на появата на болестта на Алцхаймер и предотвратяване на когнитивен спад.

„С напредването на болестта рутинните процедури ще се променят и трябва да бъдат адаптирани, за да отговорят на променящите се нужди на човека“, казва Stoeckel пред Healthline.

Той препоръчва да работите със специалист в тази област или мениджър по гериатрични грижи, за да сте сигурни, че рутинните процедури са подходящи и полезни с напредването на болестта.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss