Овесената каша подходяща за кето храна ли е?

Редовната овесена каша не е идеален избор, ако следвате кето диета. Може да има някои изключения, но може да искате да потърсите алтернатива на популярния овес.

Кетогенната диета, известна още като кето диета, е диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, предназначена да постави тялото ви в метаболитно състояние на кетоза.

При кетоза тялото ви използва кетони вместо въглехидрати (въглехидрати) като основен източник на енергия. Кетоните са вещества, произведени, когато тялото ви разгражда мазнините.

Можете ли да ядете овесена каша на кето диета?

Редовните валцувани, бързо приготвени овесени ядки не се считат за подходяща за кето храна.

Една чаша овесени ядки съдържа около 47 грама (g) нетни въглехидрати. Когато включите въглехидратите си от други хранителни източници, дори половин чаша овесена каша може да надхвърли дневната ви доза въглехидрати в кето диета.

Възможно е да имате по-малка порция овесени ядки, ако предварително планирате целия си ден, за да сте сигурни, че оставате в рамките на въглехидратната цел.

Ако сте в настроение за малко овесена каша, бихте могли да обмислите използването на овесени фибри, продукт, направен от външните люспи на овес, който може да произведе каша, когато се смеси с гореща течност.

Стойностите на въглехидратите варират в зависимост от производителя, но овесените фибри съдържат по-малко въглехидрати от овесените ядки.

Ако това не е точно това, което търсите, може да постигнете успех, като смесите лъжица овесени ядки с подходяща за кето храна храна, като семена от чиа, които често се консумират със същите препарати като традиционната овесена каша.

Кето диета с един поглед

Според 2021 изследванеда сте в кетоза може да ви помогне да загубите телесни мазнини, като същевременно ограничите апетита си.

Всяка диета, предназначена да създаде кетоза, е кетогенна диета. Съществуват няколко вариации, диференцирани според процента на макронутриентите (въглехидрати, мазнини, протеини), които позволяват.

Общи диапазони от макронутриентите в кето диетите са:

  • Дебел: 55–60%
  • Протеин: 30–35%
  • Въглехидрати: 5–10%

Например, ако сте на стандартен план от 2000 калории на ден, вашият въглехидратен диапазон ще бъде между 20 и 50 g за деня. Нуждаете се от визуализация? Един обикновен банан има приблизително 26 гр на въглехидрати.

Беше ли Ви полезно?

Овесеното мляко подходящо ли е за кето?

Овесеното мляко се прави чрез смесване на овесени ядки с вода и отделяне на течността от твърдите вещества. Въпреки че съдържа по-малко въглехидрати от овесените ядки, овесеното мляко също не се счита за подходящо за кето.

Една чаша овесено мляко има приблизително 17 гр нетни въглехидрати.

Използвано умерено като сметана за кафе или в чай, овесеното мляко все още може да бъде приемливо на кето диета, ако вземете предвид останалата част от приема на въглехидрати.

Нека поговорим за общите въглехидрати спрямо нетните въглехидрати

Когато става въпрос за кетогенна диета, типът въглехидрати, изброени на етикетите на храните ви, има значение. Много продукти изброяват „диетични фибри“ и „захарни алкохоли“ под общия брой въглехидрати.

Някои хора на кето диета ще извадят всички диетични фибри и половината от захарните алкохоли от общите въглехидрати, за да получите число „нетни въглехидрати“. Те използват това число, за да изчислят дневните суми.

Диетичните фибри и захарните алкохоли се изваждат от общия брой въглехидрати, тъй като те не допринасят за пикове на кръвната захар, които нарушават кетозата, към която се стремите.

Въпреки това, не всеки на диетата използва нетни въглехидрати. Това не е официален термин за хранене, въпреки че може да ви насърчи да избирате храни с високо съдържание на фибри.

Беше ли Ви полезно?

Какви са нисковъглехидратните алтернативи на овесените ядки?

Независимо дали ядете за закуска, обяд или вечеря, овесената каша не се различава много в приготвянето.

Овесената каша като приготвено ястие обикновено е форма на каша, храна, приготвена чрез комбиниране на течност със зърнени храни или бобови растения, докато получите кремообразна консистенция.

Ако не сте твърде загрижени за запазването на вкуса на овес, има много други алтернативи на каша с ниско съдържание на въглехидрати:

  • Брашно от ленено семе: Смляното ленено семе се нарича брашно от ленено семе. Сто грама или между ½ до ¾ чаша, в зависимост от консистенцията на храната, съдържа около 11 нетни въглехидрати.
  • Кокосово брашно: Кокосовото брашно е друг вариант за каша, приготвена от изсушено и смляно кокосово месо. Неговите нетни въглехидрати влизат в около 24 на 100 g (или 8 g нетни въглехидрати на 1/2 чаша), в зависимост от консистенцията.
  • семена от чиа: Семената от чиа са универсална храна, използвана в различни ястия и като заместители на печене. Когато се смесят с течност, те образуват гелообразно покритие, което създава текстура, подобна на пудинг. Половин чаша семена от чиа съдържа около 8 нетни въглехидрати.
  • Конопени сърца: Конопените сърца са семена от растението Cannabis sativa. Те са се счита за богата на хранителни вещества храна които можете да добавите към кето диета. След изчисляване на фибрите, конопеното семе има почти никакви нетни въглехидрати на порция.
  • Бадемово брашно: Бадемовото брашно обикновено се използва като заместител на обикновеното брашно за печене, но може да се направи и каша, ако имате нужда от алтернатива на овесена каша. Бадемовото брашно има приблизително 6 нетни въглехидрати на 1/4 чаша.

Ако ядете овесените си ядки сухи, с мюсли или като добавка в смутита и протеинови блокчета, пълноценните версии на горепосочените храни все още работят като подходящи за кето заместители.

Подходяща ли е овесената каша за кето? Не, освен ако не се интересувате само от една лъжица на ден. Овесената каша е с високо съдържание на нетни въглехидрати, което не отговаря на стратегията с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, необходима за постигане на кетоза.

Семената от чиа, лененото семе, конопените сърца и бадемите са всички възможни заместители на овесените ядки, независимо дали ги правите на каша или обичате да ги смесвате с други храни.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss