Обръщане на атеросклерозата

Общ преглед на атеросклерозата

Атеросклерозата, по-известна като сърдечно заболяване, е сериозно и животозастрашаващо състояние. След като бъдете диагностицирани с болестта, ще трябва да направите много важни, трайни промени в начина на живот, за да предотвратите допълнителни усложнения.

Но може ли болестта да бъде обърната? Това е по-сложен въпрос.

Какво е атеросклероза?

Думата “атеросклероза” идва от гръцките думи “атеро”(„паста“) и „склерозас” („твърдост”). Ето защо състоянието се нарича още „втвърдяване на артериите“.

Заболяването започва бавно и прогресира с течение на времето. Ако имате висок холестерол, излишният холестерол в крайна сметка започва да се събира по стените на артериите. След това тялото реагира на натрупването, като изпраща бели кръвни клетки да го атакуват, подобно на бактериална инфекция.

Клетките умират след изяждане на холестерола и мъртвите клетки също започват да се събират в артерията. Това води до възпаление. Когато възпалението продължи по-дълго, се появяват белези. До този етап образуваната в артериите плака се е втвърдила.

Когато артериите се стесняват, кръвта не може да стигне до областите, които трябва да достигне.

Съществува и по-висок риск, че ако кръвен съсирек се откъсне от друга област на тялото, той може да се забие в тясната артерия и да прекъсне кръвоснабдяването напълно, което потенциално може да причини сърдечен удар или инсулт.

Големите натрупвания на плака също могат да се разместят и внезапно да изпратят по-рано задържаното кръвоснабдяване към сърцето. Внезапният прилив на кръв може да спре сърцето, причинявайки смъртоносен инфаркт.

Как се диагностицира?

Вашият доставчик на здравни услуги ще определи по време на редовен физически преглед дали имате рискови фактори за атеросклероза.

Тези фактори включват история на тютюнопушене или състояния като:

 • диабет
 • високо кръвно налягане
 • висок холестерол
 • затлъстяване

Вашият доставчик на здравни услуги може да поръча тестове, включително:

 • Образни тестове. Ултразвукът, CT сканирането или магнитно-резонансната ангиография (MRA) позволяват на вашия доставчик на здравни услуги да види вътре в артериите ви и да определи тежестта на запушването.
 • Глезенно-брахиален индекс. Кръвното налягане в глезените ви се сравнява с кръвното налягане в ръката ви. Ако има необичайна разлика, може да имате заболяване на периферните артерии.
 • Сърдечни стрес тестове. Вашият доставчик на здравни услуги следи сърцето и дишането ви, докато се занимавате с физическа активност, като каране на стационарно колело или бързо ходене по бягаща пътека. Тъй като упражненията карат сърцето ви да работи по-усилено, това може да помогне на вашия доставчик на здравни услуги да открие проблем.

Може ли да се обърне?

Д-р Хауърд Вайнтрауб, кардиолог в Медицински център Лангоне на Нюйоркския университет, казва, че след като сте диагностицирани с атеросклероза, най-много, което можете да направите, е да направите болестта по-малко опасна.

Той също така обяснява, че „в проучванията, направени досега, количеството намаляване на натрупването на плака, което се наблюдава в течение на година или две, се измерва в 100-та от милиметъра“.

Медицинското лечение, съчетано с начина на живот и промени в диетата, може да се използва, за да се предотврати влошаването на атеросклерозата, но те не са в състояние да обърнат болестта.

Някои лекарства също могат да бъдат предписани за повишаване на комфорта ви, особено ако имате болка в гърдите или краката като симптом.

Статините са най-ефективните и често използвани лекарства за понижаване на холестерола в Съединените щати. Те действат, като блокират веществото в черния ви дроб, което тялото използва за производство на липопротеини с ниска плътност (LDL) или лош холестерол.

Според д-р Вайнтрауб, колкото по-ниско съборите LDL, толкова по-вероятно е плаката да спре да расте.

В Съединените щати има седем често предписвани статини:

 • аторвастатин (Lipitor)

 • флувастатин (Lescol)
 • ловастатин (Altoprev)

 • питавастатин (Ливало)

 • правастатин (Правахол)

 • розувастатин (Crestor)

 • симвастатин (Zocor)

Здравословните промени в диетата и редовните упражнения са много важни части за намаляване на високото кръвно налягане и високия холестерол, два основни фактора, допринасящи за атеросклерозата.

Дори ако вашият доставчик на здравни услуги предписва статин, все пак ще трябва да ядете здравословни храни и да сте физически активни.

Д-р Вайнтрауб казва: „всеки може да изяде лекарство, което му даваме” Той предупреждава, че без подходяща диета „лекарството все още работи, но не толкова добре“.

Ако пушите, откажете цигарите. Пушенето причинява натрупване на плака в артериите. Той също така намалява количеството добър холестерол (липопротеин с висока плътност или HDL), който имате и може да повиши кръвното ви налягане, което може да увеличи стреса върху артериите ви.

Ето някои други промени в начина на живот, които можете да направите.

Упражнение

Стремете се към 30 до 60 минути на ден умерено кардио.

Това количество активност ви помага:

 • отслабнете и поддържайте здравословното си тегло
 • поддържат нормално кръвно налягане
 • повишете нивата на HDL (добър холестерол).

Промени в диетата

Отслабването или поддържането на здравословно тегло може да намали риска от усложнения, дължащи се на атеросклероза.

Следните съвети са няколко начина да направите това:

 • Намалете приема на захар. Намалете или премахнете консумацията на газирани напитки, сладък чай и други напитки или десерти, подсладени с захар или царевичен сироп.
 • Яжте повече фибри. Увеличете консумацията на пълнозърнести храни и яжте 5 порции на ден плодове и зеленчуци.
 • Яжте здравословни мазнини. Зехтинът, авокадото и ядките са здравословни опции.
 • Яжте по-постни парчета месо. Говеждо месо, хранено с трева, и пилешки или пуешки гърди са добри примери.
 • Избягвайте трансмазнините и ограничете наситените мазнини. Те се намират най-вече в преработените храни и и двете карат тялото ви да произвежда повече холестерол.
 • Ограничете приема на натрий. Твърде много натрий във вашата диета може да допринесе за високо кръвно налягане.
 • Ограничете приема на алкохол. Редовното пиене може да повиши кръвното Ви налягане, да допринесе за наддаване на тегло и да попречи на спокойния сън. Алкохолът е с високо съдържание на калории, само една или две напитки на ден могат да добавят към “долната” линия.

Ами ако лекарствата и промените в диетата не работят?

Хирургията се счита за агресивно лечение и се прави само ако запушването е животозастрашаващо и човек не е реагирал на медикаментозна терапия. Хирургът може или да премахне плаката от артерия, или да пренасочи кръвния поток около блокираната артерия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss