Опасността от окисления холестерол и съвети за превенция

Сърдечни заболявания и холестерол

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в Съединените щати. Вероятно сте чували, че твърде много наситени мазнини могат да доведат до висок холестерол и в крайна сметка до сърдечни заболявания. Окисленият холестерол е това, което представлява опасността тук.

Какво е холестерол?

Холестеролът е вещество, подобно на восък, което се среща естествено в тялото ви, което се нуждае от него, за да функционира. Вие също получавате холестерол от храните, които ядете.

Ако имате натрупване на холестерол в кръвта, той може да образува вещество, наречено плака, между слоевете на стените на артериите. Натрупването затруднява сърцето ви да поддържа циркулацията на кръвта. Ако плаката се разпадне, това може да доведе до образуване на кръвни съсиреци. Инсулти се появяват, когато съсирек блокира някоя от артериите, които водят до мозъка. Ако артерия, водеща към сърцето ви, е блокирана, може да получите сърдечен удар.

Има два вида холестерол: липопротеин с висока плътност (HDL), наричан още добър холестерол, и липопротеин с ниска плътност (LDL), наричан още лош холестерол.

LDL се състои от мазнини и протеини и допринася за натрупването на плака в артериите. Това допълнително натрупване прави артериите по-малко гъвкави и води до атеросклероза или втвърдяване на артериите.

Какво е окислен холестерол?

Холестеролът, който опасно се натрупва по стените на артериите, се окислява. Окислението е много вредно за холестеролните клетки.

Окислението е резултат от нормален процес на тялото, но ако нещо предизвика свръхпроизводство на окислен холестерол, това може да бъде опасно.

Вашата имунна система може да сбърка окисления холестерол за бактерии. След това имунната ви система се опитва да се пребори с нея, което може да причини възпаление вътре в артериалната стена. Това може да доведе до атеросклероза или сърдечно заболяване.

Какви са рисковите фактори, свързани с окисления холестерол?

Има три основни начина, по които окисленият холестерол се натрупва в кръвта ви:

 • ядене на пържени в търговската мрежа храни, като пържено пиле и пържени картофи
 • консумация на излишни полиненаситени мастни киселини, които се намират в растителните масла
 • пушене на цигари

Частично хидрогенираните масла или трансмазнините са едни от най-нездравословните мазнини, които можете да ядете. Растителните масла, които съдържат трансмазнини, имат допълнителна водородна молекула, добавена по време на производството.

Преработените храни също са източници на окислен холестерол. Те включват:

 • маргарини
 • бързо хранене
 • пържени храни
 • печени продукти в търговската мрежа

Всички тези храни причиняват възпаление в тялото ви. Това възпаление се причинява от увреждане на клетъчната мембрана и наличните окислени LDL частици.

Предотвратяване на окисления холестерол

Има неща, които можете да направите, за да спрете щетите от оксидирания LDL.

 • Съсредоточете се върху яденето на здравословни мазнини. Мононенаситените мазнини се считат за противовъзпалителни.
 • Яжте наситени мазнини в умерени количества.
 • Включете в диетата си много пресни плодове и зеленчуци.
 • Обърнете внимание на етикетите за хранителни стойности и стойте далеч от хидрогенирани или частично хидрогенирани храни.

Вашият лекар може да е в състояние да предпише някакво лекарство, но често естествените добавки и здравословната диета са най-добрата защита.

Говорете с Вашия лекар, преди да започнете нова добавка. Някои добавки може да взаимодействат лошо с лекарствата, които приемате.

Ако имате висок холестерол или високо кръвно налягане, Вашият лекар може да Ви тества, за да види дали имате високо ниво на окислен LDL в тялото си. Рутинният кръвен тест за липиден профил може да ви даде резултати за общия холестерол, но не тества за окислен холестерол. CT сканирането с калциев резултат на коронарните артерии може да идентифицира скрит холестерол.

Атеросклерозата е опасно състояние и трябва да го приемате сериозно. Може да не проявявате никакви симптоми, така че е важно да правите редовни физически прегледи, особено ако имате някой от рисковите фактори. Вашият лекар може да следи нивата на оксидирания LDL и да Ви лекува, за да предотврати влошаването му.

Все още се провеждат изследвания за оксидирания LDL и най-доброто лечение. Най-добрата защита е здравословната диета и начин на живот, така че говорете с Вашия лекар и се качете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss