Нива на хемоглобина: Какво се счита за нормално?

Какво е хемоглобин?

Хемоглобинът, понякога съкратен като Hgb, е протеин в червените кръвни клетки, който носи желязо. Това желязо задържа кислород, което прави хемоглобина основен компонент на кръвта ви. Когато кръвта ви не съдържа достатъчно хемоглобин, клетките ви не получават достатъчно кислород.

Лекарите определят нивото на хемоглобина, като анализират кръвна проба. Различни фактори влияят на нивата на хемоглобина, включително:

 • възраст
 • пол
 • медицинска история

Продължете да четете, за да научите повече за това какво се счита за нормално, високо и ниско ниво на хемоглобина.

Какво е нормалното ниво на хемоглобина?

Възрастни

При възрастни средното ниво на хемоглобина е малко по-високо при мъжете, отколкото при жените. Измерва се в грамове на децилитър (g/dL) кръв.

секс Нормално ниво на хемоглобина (g/dL)
Женски пол 12 или по-висока
Мъжки пол 13 или по-висока

Възрастните хора също са склонни да имат по-ниски нива на хемоглобина. Това може да се дължи на няколко фактора, включително:

 • по-ниски нива на желязо поради хронично възпаление или лошо хранене
 • странични ефекти на лекарствата
 • високи нива на хронични заболявания, като бъбречно заболяване

деца

Бебетата са склонни да имат по-високи средни нива на хемоглобин от възрастните. Това е така, защото те имат по-високи нива на кислород в утробата и се нуждаят от повече червени кръвни клетки, за да транспортират кислорода. Но това ниво започва да намалява след няколко седмици.

възраст Обхват на жените (g/dL) Мъжки диапазон (g/dL)
0-30 дни 13.4–19.9 13.4–19.9
31-60 дни 10.7–17.1 10.7–17.1
2-3 месеца 9.0–14.1 9.0–14.1
3-6 месеца 9.5–14.1 9.5–14.1
6-12 месеца 11.3–14.1 11.3–14.1
1–5 години 10.9–15.0 10.9–15.0
5-11 години 11.9–15.0 11.9–15.0
11–18 години 11.9–15.0 12.7–17.7

Какво причинява високи нива на хемоглобин?

Високите нива на хемоглобина обикновено придружават високия брой червени кръвни клетки. Не забравяйте, че хемоглобинът се намира в червените кръвни клетки, така че колкото по-висок е броят на червените кръвни клетки, толкова по-високо е нивото на хемоглобина и обратно.

Високият брой червени кръвни клетки и нивото на хемоглобина могат да показват няколко неща, включително:

 • Вродено сърдечно заболяване. Това състояние може да затрудни сърцето ви да изпомпва ефективно кръвта и да доставя кислород в тялото ви. В отговор тялото ви понякога произвежда допълнителни червени кръвни клетки.
 • Дехидратация. Липсата на достатъчно течност може да доведе до по-висок брой червени кръвни клетки, тъй като няма толкова много течност, която да ги балансира.
 • Тумори на бъбреците. Някои бъбречни тумори стимулират бъбреците ви да произвеждат излишък от еритропоетин, хормон, който стимулира производството на червени кръвни клетки.
 • Болест на дробовете. Ако белите ви дробове не работят ефективно, тялото ви може да се опита да произвежда повече червени кръвни клетки, за да помогне за пренасянето на кислород.
 • Вера полицитемия. Това състояние кара тялото ви да произвежда допълнителни червени кръвни клетки.

Рискови фактори

Може също да е по-вероятно да имате високи нива на хемоглобин, ако:

 • имат фамилна анамнеза за заболявания, които засягат броя на червените кръвни клетки, като променено усещане за кислород
 • живеят на голяма надморска височина
 • наскоро получи кръвопреливане
 • пушене

Какви са ниските нива на хемоглобина?

Ниско ниво на хемоглобина обикновено се наблюдава при нисък брой червени кръвни клетки.

Някои медицински състояния, които могат да причинят това, включват:

 • Нарушения на костния мозък. Тези състояния, като левкемия, лимфом или апластична анемия, могат да причинят нисък брой червени кръвни клетки.
 • Бъбречна недостатъчност. Когато бъбреците ви не функционират правилно, те не произвеждат достатъчно от хормона еритропоетин, който стимулира производството на червени кръвни клетки.
 • Миома на матката. Това са тумори, които обикновено не са ракови, но могат да причинят значително кървене, което води до по-нисък брой червени кръвни клетки.
 • Състояния, които разрушават червените кръвни клетки. Те включват сърповидно-клетъчна анемия, таласемия, дефицит на G6PD и наследствена сфероцитоза.

Рискови фактори

Може също да е по-вероятно да имате ниски нива на хемоглобина, ако:

 • имате състояние, което причинява хронично кървене, като стомашни язви, полипи на дебелото черво или тежка менструация
 • имате дефицит на фолиева киселина, желязо или витамин B-12
 • са бременни
 • са участвали в травматичен инцидент, като автомобилна катастрофа

Научете как да повишите хемоглобина си.

Какво ще кажете за хемоглобин A1c?

Когато правите кръвни изследвания, може да видите и резултати за хемоглобин A1c (HbA1c), понякога наричан гликиран хемоглобин. Тест за HbA1c измерва количеството гликиран хемоглобин, който е хемоглобин, който има прикрепена към него глюкоза, в кръвта ви.

Лекарите често предписват този тест за хора с диабет. Помага да се даде по-ясна картина на средните нива на кръвната захар на някого в продължение на 2 до 4 месеца. Глюкозата, наричана още кръвна захар, циркулира в кръвта ви и се свързва с хемоглобина.

Колкото повече глюкоза е в кръвта ви, толкова по-вероятно е да имате по-високи нива на гликиран хемоглобин. Глюкозата остава прикрепена към хемоглобина за около 120 дни. Високото ниво на HbA1c показва, че кръвната захар на някого е била висока от няколко месеца.

В повечето случаи някой с диабет трябва да се стреми към ниво на HbA1c от 7 процента или по-малко. Тези без диабет са склонни да имат нива на HbA1c от около 5,7 процента. Ако имате диабет и високо ниво на HbA1c, може да се наложи да коригирате лечението си.

Научете повече за контролирането на нивата на HbA1c.

Долния ред

Нивата на хемоглобина могат да варират в зависимост от пола, възрастта и медицинското състояние. Високото или ниското ниво на хемоглобина може да показва различни неща, но някои хора просто имат естествено по-високи или по-ниски нива.

Вашият лекар ще разгледа резултатите ви в контекста на цялостното ви здраве, за да определи дали нивата ви показват основно състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss