Освобождаване от чувство за вина, когато имате диабет тип 2

  • Много хора с диабет тип 2 се чувстват виновни и страдат от състоянието си.
  • Чувството за вина може да бъде пречка за управлението на диабета.
  • Практикуването на утвърждения за диабет и вниманието са някои от начините за справяне с чувството за вина.

Диабет тип 2 е много често срещано заболяване в Съединените щати. Въздейства 13 процента от всички възрастни в страната, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Разпространението на диабет тип 2 предизвика инициативи за обществено здравеопазване, насочени към намаляване на случаите и подпомагане на хората с болестта да управляват състоянието си чрез промени в диетата и начина на живот.

Въпреки че тези кампании имат за цел да бъдат полезни, те понякога могат да накарат хората с диабет тип 2 да се чувстват виновни.

Вината може да дойде от чувството, че сте направили нещо, за да предизвикате болестта, или че не правите достатъчно, за да я управлявате. Това от своя страна може да повлияе на психичното ви здраве и да затрудни грижите за себе си, така че е важно да намерите начини да се справите.

Ето какво трябва да знаете за чувството за вина и диабет тип 2, заедно с начините да се отървете от това чувство.

Каква е връзката между чувството за вина и диабет тип 2?

Диабет тип 2 не засяга само физическото ви здраве – той може да повлияе и на емоционалното ви благополучие.

А преглед за 2017 г от 55 проучвания установяват, че 36 процента от хората с диабет тип 2 изпитват дистрес, свързан с тяхното състояние. Дистресът от диабет често включва чувство на вина и срам.

Това изследване отразява констатациите на a Проучване от 2013 г включващи 25 възрастни с диабет тип 2. Изследването установи, че самообвинението и чувството за вина са често срещани сред 25-те участници. Един участник го нарече „болестта на вината и срама“.

Има няколко възможни причини, поради които някой с диабет тип 2 може да се чувства виновен за състоянието си.

Част от това може да е от стигмата на болестта.

Изследвания от 2017 г. върху повече от 12 000 души със заболяването показват, че 52% от хората с диабет тип 2 смятат, че болестта идва със стигма.

Някои участници смятат, че други ги обвиняват, че причиняват състоянието, защото ядат твърде много, имат лоша диета, не тренират достатъчно, имат наднормено тегло или затлъстяване.

Усещането, че не правите достатъчно, за да управлявате диабет тип 2, също може да причини вина.

Може да го почувствате, когато Вашият лекар попита как върви управлението на диабета Ви, дали хемоглобинът Ви A1C е твърде висок или ако числото на скалата не е там, където сте се надявали, ако се опитвате да отслабнете.

Разбирането на корена на вашата вина може да ви помогне да вземете мерки за успокояване на тези чувства.

Как вината се отразява на здравето ви?

Емоционалното въздействие на диабета също може да повлияе на вашето здраве.

А преглед за 2019 г наречен диабет дистрес, който включва чувството за вина, „една от най-честите и важни психосоциални бариери пред ефективната грижа за диабета“.

Изследване от 2018 г установи, че емоционалният стрес от диабет може да доведе до:

  • по-ниско качество на живот
  • по-висок риск от усложнения при диабет
  • трудност при спазване на плановете за лечение
  • лошо управление на гликемията
  • лошо самообслужване

Според а проучване от 2017 гхората с диабет са изправени пред три пъти по-голям риск от тежко депресивно разстройство в сравнение с общата популация, до голяма степен поради диабетния дистрес и чувствата на стрес и вина, които причинява.

По-ранни изследвания показа, че депресията може да добави допълнителен слой трудност за хората да управляват диабет тип 2.

Участници с диабет и депресия бяха:

  • по-вероятно да пушат
  • по-малко вероятно да упражнява
  • по-малко вероятно да получите годишен дилатен очен преглед

Когато не се лекува, диабет тип 2 може да доведе до сериозни здравословни усложнения и дори смърт.

Намирането на начини за намаляване на чувството за вина може да улесни защитата на вашето здраве от дългосрочните последици от това заболяване.

Как да се отървем от вината за диабет

Чувството за вина е често срещано при хората с диабет тип 2. За щастие има начини да се справите с тази емоция – или да я оставите напълно.

Ето как.

1. Разберете фактите за диабета

Много от стигмите, които могат да причинят вина, идват от неразбиране на диабета. Научаването как протича болестта и може да ви засегне с течение на времето може да ви помогне да разберете по-задълбочено за реалностите на живот с това състояние.

Важно е да се отбележи, че диабет тип 2 е прогресивно заболяване, което означава, че може да се влоши с времето.

Това означава, че нещата, които правите в момента, за да управлявате състоянието, може да не работят толкова добре в бъдеще и може да се наложи да направите промени в плана си за управление на диабета.

Например, може да се наложи да започнете да използвате инсулин в някакъв момент. Това е нормална прогресия и не е знак, че сте направили нещо, за което трябва да се чувствате виновни. Крайната цел е да приближите нивата на кръвната си захар възможно най-близо до нормалния диапазон и коригирането на вашия план за лечение е част от това.

По същия начин, научаването на фактите за това какво причинява диабет може да помогне за намаляване на самообвинението и вината.

Диабет тип 2 може да бъде причинен от редица неща, които не са непременно под вашия контрол, като гени и биологични фактори (като производство на инсулин и модели на отлагане на телесни мазнини).

Запазването на истината може да бъде една стъпка към освобождаването на вината.

2. Поставете реалистични цели

Независимо дали се опитвате да достигнете здравословно тегло, да спортувате повече, да се откажете от пушенето или да коригирате диетата си, промените в начина на живот могат да ви помогнат да управлявате диабета си.

Но ако не получите резултатите, на които се надявате, може да се окажете с чувство за вина и провал. Поддържането на целите ви реалистични ви помага да се настроите за дългосрочен успех.

Да вземем за пример упражненията.

В Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания препоръчва да тренирате поне половин час на ден в продължение на 5 дни всяка седмица. Това ниво на физическа активност може да бъде трудно, ако тепърва започвате и ви кара да се чувствате виновни, ако не можете да постигнете тази цел.

Вместо това задайте по-малка, по-достижима цел. Това може да означава да се опитате да излезете навън за 10-минутна разходка през повечето дни през следващия месец.

Докато постигате целите си, постепенно предизвиквайте себе си да увеличите физическата си активност. Напомнете си за усилията, които полагате по пътя, за да се преборите с чувството за вина.

3. Практикувайте внимателност

Изследване от 2011г показва, че хората с разстройства, които включват прекомерен срам и вина, могат да се възползват от внимателността, особено когато набляга на самосъчувствието и приемането.

Практиките за осъзнатост ви позволяват да изследвате мислите и чувствата си без преценка.

Намирането на начини да останете в настоящето може да помогне за прекъсването на цикъла на срама, който често придружава чувството за вина. Това може да означава просто да се съсредоточите върху дъха си за няколко минути и да забележите мислите, които идват в ума ви.

Може също да помислите да опитате ръководена медитация, която се фокусира върху самосъстраданието.

Д-р Кристин Неф, съосновател на Центъра за съзнателно самосъстрадание, предлага серия от безплатни ръководени медитации онлайн, които могат да ви помогнат да започнете.

4. Опитайте утвърждения за диабет

Утвържденията са положителни твърдения, които си казвате всеки ден. Позитивният саморазговор може да намали негативното мислене и да съсредоточи мозъка ви върху нещо полезно, което в крайна сметка помага за облекчаване на чувството за вина.

Докато работите, за да намерите утвърждение, което да ви чувства подкрепа, изследвайте твърдения, които са лично значими за вас или ви помагат да разберете как бихте искали да се чувствате.

Ето няколко примера за утвърждения за диабет, които да опитате:

  • Доверявам се на тялото си.
  • Аз съм експертът по тялото си.
  • Давам най-доброто от себе си.
  • Да се ​​грижа за себе си е лесно.
  • Заслужавам да се чувствам здрав.
  • Приятно ми е да спортувам.
  • Вярвам, че мога да успея.

Тези прости твърдения могат да изместят фокуса ви от чувството за вина или неадекватност към постигането на целите ви.

5. Работете с терапевт

Терапевт или специалист по психично здраве може да бъде източник на подкрепа във вашето пътуване, за да се освободите от вината за диабет. Те могат да ви помогнат да разработите стратегии за оспорване на мислите и чувствата си около вината.

Животът с хронично заболяване като диабет може да създаде стрес, който увеличава чувството за вина и други негативни емоции. Грижата за вашето психично здраве е важна част от грижата за себе си.

Много хора с диабет тип 2 се чувстват виновни за състоянието си. Може да почувствате, че сте направили нещо, за да предизвикате диабета си или че не правите достатъчно, за да го поддържате добре.

Чувството за вина може да се превърне в пречка за управлението на диабета, така че е важно да намерите начини за справяне.

Разбирането на фактите за болестта, практикуването на внимателност и рецитирането на утвърждения за диабет са някои от начините да започнете да се освободите от чувството за вина.

Работата със специалист по психично здраве може също да ви помогне да разработите индивидуални инструменти за управление на вината и стреса.

Прочетете тази статия на испански.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss