Основи на храносмилателното здраве

За храносмилателната система

Храносмилателната система е група органи, които работят заедно, за да променят храната, която приемате, в енергията и хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае. След като консумирате храна и течности, храносмилателната система ги разделя на основните им части: въглехидрати, протеини, мазнини и витамини. След това тези основни хранителни вещества се абсорбират в кръвния поток, който ги пренася до клетките в цялото тяло. Хранителните вещества осигуряват на клетките необходимата им енергия за растеж и възстановяване. Всичко в тялото ви, от хормоните до сърцето ви, се нуждае от хранителните вещества от храносмилателния процес, за да работи правилно.

Как работи храносмилателната система

Когато ядете, храната пътува от устата надолу по хранопровода до стомаха. След това се движи през тънките и дебелите черва и накрая навън през ануса като отпадъци. Черният дроб, панкреасът и жлъчния мехур също са включени в храносмилателната система. Тези органи произвеждат химикали, които позволяват храносмилането.

Всички тези органи работят в хармония, за да се уверят, че тялото получава нужните му хранителни вещества. Някои от органите са кухи, докато други са твърди. Поредица от мускулни контракции премества храната през храносмилателната система от кухите органи до твърдите органи. Този важен процес се нарича перисталтика.

Кухите органи на храносмилателната система включват следното:

Уста

Храносмилането започва в устата. Тук действието на дъвченето започва да разгражда нишестените храни до въглехидрати. Специални жлези в устата отделят слюнка. Слюнката и ензимите, присъстващи в слюнката, също спомагат за ускоряване на разграждането на нишестените храни.

Хранопровод

Този орган изтласква храната от устата до следващата част на храносмилателната система, стомаха.

Стомах

След като храната падне в хранопровода, мускулите в горната част на стомаха се отпускат, за да позволят на храната да влезе. След като храната влезе в стомаха, мускулите в долната част на стомаха започват да се движат. Движението комбинира храната с киселите храносмилателни сокове, произвеждани от жлезите в стомаха. Киселината разгражда предимно храни, съдържащи протеини. В крайна сметка съдържанието на стомаха се изпразва в тънките черва.

Тънко черво

Мускулите на тънките черва смесват храната със собствените си храносмилателни сокове, заедно с тези от панкреаса и черния дроб. Тъй като тънките черва изтласкват храната към дебелото черво, тези храносмилателни сокове помагат за по -нататъшното разграждане на храната до въглехидрати, мазнини и протеини. След това стените на тънките черва абсорбират хранителни вещества от храносмиланата храна и ги доставят в кръвния поток. Оттам кръвта пренася хранителните вещества до клетките в цялото тяло.

Дебело черво

Не цялата храна се разгражда от храносмилателната система. Отпадъците или несмляната храна и мъртвите клетки се изтласкват надолу към дебелото черво. Дебелото черво абсорбира водата и останалите хранителни вещества от отпадъците, преди да ги превърне в твърд изпражнения. Изпражненията се съхраняват в края на дебелото черво, наречено ректум, докато се изхвърлят от тялото по време на движение на червата.

Докато кухите органи играят критична роля в храносмилателния процес, твърдите органи отделят различни химикали, които позволяват на храносмилателния процес да работи действително.

Твърдите органи на храносмилателната система включват следното:

Панкреас

Панкреасът се намира в горната част на корема, зад стомаха. Той произвежда храносмилателни сокове, които помагат на тънките черва да разграждат храната до въглехидрати, протеини и мазнини. Той също така произвежда химикали, които помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, които влияят върху това колко енергия тялото има на разположение да използва.

Черен дроб

Черният дроб е много голям орган, разположен над стомаха в горната част на корема. Сред многото си важни функции черният дроб създава жлъчка, храносмилателно вещество, което се съхранява в жлъчния мехур. По време на храносмилането жлъчката се изпраща в тънките черва, за да помогне за разграждането на храни, които съдържат мазнини. Освен че подпомага храносмилателния процес, черният дроб също съхранява хранителни вещества и помага за премахването на токсините от тялото.

Жлъчния мехур

Жлъчният мехур е малка торбичка, която съхранява жлъчката, произведена в черния дроб. По време на храносмилането жлъчният мехур освобождава жлъчката в горната част на тънките черва, за да разгради храни, които съдържат мазнини.

Проблеми с храносмилателната система

Понякога една или повече части на храносмилателната система не работят правилно. Това може да причини всичко – от лек дискомфорт до сериозни здравословни проблеми. Някои често срещани проблеми с храносмилателната система включват:

Киселинен рефлукс и ГЕРБ

Киселинният рефлукс възниква, когато стомашната киселина или жлъчката се връщат обратно в хранопровода, причинявайки киселини и други неприятни симптоми. Повечето хора изпитват киселинен рефлукс от време на време, особено след като ядат пикантна храна или тежки ястия. Когато киселинният рефлукс се случва повече от два пъти седмично, състоянието се счита за гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Докато киселинният рефлукс може да причини известен дискомфорт, ГЕРБ има потенциал да причини сериозни здравословни проблеми.

Симптомите на киселинен рефлукс и ГЕРБ включват:

 • усещане за парене в гърдите (киселини), което понякога се придвижва нагоре към гърлото
 • кисел вкус в задната част на устата
 • затруднено преглъщане
 • суха кашлица
 • възпалено гърло
 • гадене
 • оригване
 • повръщане на храна или кисела течност
 • усещане за буца в гърлото

Жлъчни камъни

Жлъчните камъни са втвърдени парчета храносмилателна течност, които могат да се образуват в жлъчния мехур. Те могат да бъдат малки като зърно пясък или големи като топка за голф. Хората могат да имат един или няколко камъка в жлъчката едновременно. Някои хора не се нуждаят от лечение на камъните си в жлъчката, докато други може да се нуждаят от операция за отстраняване на жлъчния мехур.

Има два основни типа камъни в жлъчката: холестеролни камъни в жлъчката и билирубин. Холестероловите камъни в жлъчката са жълти и са направени предимно от холестерол. Билирубиновите камъни в жлъчката, от друга страна, са тъмнокафяви или черни и съдържат билирубин. Билирубинът е химикал, който тялото произвежда, когато разгражда червените кръвни клетки.

Малък жлъчен камък може да не причини никакви симптоми. По -голям жлъчен камък обаче често причинява симптоми. Тези симптоми могат да включват:

 • болка в горната дясна част на корема, която се излъчва към дясното рамо или лопатките
 • жълт оттенък в кожата или бялото на очите (жълтеница)
 • треска
 • гадене
 • повръщане
 • табуретки с цвят на глина

Синдром на раздразнените черва (IBS)

IBS е съвкупност от симптоми, които засягат дебелото черво, причинявайки изключителен коремен дискомфорт и болка. Това е хронично състояние, което трябва да се лекува с продължително лечение. Повечето хора с IBS могат да контролират симптомите си, като променят диетата си и променят начина си на живот. Някои хора обаче могат да получат тежки симптоми и да се нуждаят от лекарства и консултации.

Честите симптоми на IBS включват:

 • коремна болка или спазми
 • подуване на корема
 • газ
 • диария
 • запек
 • лигавицата в изпражненията

Хемороиди

Хемороидите, наричани още купчини, са подути вени около ануса или в долната част на ректума в края на дебелото черво. Хемороидите могат да бъдат вътрешни или външни. Вътрешните хемороиди се намират вътре в ректума, докато външните хемороиди се намират под кожата около ануса.

Някои често срещани симптоми на хемороиди включват:

 • кървене по време на движение на червата
 • сърбеж или дразнене около ануса
 • болка или дискомфорт около ануса
 • подуване около ануса
 • бучка близо до ануса
 • изтичане на изпражнения

Докато хемороидите могат да причинят известен дискомфорт, те обикновено могат да бъдат лекувани с мехлеми, кремове или супозитории без рецепта. По -тежките хемороиди, които не се решават с прости домашни лечения, може да се наложи да се лекуват с операция.

Насрочете среща с Вашия лекар, ако получите симптоми на някое от храносмилателните разстройства, описани по -горе. Трябва също незабавно да се свържете с Вашия лекар, ако имате силна болка или кървене или кървене, придружено от замаяност или замаяност.

Поддържане на храносмилателното здраве

Поддържането на храносмилателната система в добро състояние може да ви помогне да избегнете храносмилателни проблеми. Следвайте тези лесни съвети, за да поддържате храносмилателната си система във форма на върха:

 • Яжте седем или повече порции плодове и зеленчуци всеки ден. Плодовете и зеленчуците съдържат фибри, минерали, ензими, витамини и пребиотици, които поддържат храносмилателната ви система здрава.
 • Яжте пълнозърнест хляб, паста и зърнени храни. Пълнозърнестите храни съдържат повече фибри и хранителни вещества, отколкото белите „обогатени“ зърнени продукти и помагат на вашите добри бактерии в дебелото черво да процъфтяват.
 • Избягвайте преработените меса, като колбаси и хот -дог, тъй като те могат да причинят проблеми с храносмилателната система. Трябва също да ограничите консумацията на говеждо, свинско и агнешко месо. Тези меса най -вероятно носят бактерии, които могат да навредят на храносмилателната система.
 • Вземете достатъчно калций и витамин D. Можете да предотвратите храносмилателни проблеми, като се уверите, че консумирате достатъчно количество богати на калций храни и напитки, като мляко, тофу и кисело мляко. Приемането на добавки с витамин D и безопасното увеличаване на излагането на слънчева светлина също може да помогне за предотвратяване на храносмилателни проблеми.
 • Упражнявай се редовно. Поддържането на физическа активност може да помогне за поддържане на здрава храносмилателна система. Стремете се към 30 минути умерена до енергична активност поне три дни седмично.

Хората с наднормено или поднормено тегло може да са склонни към повече храносмилателни проблеми. Упражняването и здравословното хранене могат да помогнат за намаляване на риска. Ако се мъчите да отслабнете или да наддадете на тегло, говорете с Вашия лекар какво можете да направите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss