Опасни ли са нарколептичните халюцинации?

Халюцинациите са често срещан страничен ефект от нарколепсията. Въпреки че тези халюцинации не са физически вредни, съществуват лечения, които да ви помогнат да получите по-добър сън.

Кредит на изображението: Хейдън Уилямс

Нарколепсията е неврологично заболяване, което засяга способността на мозъка да контролира циклите сън-събуждане на човека.

Състоянието често се споменава в поп културата като шега, показваща хора, които в крайна сметка заспиват навсякъде, дори в социалните среди. Но нарколепсията е много повече от това.

Наред с неконтролируемата нужда от сън в определени часове, на хората с нарколепсия често им е трудно да спят през нощта. В резултат на това тези хора може да не могат да спят достатъчно през нощта.

Много също изпитват халюцинации в рамките на своя цикъл сън-събуждане, особено когато заспиват. Тук разглеждаме видовете халюцинации, които обикновено се появяват, и наличните възможности за лечение.

Нарколепсията причинява ли халюцинации?

Един специфичен страничен ефект от нарколепсията е халюцинации или ярки образи, подобни на сънища. Това е невероятно често срещано и обикновено придружава другото отличителен симптом на нарколепсия на сънна парализа. Поради това преживяването може да бъде по-драматично.

Хората без нарколепсия също могат да изпитат сънна парализа. Преживяването може да бъде изнервящо и винаги възниква точно както човек е на път да заспи или да се събуди от REM цикъл на сън. Докато повечето халюцинации са зрителни, другите сетива също могат да бъдат задействани, когато се появи този симптом.

Обичайни ли са халюцинациите при нарколепсия?

Халюцинациите са много често срещан симптом, често срещан при хора с нарколепсия. Според изследвания, приблизително една трета от всички хора с това състояние имат халюцинации.

Въпреки че събитията са безобидни и не представляват риск за индивида, те могат да бъдат плашещи в зависимост от това какво вижда човек, когато се случи.

Какви са халюцинациите при нарколепсия?

Халюцинациите могат да се почувстват истински и реални за човека, който ги изпитва. В повечето случаи те са ограничени до визуални явления, като например да видите минаващ човек или животно в стаята. Но понякога могат да бъдат включени и други сетива, като например да чуете шум, да усетите, че сте докоснати или дори да помиришете миризми.

Важно е да имате предвид, че тези видове халюцинации не трябва да се сравняват със същите халюцинации в будно състояние, които изпитва човек с психично заболяване като шизофрения.

Въпреки че и двете версии включват виждане или преживяване на сценарий, който не се случва, нарколептичната халюцинация е ограничена до замъгления и кратък период, когато човек преминава към или излиза от REM сън. Обратно, халюцинациите, свързани с психични състояния, обикновено се появяват, когато човек е напълно буден.

Бележка за халюцинациите на сънната парализа

Също така имайте предвид, че много хора без нарколепсия също могат да изпитат парализа на съня и свързаните с нея халюцинации, докато преминават към или излизат от REM сън.

Според изследвания сънната парализа като самостоятелно състояние възниква при приблизително 8% на общото население. Често това е изолирано явление и не означава, че човек има нарколепсия или основно психично заболяване.

Видове халюцинации при нарколепсия

Има два вида на халюцинации, свързани със сънна парализа при нарколепсия.

  • Хипнагогични халюцинации: Когато халюцинациите се появят точно преди човек да заспи, те са известни като хипнагогични халюцинации. Тези са много по-често срещани.
  • Хипнопомпични халюцинации: Когато се появят халюцинации, докато човек се събужда, те се наричат ​​хипнопомпични халюцинации.

Имайте предвид, че първичен смисъл засегнато от тези халюцинации е зрението. Въпреки това, хората съобщават, че чуват звуци, миришат аромати, вкусват вкусове и дори се чувстват като докосвани по време на халюцинация.

Изследванията все още не са напълно разбрали как яркото състояние на сън, създадено от REM съня, успява да премине през преходните периоди на хипнагогични и хипнопомпични халюцинации.

Можете ли да имате халюцинации на нарколепсия, докато сте будни?

Все още се изследват много за нарколепсията, как се задействат епизодите и особено по отношение на халюцинациите. Въпреки това, тъй като нарколептичните халюцинации са исторически свързани с преминаването към и извън фазата на REM съня, това е не се вярва че можете да изпитате нарколептична халюцинация, докато сте напълно будни.

Към днешна дата, мнозинството от докладваните халюцинации се появяват, когато някой започва да заспива. Но, анекдотично, някои хора с нарколепсия съобщават, че изпитват халюцинации през деня.

Ако имате нарколепсия, изпитвате халюцинации и искате да помогнете на изследователите да разберат по-добре вашето състояние – трябва да проверите ClinicalTrials.gov.

Възможности за лечение на халюцинации при нарколепсия

Индивидуалните решения за лечение на нарколепсия ще зависят от тежестта на състоянието на дадено лице, както и от всички други основни здравословни проблеми, които лицето има. Ако нарколептичните халюцинации възпрепятстват способността ви да получите пълноценен сън, лекарите може да предпишат антидепресанти в зависимост от вашата конкретна ситуация.

Тези лекарства могат да помогнат при управлението на сънната парализа, която обикновено предхожда халюциногенно събитие. Те също така могат да помогнат на хора с нарколепсия тип 1, които са изложени на риск от катаплексия – състояние, при което имате епизоди, при които губите мускулен тонус и контрол върху тялото си, докато сте напълно будни.

Научете повече за възможностите за лечение на нарколепсия.

Живот с нарколепсия

Към днешна дата няма лек за нарколепсия. Вместо това хората могат да опитат лекарства или промени в начина на живот, които могат да помогнат за намаляване на симптомите и да ограничат начина, по който състоянието засяга живота им. Депресията може да бъде често срещан страничен ефект от нарколепсията, тъй като може значително да намали качеството на живот на човека.

Ако нарколепсията е променила живота ви и е повлияла на вашето благосъстояние, помислете дали да не се свържете с лицензиран терапевт или съветник, за да потърсите помощ. Докато работите с медицински специалисти, за да ви помогне да управлявате състоянието си, терапевт може да ви помогне да преформулирате начина си на мислене, както и да препоръча съвети за изграждане на мрежа за подкрепа.

The Narcolepsy Network е безплатен ресурс, който изброява местни групи за подкрепа, както и центрове за сън и специалисти за хора, живеещи с нарколепсия.

Въпреки че често се третира като сенчест от поп културата, нарколепсията не е шега. Състоянието може значително да попречи на качеството на живот на дадено лице и често означава, че тези хора не получават възстановителния сън, от който се нуждаят, за да функционират правилно.

Един симптом, който може да направи състоянието поразително, са халюцинациите, които обикновено се предизвикват в резултат на парализа на съня. Въпреки че не са опасни, те могат да допринесат за объркването, което причинява това разстройство.

Терапевтът може да ви помогне да се справите с емоциите от преживяването на халюцинация и вашият лекар може да предпише лекарства, които да ви помогнат да заспите по-добре.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss