Орбитални тумори и „чудовищна“ тератома с очи

Тератомът е рядък вроден тумор, който може да има специализирани тъкани, включително коса, зъби и структури от органи като окото. Степента на преживяемост е висока, но те често изискват хирургично отстраняване, дори когато са доброкачествени.

Когато чуете думите „тумор и „око“, първите ви мисли може да са насочени към статистика върху хилядите нови ракови заболявания на очите и орбитата, диагностицирани всяка година или стотиците смъртни случаи от рак на очите годишно.

Но това, което може да е по-малко познато, е „чудовищен тумор“, известен като тератом, който може да има тъкани като коса и зъби или дори собствените им очи. Това може да изглежда като кошмарен сценарий, запазен за филм на ужасите, но това е реален, но много рядък медицински проблем.

Тази статия ще обясни повече за специфичните видове тератоми, които могат да съдържат очи, дали те могат да бъдат ракови и какви възможности за лечение може да има. Също така ще обясним повече за видовете тумори, които можете да развиете в очите си, и какви възможности съществуват за диагностициране и лечение на тези проблеми.

Възможно ли е тумор да израсне собствените си очи?

Тератомният тумор може да включва много видове тъкани и дори напълно оформени органи. Тератомът се образува по време на развитието на плода и може да се наблюдава при раждането или да бъде открит по-късно в живота.

От тератома могат да растат зъби, коса и различни органи. Това е така, защото те са изградени от зародишни клетки, които могат да се превърнат във всеки тип специализирана клетка в тялото ви.

Те могат също така да съдържат зъби и косми от реабсорбиран ембрион. Това понякога се среща при педиатрични пациенти и се нарича плод в плода (плод в плода).

Фетус в плода се съобщава само при приблизително 1 на 500 000 живородени деца. Тези тератоми могат да имат формата на деформиран плод и една обща теория е, че това са останките на близнак, който не е успял да оцелее в утробата и е бил обхванат от тялото на оцелялото бебе.

Те обикновено се намират в ретроперитонеума, но могат да се появят в:

 • коремна кухина
 • черепна кухина
 • сакрум
 • устната кухина
 • бъбреци

Необходими са още изследвания, за да се разбере защо възниква този медицински феномен, но масата обикновено се отстранява хирургически. Това е така, защото все още е жива тъкан и ще продължи да получава хранителни вещества от гостоприемника и да продължава да расте.

Научете повече за тератома.

Какви са перспективите за тератомен тумор с очи?

Тератомите са редки и обикновено са доброкачествени.

Степента на преживяемост при тези с тератом е висока, но специфичните резултати за тумори могат да варират значително в зависимост от фактори като:

 • местоположението и размера на тумора
 • вашата възраст и общо здравословно състояние
 • симптоми
 • ако туморът е рак (и ако е така, в какъв стадий)

Вашите лекари могат да ви помогнат да отговорите на вашите въпроси относно вашите специфични рискове, свързани с тумора.

Може ли да развиете тумор в окото си?

Формата, размерът и оцветяването на туморите в областта на очите могат да варират значително. Те могат да изглеждат като голям израстък или като малка точка в окото.

Туморите се развиват, когато клетките растат и се делят по необичаен начин. Те могат да възникнат и ако клетките не умрат, когато трябва. Ако вашите очни клетки се размножават необичайно, можете да развиете тумор в окото си.

Относно очните тумори

Ракови заболявания, които се разпространяват в окото (вторични ракови заболявания на окото) са по-често срещан отколкото раковите заболявания, които започват в очите (първични ракови заболявания на очите).

The Американско общество за борба с рака изчислява, че повечето първични ракови заболявания на окото при възрастни са меланоми. Повече от 9 от 10 меланоми започват в кожата.

Ако се интересувате да научите повече за рака, можете да прочетете повече тук.

Колко сериозен е тумор зад окото?

Въпреки че не всички тумори са ракови, всеки орбитален тумор зад окото може да попречи на зрението, да причини възпаление или дискомфорт и да окаже натиск върху други съседни структури. Всички предполагаеми орбитални тумори трябва да бъдат прегледани и лекувани от лекар.

Може ли очен тумор да бъде доброкачествен или раков?

Туморите на очите могат да бъдат доброкачествени или ракови.

Някои видове рак, които могат да засегнат очите, включват:

 • очен (очен) меланом
 • плоскоклетъчен карцином
 • лимфом
 • ретинобластом

От друга страна, хороидалният хемангиом е доброкачествен тумор, който може да се открие в окото. Важно е да имате предвид, че въпреки че тези тумори не са ракови, те все още могат да доведат до необратима загуба на зрението и може да се наложи да бъдат отстранени.

Въпреки че не всички тумори зад окото ви са ракови, всички те трябва да се приемат сериозно. Същото важи и за тератомните тумори, които имат очи.

Ранното откриване на тумори е от решаващо значение за подобряване на резултатите. Редовните физически и очни прегледи могат да ви помогнат да сте сигурни, че тялото ви е здраво. Също така е важно незабавно да уведомите Вашия лекар, ако почувствате промени в зрението или забележите нещо необичайно във външния вид на очите си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss