Обратима ли е тардивната дискинезия? Освен това, как да управлявате симптомите

Спирането или коригирането на лечението е подходът от първа линия за обръщане на тардивната дискинезия. Но други опции, като физическа терапия, могат да помогнат при управлението на симптомите.

Тардивната дискинезия (TD) е неврологично състояние, включващо неконтролируеми мускулни движения предимно на лицето, шията и крайниците. Причинява се от продължителна употреба на лекарства, които блокират допаминовите рецептори в мозъка ви.

Антипсихотиците, някои стомашно-чревни лекарства и лекарствата, използвани за лечение на болестта на Паркинсон, често се свързват с TD. Когато се използват за продължителни периоди от време, тези лекарства могат да причинят химически аномалии в стриатума на мозъка ви, област, която съдържа много допаминови рецептори.

Дисфункцията в стриатума може да доведе до необичайно сигнализиране за двигателен контрол, което причинява неволеви мускулни движения.

Симптомите на TD включват неконтролируемо потрепване, потрепване и движение на следните части на тялото ви:

 • език
 • устата
 • лице
 • врата
 • крака
 • обятия

TD се класифицира като предизвикано от медикаменти двигателно разстройство в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5-то издание, редакция на текста, заедно с тардивна дистония и тардивна акатизия.

Точното разпространение на TD при всички лекарства не е известно. Но авторите на a Анализ на изследването за 2017 г предполагат, че около 20% от хората, които приемат антипсихотици от второ поколение, изпитват някои симптоми на TD, с по-голямо разпространение при по-възрастни хора.

Начини за обръщане на тардивна дискинезия

Думата „обратимост“ в медицинската терминология се отнася до способността да се възстанови някакво ниво на изходна функция чрез лечение на състояние. Този термин не винаги означава, че дадено състояние е лечимо, но предполага, че с лечение функцията може да бъде възстановена.

Понастоящем няма лечение за TD и ако го развиете, шансовете лечението да го обърне напълно са ниски. Например, в малко проучване от 2014 г., включващо 108 души с тардивни синдроми, само 13% от участниците са имали обратимост.

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се даде ясна представа за нивата на обратимост, има няколко опции, които да ви помогнат да си възвърнете функцията, ако развиете TD.

Прекратяване или намаляване на приема на лекарства

Подходът от първа линия за обръщане на ефектите от TD е да се спре или намали лекарството, което причинява двигателна дисфункция.

Но за много хора това не е опция. Лекарството, което приемате, може да е необходимо за предотвратяване на рецидив на други увреждащи симптоми, като психоза.

Смяна на лекарства

Ако не можете да спрете приема на лекарството, което причинява TD, може да сте в състояние да преминете към друго лекарство.

Например TD, свързан с антипсихотици, е по-разпространен при по-ранни формулировки, известни като първо поколение или типични антипсихотици. По-новите формулировки, наречени атипични или антипсихотици от второ поколение, представляват по-малък риск за TD.

Прием на VMAT2 инхибитори

Инхибиторите на везикуларен моноаминов транспортер 2 (VMAT2), като деутетрабеназин и валбеназин, работят за балансиране на нивата на допамин и регулиране на освобождаването на допамин в мозъка ви. Те правят това чрез инхибиране на протеина VMAT2, който помага за доставянето на невротрансмитери, като допамин, в невронните мрежи.

Чрез това действие инхибиторите на VMAT2 могат да помогнат за намаляване на симптомите на TD, които произтичат от допаминова дисрегулация.

Подложени на дълбока мозъчна стимулация (DBS)

DBS е неврологична процедура, която включва използване на електроди, имплантирани в мозъка ви, за осигуряване на електрическа стимулация. Ритмичните електрически импулси от DBS могат да помогнат на мозъка ви да регулира електрическата си система.

Авторите на a Научна статия от 2023 г заявяват, че DBS изглежда ефективен при TD и може да помогне за намаляване на атипичната неврологична активност, която допринася за двигателна дисфункция.

Прием на екстракт от гинко билоба

Екстрактът от гинко билоба е билкова добавка, получена от листата на дървото гинко. Използва се в източната традиционна медицина от векове за различни цели.

Преглед от 2016 г. на три проучвания, включващи хора, живеещи с шизофрения, установи, че екстрактът от Гинко билоба е обещаващ като допълнителна терапия при TD и изглежда подобрява подобрението на симптомите.

Малък Проучване от 2023 г с 63 участници също предполагат, че Ginkgo biloba е безопасно и ефективно лечение на предизвикан от лекарства паркинсонизъм, друго двигателно разстройство, причинено от употребата на лекарства.

Как да управляваме симптомите на тардивна дискинезия

Ако лечението не обърне напълно вашия TD, все пак може да сте в състояние да подобрите симптомите си с целенасочени стратегии за управление.

Физиотерапия

Физикалната терапия се използва при много видове двигателни нарушения, включително TD. Може да помогне за подобряване на вашата координация, баланс и сила, така че вашите симптоми на TD да са по-малко разрушителни.

Физическата терапия също може да помогне за намаляване на сковаността и мускулната ригидност, които могат да дойдат от неконтролируеми движения.

Инжекции с ботулинов токсин (ботокс).

Инжекциите с ботокс се използват както в медицински, така и в козметични процедури. Ботулиновият невротоксин може да парализира или наруши мускулната функция чрез блокиране на нервните сигнали.

Преглед от 2021 г. отбелязва, че инжекциите с ботокс могат да помогнат за справяне с много неврологични нарушения на движението, включително TD. Но индивидуалните резултати могат да варират в зависимост от тежестта и местоположението на вашите симптоми.

Често са необходими повторни инжекции за поддържане на резултатите.

Стратегии за начина на живот

Грижата за цялостното ви здраве и благополучие може да намали влиянието, което симптомите на TD оказват върху живота ви. Например, редовните упражнения могат да помогнат за подобряване на симптомите на движение, които влияят на вашия баланс, гъвкавост и походка.

Интервенциите в начина на живот могат да подобрят общото ви здраве и могат да намалят ефектите от основните състояния, които изискват дългосрочна употреба на лекарства.

Общите препоръки включват:

 • хранене на добре балансирана диета
 • получаване на много качествен сън, когато е възможно
 • избягване на тютюнопушенето
 • избягване на употребата на вещества

Лечение на хронични заболявания

TD се причинява от продължителна употреба на определени лекарства. Като поддържате връзка с Вашия лекар и сте в крак с редовните оценки, можете да сте сигурни, че планът Ви за лечение е актуален и се развива според нуждите Ви.

Винаги се появяват нови терапии. Колкото повече методи можете да намерите за управление на хронични медицински състояния, толкова по-малко може да се нуждаете от дългосрочна употреба на лекарства, които увеличават риска от TD.

Тардивната дискинезия (TD) е неврологично състояние и предизвикано от лекарства двигателно разстройство. Това се случва, когато дългосрочната употреба на лекарства, блокиращи допаминовите рецептори, промени химическата сигнализация в мозъка ви, което води до двигателни симптоми.

Няма лечение за TD, но лечението може да е в състояние да обърне симптомите при някои хора. Физиотерапията, инжекциите с ботокс и стратегиите за здравословен начин на живот могат да помогнат при управлението на симптомите.

За да научите повече за TD и най-новите постижения в изследванията и лечението, можете да посетите:

 • Национална организация за редки заболявания
 • Национален алианс за психични заболявания
 • Говорете за TD

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss