Опортюнистични инфекции при ХИВ

Общ преглед

Напредъкът в антиретровирусната терапия направи възможно хората с ХИВ да живеят по-дълъг и по-здравословен живот. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)1,1 милиона американци живееха с ХИВ в края на 2015 г.

Колкото и невероятен да е напредъкът в грижите, хората, които са ХИВ-позитивни, все още имат важна роля за опазването на здравето си. Те трябва да работят в тясно сътрудничество със своите доставчици на здравни услуги и да поддържат своята антиретровирусна терапия. Те също така трябва да се предпазят от опортюнистични инфекции, които са сериозна заплаха за всеки, който живее с ХИВ.

Как действа ХИВ?

ХИВ е вирус, който атакува CD4 клетките (Т клетки). Тези бели кръвни клетки служат като помощни клетки на имунната система. CD4 клетките изпращат биологичен SOS сигнал към други клетки на имунната система, за да започнат настъпление срещу инфекции.

Когато човек се зарази с ХИВ, вирусът се слива с техните CD4 клетки. След това вирусът отвлича и използва CD4 клетките за размножаване. В резултат на това има по-малко CD4 клетки за борба с инфекциите.

Доставчиците на здравни услуги използват кръвни тестове, за да идентифицират колко CD4 клетки има в кръвта на някой, който има ХИВ, тъй като това е една мярка за прогресията на ХИВ инфекцията.

Опортюнистични инфекции и заболявания

При ХИВ отслабената имунна система увеличава уязвимостта към редица опортюнистични инфекции, ракови заболявания и други състояния. В CDC нарича тези състояния „определящи СПИН“ състояния. Ако някой има едно от тези състояния, HIV инфекцията е напреднала до стадий 3 на HIV (СПИН), независимо от броя на CD4 клетките в кръвта му.

Следват някои от най-често срещаните опортюнистични заболявания. Познаването на тези рискове за здравето е първата стъпка в защитата срещу тях.

Кандидоза

Кандидозата обхваща редица инфекции в различни области на тялото, причинени от Кандида, род гъби. Тези инфекции включват орална млечница и вагинит. Гъбичната инфекция се счита за определяща СПИН, когато се открие в хранопровода, бронхите, трахеята или белите дробове.

Мощни и понякога доста токсични противогъбични лекарства се използват за лечение на кандидоза. Доставчикът на здравни услуги ще препоръча специфично лекарство въз основа на местоположението на инфекцията.

Например, те могат да предпишат тези лекарства за вагинит, причинен от кандидоза:

 • бутоконазол (гиназол)
 • клотримазол
 • миконазол (Монистат)

Ако е налице системна инфекция, лечението може да включва лекарства като:

 • флуконазол (дифлукан)
 • итраконазол (Sporanox)
 • позаконазол (ноксафил)
 • микафунгин (микамин)
 • амфотерицин В (фунгизон)

Криптококов менингит

Криптокок е често срещана гъба, открита в почвените и птичи изпражнения. Някои сортове също растат в райони около дървета, а един сорт особено предпочита евкалиптови дървета. При вдишване, Криптокок може да причини менингит. Това е инфекция на мембраните около мозъка и гръбначния мозък.

Много мощни (и доста често токсични) противогъбични лекарства се използват за първоначално лечение на криптококов менингит, както и честите спинални кранове. Тези лекарства могат да включват в комбинация:

 • амфотерицин В
 • флуцитозин (Ancobon)
 • флуконазол
 • итраконазол

Това състояние може да бъде фатално, ако не се лекува своевременно. Дългосрочната потискаща терапия често се използва с малко по-малко токсични лекарства за хора с ХИВ.

Криптоспоридиоза

Малък паразит, който живее в червата на хората и животните, е отговорен за криптоспоридиозата. Повечето хора се разболяват, като пият замърсена вода или ядат заразени продукти.

Криптоспоридиозата е неприятно диарийно заболяване за здрави хора. Въпреки това, за тези, които са ХИВ-позитивни, може да продължи по-дълго и да причини по-тежки симптоми.

За лечение на заболяването обикновено се предписва лекарство, наречено нитазоксанид (Alinia).

Цитомегаловирус

Цитомегаловирусът (CMV) е вирус, за който най-често се смята, че причинява сериозно очно заболяване при хора с отслабена имунна система. Потенциално може да доведе до слепота.

CMV може също да доведе до заболяване в други части на тялото, като храносмилателния тракт и части от нервната система.

Понастоящем няма лекарства за лечение на CMV. Въпреки това, редица мощни антивирусни лекарства могат да лекуват инфекцията. Те включват:

 • ганкликловир (Zirgan)
 • валганциловир (валцит)
 • фоскарнет (фоскавир)
 • цидофовир (Vistide)

При хора със силно отслабена имунна система тези CMV лекарства често трябва да се дават в значителни дози в дългосрочен план.

Въпреки това, увреждането от CMV инфекцията може да се забави с използването на антиретровирусна терапия. Това може да доведе до възстановяване на имунната система (както се демонстрира от клинично значимо повишаване на броя на CD4). Анти-CMV терапията може потенциално да бъде променена с по-лесни за понасяне супресивни лечения.

Вируси на херпес симплекс

Вирусът на херпес симплекс (HSV) се характеризира с рани по устата, устните и гениталиите. Всеки може да получи херпес, но хората с ХИВ изпитват повишена честота и тежест на огнища.

Няма лек за херпес. Въпреки това, относително лесно поносимите лекарства, приемани дългосрочно, могат да облекчат симптомите на вируса.

Пневмоцистна пневмония

Пневмоцистната пневмония (PJP) е гъбична пневмония, която може да бъде фатална, ако не бъде диагностицирана и лекувана рано. PJP се лекува с антибиотици. Рискът човек с ХИВ да развие PJP нараства толкова високо, че може да се използва превантивна антибиотична терапия, ако техният брой CD4 спадне под 200 клетки на микролитър (клетки/µL).

Септицемия на салмонела

Обикновено наричана “хранително отравяне”, салмонелозата е бактериална инфекция на червата. Отговорните бактерии най-често се предават чрез храна или вода, които са били замърсени с изпражнения.

В Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) съобщава, че тези с отслабена имунна система, като хората, живеещи с ХИВ, имат поне 20 пъти по-голям риск от салмонелоза. Салмонелозата може да се разпространи в кръвта, ставите и органите.

Антибиотиците обикновено се предписват за лечение на тази инфекция.

токсоплазмоза

Токсоплазмозата се причинява от паразити в замърсена храна. Заболяването може да се зарази и от изпражненията на котки.

Рискът от значително заболяване от инфекция с токсоплазмоза нараства значително, след като броят на CD4 падне под 100 клетки/µL. В идеалния случай ХИВ-позитивният човек трябва да избягва всякакъв контакт с котешки изпражнения или друг източник на излагане на токсоплазмоза.

Хората, които имат силно отслабена имунна система (по-малко или равни на 100 CD4 клетки/µL), трябва да получават същата превантивна антибиотична терапия като тази за PJP.

Токсоплазмозата се лекува с антимикробни лекарства като триметоприм-сулфаметоксазол (Bactrim).

Туберкулоза

Туберкулозата (ТБ) може да изглежда като болест от миналото, но всъщност това е водеща причина за смъртта за лица, които имат ХИВ.

Туберкулозата се причинява от Mycobacterium tuberculosis бактерии и се разпространява по въздуха. Туберкулозата обикновено засяга белите дробове и има две форми: латентна туберкулоза и активна туберкулоза.

Хората с ХИВ са по-склонни да се разболеят от туберкулоза.

Заболяването се лекува в продължение на шест до девет месеца с комбинация от няколко лекарства, включително:

 • изониазид (INH)
 • рифампин (рифадин)
 • етамбутол (Myambutol)
 • пиразинамид

С лечението както латентната, така и активната туберкулоза могат да бъдат управлявани, но без лечение туберкулозата може да доведе до смърт.

Комплекс Mycobacterium avium (MAC)

Mycobacterium avium complex (MAC) организми присъстват в повечето ежедневни среди. Те рядко причиняват проблеми на хора със здрава имунна система. За тези с отслабена имунна система обаче, MAC организмите могат да си проправят път в тялото през GI системата и да се разпространят. Когато организмите се разпространяват, те могат да доведат до MAC заболяване.

Това заболяване причинява симптоми като треска и диария, но обикновено не е фатално. Може да се лекува чрез антимикобактериални средства и антиретровирусна терапия.

Опортюнистични ракови заболявания

Инвазивен рак на маточната шийка

Ракът на шийката на матката започва в клетките, облицоващи шийката на матката. Маточната шийка се намира между матката и влагалището. Известно е, че ракът на маточната шийка се причинява от човешкия папиломен вирус (HPV). Предаването на този вирус е изключително често срещано сред всички сексуално активни жени. Но проучванията ясно показват, че риск от заразяване с HPV нараства значително с напредването на ХИВ.

Поради тази причина, ХИВ-позитивните жени трябва да се подлагат на редовни тазови прегледи с Pap тестове. Пап тестовете могат да открият ранен рак на маточната шийка.

Ракът на маточната шийка се счита за инвазивен, когато се разпространява извън шийката на матката. Възможностите за лечение включват операция, лъчева терапия или химиотерапия.

сарком на Капоши

Саркомът на Капоши (KS) е свързан с инфекция от вирус, наречен човешки херпес вирус 8 (HHV-8). Той причинява ракови тумори на съединителната тъкан на тялото. Тъмни, лилави кожни лезии са свързани с KS.

KS не е лечим, но симптомите му често се подобряват или отзвучават напълно с антиретровирусна терапия. Предлагат се редица други лечения за хора с KS. Те включват лъчева терапия, интралезионна химиотерапия, системна химиотерапия и ретиноиди.

Неходжкинов лимфом

Неходжкинов лимфом (НХЛ) е рак на лимфоцитите, клетки, които са част от имунната система. Лимфоцитите се намират в цялото тяло на такива места като лимфните възли, храносмилателния тракт, костния мозък и далака.

За НХЛ се използват различни лечения, включително химиотерапия, лъчева терапия и трансплантации на стволови клетки.

Предотвратяване на опортюнистични инфекции

За тези, които живеят с ХИВ, заболяване или нови симптоми изискват незабавно посещение при доставчик на здравни услуги. Въпреки това, някои инфекции могат да бъдат избегнати, като следвате тези основни насоки:

 • Бъдете в течение с антиретровирусната терапия и поддържайте потискането на вируса.
 • Вземете препоръчани ваксини или превантивни лекарства.
 • Използвайте презервативи по време на секс.
 • Избягвайте котешки отпадъци и изпражнения на селскостопански животни и домашни любимци.
 • Използвайте латексови ръкавици, когато сменяте бебешки пелени, които съдържат изпражнения.
 • Избягвайте хора, които са болни със състояния, които могат да бъдат заразени.
 • Не яжте редки или сурови меса и миди, неизмити плодове и зеленчуци или непастьоризирани млечни продукти.
 • Измийте ръцете и всички предмети, които влизат в контакт със сурово месо, домашни птици или риба.
 • Не пийте вода от езера или потоци.
 • Не споделяйте кърпи или предмети за лична хигиена.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss