Опитах кето диетата, за да управлявам диабета си – ето какво се случи

Здравето и благосъстоянието докосват живота на всеки по различен начин. Това е историята на един човек.

Когато Леле Джаро получи диагноза диабет тип 2 през 2006 г., тя не напусна лекарския кабинет с пълно разбиране за това как състоянието ще повлияе на останалата част от живота й или напълно оборудвана с инструментите, които ще й трябва, за да го управлява .

„Когато разбрах, че имам тип 2, всъщност не знаех как да се чувствам за него. Бях толкова млада и, казано направо, наивна за цялата диагноза“, спомня си тя. „Дадоха ми лекарства, някаква информация [on] какво да ядете, ако имате диабет и това беше всичко.

Лекарят й казал, че вероятно е живяла с това състояние откакто е била в тийнейджърските си години. „Симптомите на диабет тип 2 се засилват бавно, без наистина да знаете какви щети вече нанася на тялото ви“, казва тя.

„Мислех, че това е нещо, което в крайна сметка мога да преодолея. Едва когато забременях на 29, разбрах, че диабет тип 2 е сериозно, хронично заболяване“, казва тя.

След тренировка и спазване на препоръките на лекаря си за диета, тя успя да загуби около 60 паунда до 2008 г.

Но когато ставаше дума за действително управление на нейния диабет, разчитането на загуба на тегло просто не го намаляваше. Въпреки че следвала съветите на лекаря си, за Леле ставало все по-ясно, че ще трябва да вземе нещата в свои ръце и да разработи средство, чрез което да управлява диабета си, което не я оставя да разчита на лекарства.

„Най-често срещаното погрешно схващане за тип 2 [diabetes] е, че е лесно да го управлявате, като просто отслабнете“, казва тя. „Въпреки че разбирам, че загубата на тегло определено може да ви помогне да го управлявате, има и други фактори, които влизат в игра и загубата на тегло не е „крайното“ решение на този проблем.”

Не става дума само за загуба на тегло

„Знаех как да отслабна. Но управлението на кръвната ми захар беше друг проблем“, казва Леле. „Въпреки че бях отслабнал, кръвната ми захар беше много висока. Приемах около 100 до 110 единици инсулин всеки ден, за да управлявам диабета си тип 2.

В крайна сметка тя осъзна, че когато става въпрос за управление на диабета, колко ядете е важно, но това, което ядете, също е силно въздействащо.

Осъзнавайки, че хранителният й план и лекарствата не са достатъчни, за да доведат здравето й до там, където трябва, Леле се обърна към интернет. В канал на Reddit тя научи всичко за потенциалните ползи от преминаването към кето диета.

Въпреки че се колебае, нейните лекари й позволиха да изпробва кето диетата – и оттогава Леле не поглежда назад.

Кето диетата е диетичен режим с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, който е свързан с подобрения в инсулиновата чувствителност и по-високи темпове на загуба на тегло – и двата положителни фактора при управлението на диабет тип 2. Намаляването на приема на въглехидрати предизвиква метаболитно състояние, известно като кетоза, чрез което тялото произвежда кетони, които изгарят мазнините – а не въглехидратите – за енергия.

„Преходът… към кето беше труден… Но исках наистина да дам кето инжекция, особено ако това помогна с моя тип 2,” спомня си Леле.

„След месец-два кръвната ми захар се подобри. Намалих единиците си до 75 и това беше голяма работа за мен. След като показах резултатите си на моите лекари, те се съгласиха, че трябва да се придържам към кето“, казва тя.

Да се ​​чувстваш освободен и да го поддържаш такъв

Когато започнала кето диетата, нивата на A1C на Леле били 10 процента. Шест месеца по-късно тя ги намали до 6 процента. Сега вече няма нужда да се инжектира четири пъти на ден – и да се справя с получените синини – тя казва, че се чувства освободена от преживяването.

„Вече не съм на инсулин и намалих лекарствата си поради кето. Никога не ми се е налагало да се опитвам да намеря място за инжектиране или да се справям със синини по корема си“, казва тя. „Знам, че това може да звучи глупаво, но имам снимка на старите си инсулинови спринцовки в портфейла си. Гледам го, за да ми напомня какво трябваше да направя преди кето. Това ме основава и когато имам дни на съмнение, си напомням докъде съм стигнал.

Това каза, че не всичко е било лесно.

„Най-трудната част от живота с тип 2 е да знаеш, че имаш сериозно хронично заболяване, което винаги те преследва“, казва Леле. “Никога не е имало ден, в който да не мисля за диабета си тип 2.”

От наблюдение на симптомите на хипер- и хипогликемия и справяне с отслабена имунна система до опити да се наслаждавате на редовно хранене, тя казва, че винаги има постоянно напомняне: „Когато става дума за социални събирания, това е почти депресиращо, защото сте обсебени от това какво трябва и можете да ядете. Това е постоянна битка в главата ти.”

Връзката на Леле с храната също е нещо, което тя трябваше да преоцени и да се научи да контролира, за да управлява диабета си. „Страдах от преяждане от дълго време — и съм горд да кажа, че не съм преяждал повече от година. Но понякога лошият избор на храна може да доведе до нещо по-голямо“, казва тя.

„Върнах малко от теглото си, защото си позволявах да имам измами тук и там – особено по време на празниците и да съм с приятели и семейство! Точно сега се връщам към основите на кето и губя теглото, което бях натрупал и, надявам се, този път ще бъда много по-успешен“, обяснява Леле.

Как да останем на път

„Успехът не се случва за една нощ и знам, че упоритата работа в крайна сметка ще ме доведе до целите ми“, казва Леле. А когато става въпрос за намиране на мотивация, това да си майка със сигурност помага: „Синът ми ми помага да остана на път. Трябва да стана по-здрав за сина си, за да съм сигурен, че винаги съм тук за него“, казва тя.

Ако се интересувате да изпробвате кето диетата или вече следвате режима, Леле предлага да имате предвид следното:

1. Бъдете прост

„Определено се опитайте да се придържате към концепцията за „пълноценни храни“ за кето“, казва Леле. „Опитайте всичко възможно да избягвате полуфабрикатите. Разбирам, че животът може да е натоварен и че протеиновото барче или преработена храна са наистина изкушаващи в началото. Но силно бих препоръчал да опитате кето с повече пълноценни храни, за да можете да го хванете по-добре.

2. Не е задължително да добавяте повече мазнина

Леле казва, че е важно да запомните, че докато кето е диета с високо съдържание на мазнини, целта е да използвате телесните мазнини като източник на енергия, а не мазнините, които са в чинията ви. „Не е необходимо непременно да добавяте повече мазнини към диетата си, за да се придържате към кето. Например, ако вечерята ви се състои от авокадо, бекон и яйца, наистина не е нужно да добавяте масло към това, за да го направите „по-кето““, казва тя.

3. Пригответе ястията си

„Ако имате време, приготвянето на храна наистина може да ви помогне! Знаейки, че знаете точно какво ще ядете този ден или седмица, ще ви улесни да се придържате към кето и целите си“, казва тя.

4. Носете си собствена храна

Намирането на подходящи за кето храни може да бъде трудно на социални събирания – така че помислете да носите свои собствени закуски. „Ако знам ресторанта, в който се срещам със семейството или приятелите си, обикновено преглеждам менюто предварително и виждам дали има нещо, което мога да ям“, казва Леле. „Салатите обикновено са безопасни, с ранчо или друг дресинг с ниско съдържание на въглехидрати и немариновани протеини. В ресторантската храна има много скрити въглехидрати!“

5. Не забравяйте, че отнема време

„В началото с кето ще загубите значително количество вода и това може да бъде наистина вълнуващо. След известно време ще забележите, че намалява и може да се демотивирате“, казва Леле. “Не се тревожете за това – просто продължавайте да правите това, което правите.”

Леле е първата, която признава, че адаптирането към нов хранителен режим и вземането на необходимите съображения, за да проработи, са отнели време.

„Знаех, че неинжектирането на инсулин означава, че трябва наистина да внимавам какво ям оттук нататък“, казва тя. „Манталитетът на „О, предполагам, че ще си инжектирам допълнителен инсулин, за да покрия тази богата на въглехидрати храна“ – този начин на мислене беше изчезнал за мен. Беше страхотно да не се налага да го правя повече, но в същото време отне известно време, за да свикна.”

„Ако живеете с тип 2 и искате да опитате кето, силно препоръчвам да говорите с Вашия лекар и да видите дали могат да работят с вас“, предлага Леле. „Кето беше животоспасяващо за мен, по повече от един начин.“

“Никога не е късно да промениш живота си.”

Корекция на храната: Основи на кето


Леле Джаро е на кетогенна диета повече от две години, за да помогне при диабет тип 2, и успешно се отказа от инсулина. Тя документира своето здравословно пътуване в Instagram с идеи за кето-приятелска храна, кето съвети и мотивация за тренировка. Тя е загубила над 80 паунда по време на пътуването си и вдъхновява другите да опитат кето, за да подобрят здравето си. Свържете се с нея в нейния YouTube канал или Facebook.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss