Опция ли е хирургията на Уипъл за доброкачествени тумори на панкреаса?

Процедурата Whipple най-често се използва за лечение на рак на панкреаса. Хирурзите могат също да използват тази процедура за лечение на някои доброкачествени тумори на панкреаса, особено ако туморът причинява симптоми или има риск да се превърне в рак.

Процедурата на Whipple, наричана още панкреатодуоденектомия, е обширна операция, която най-често се извършва за лечение на рак на панкреаса.

Процедурата на Уипъл първоначално е разработена от д-р Алън Уипъл в 1930 г. Операцията беше изоставена в продължение на много години поради високия процент на усложнения. Но през последните години се върна в полза, тъй като хирургическите техники и знанията се подобриха.

Хирурзите понякога използват процедурата на Whipple за лечение на доброкачествени тумори (неракови) образувания. Лекарят може да препоръча процедурата на Whipple, ако вашият тумор причинява симптоми или има висок риск да се превърне в рак.

Въпреки високия риск от усложнения, процедурата на Whipple може да бъде животоспасяваща.

В тази статия разглеждаме кога лекарите могат да препоръчат процедурата на Whipple за доброкачествени тумори на панкреаса.

Използва ли се процедурата на Whipple при доброкачествени тумори?

Процедурата Whipple е сложна операция, която включва премахване на:

 • главата на вашия панкреас
 • част от тънките ви черва, наречена дванадесетопръстник
 • вашия общ жлъчен канал
 • вашия жлъчен мехур
 • понякога част от стомаха ви

Процедурата на Whipple се превърна в обичайна хирургична техника за лечение на доброкачествени и ракови тумори, възникващи във вашите:

 • панкреас
 • жлъчните пътища
 • дванадесетопръстника, първата част от вашите тънки черва

Лекарят може да препоръча процедурата на Whipple, ако вашият тумор има висок риск да се превърне в рак. The Процедура на Уипъл понякога се използва и за лечение на хроничен панкреатит или тежка травма на панкреаса.

Следните са някои видове доброкачествени тумори, които могат да бъдат лекувани с процедурата на Whipple.

Интрадуктални папиларни муцинозни неоплазми (IPMN)

Интрадукталните папиларни муцинозни неоплазми (IPMN) са кисти, които растат във вашите панкреатични канали. Тези кисти имат потенциал да станат ракови. Обикновено се препоръчва операция, ако вашият IPMN има клетъчни характеристики, които предполагат, че може бързо да се превърне в рак.

The Процедура на Уипъл е процедурата по избор, ако е засегната главата на панкреаса. Хората с IPMN имат много по-добра перспектива от хората с рак на панкреаса. Те имат около a 45–50% 5-годишна преживяемост.

Серозни кистозни неоплазми

Серозно кистозни неоплазми са обикновено доброкачествени, растат бавно и имат малък шанс да станат ракови. Обикновено се препоръчва нехирургично лечение, ако не изпитвате симптоми.

Големи серозни кистозни неоплазми или такива, които нарастват бързо, може да изискват Процедура на Уипъл или друга техника като централна панкреатектомия. Най-добрата хирургична техника зависи от местоположението на вашия тумор.

Муцинозни кистозни неоплазми (MCNs)

Муцинозните кистозни неоплазми (MCN) са редки тумори, които обикновено се появяват в жени на средна възраст. Повечето насоки препоръчват хирургично отстраняване на MCN поради техния потенциал да станат ракови. Хирургията може да не е необходима за избрани тумори, по-малки от 3 сантиметра (1,2 инча), особено при по-възрастни хора и хора с други здравословни проблеми.

Според проучване от 2020 г. частичното отстраняване на панкреаса е най-често срещаният тип операция за лечение на хора с MCN.

Езикът има значение

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други данни в тази статия, е доста ясен. Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

Проучванията и анкетите, посочени в тази статия, обаче не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Беше ли Ви полезно?

Солидни псевдопапиларни неоплазми (SPN).

Солидните псевдопапиларни неоплазми са редки тумори, които обикновено се срещат при млади жени. Те имат малък шанс да станат ракови. Дисталната панкреатектомия е най-често лечение, но процедурата на Whipple може да се използва, ако главата на панкреаса Ви е засегната.

Какво включва процедурата?

Процедурата на Whipple се извършва под обща анестезия. Ще получите упойката чрез интравенозна (IV) линия.

Детайлите на операцията могат да се различават в зависимост от вида на тумора, който имате и къде се намира. Но обикновено включва следните стъпки:

 1. Хирургът ще направи разрез през средната линия на корема ви. Понякога операцията се извършва лапароскопски чрез няколко малки разфасовки.
 2. Хирургът ще оцени степента на заболяването, за да потвърди, че е хирургично лечимо.
 3. След това ще премахнат главата на панкреаса, част от общия жлъчен канал, жлъчния мехур, горната част на тънките черва и вероятно част от стомаха и лимфните възли.
 4. След това те ще свържат останалата част от панкреаса и храносмилателния тракт. Вашият панкреас и общият жлъчен канал ще бъдат свързани със средната част на тънките ви черва, наречена йеюнум.
 5. След това разрезите ще бъдат запечатани с шевове и покрити с превръзка.

Вероятно ще трябва да останете в болницата 1-2 седмици след процедурата. Пълното възстановяване може да отнеме 2 месеца или повече.

Някои нежелани реакции, като забавено изпразване на стомаха, могат да продължат до 3 месеца.

Има ли други лечения за доброкачествени тумори на панкреаса?

Доброкачествените тумори на панкреаса, които не причиняват симптоми и имат нисък риск да станат ракови, може да не изискват активно лечение. Лекарят може да препоръча редовно наблюдение на тези тумори с изображения вместо хирургично отстраняване.

Заедно с процедурата на Whipple, хирурзите използват различни други операции за лечение на доброкачествени тумори. Най-добрият тип операция обикновено зависи от това къде се намира туморът.

 • Пълна панкреатектомия: Пълната панкреатектомия включва премахване на целия панкреас. Други близки органи могат да бъдат отстранени, включително:

  • част от тънките ви черва
  • обикновена жлъчка дукT
  • жлъчен мехур
  • далак
  • лимфни възли
 • Централна панкреатектомия: Централната панкреатектомия включва отстраняване на шията или тялото на вашия панкреас, като същевременно се запазват главата и опашката.
 • Дистална панкреатектомия: Дисталната панкреатектомия включва премахване на опашката на панкреаса, а понякога и на част от тялото на панкреаса. В някои случаи това може да се комбинира с отстраняване на далака.

Долния ред

Процедурата на Whipple е обширна операция, която най-често се използва за лечение на рак на панкреаса. Хирурзите също използват тази процедура за лечение на някои доброкачествени тумори на панкреаса, ако те причиняват симптоми или имат висок риск от превръщане в рак.

Въпреки че е обширна операция, процедурата на Whipple може да бъде животоспасяваща за хората, които се нуждаят от нея. Лекарят може да ви помогне да решите дали процедурата на Whipple или друг вид операция на панкреаса може да бъде от полза за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss