Недребноклетъчен рак на белия дроб и плеврален излив: диагноза, лечение и перспективи

Недребноклетъчният рак на белия дроб (NSCLC) е най-често срещаният тип рак на белия дроб в Съединените щати. относно 84% от всички случаи на рак на белия дроб са NSCLC. Освен това обикновено е по-малко агресивен от дребноклетъчния рак на белия дроб (SCLC).

Плеврален излив е натрупване на течност около белите дробове. Няколко белодробни заболявания и дори наранявания на гръдния кош могат да причинят плеврален излив. Когато се дължи на NSCLC, плевралният излив е свързан с разпространение на рак и намалени шансове за оцеляване.

Но нови изследвания показват, че при агресивно лечение хората с NSCLC и плеврален излив може да имат по-добра перспектива, отколкото се смяташе преди.

Какво е плеврален излив?

Плевралният излив е натрупването на течност между слоевете мембрани, които покриват белите дробове и вътрешността на гръдната кухина. Тези мембрани се наричат ​​плевра. Винаги има малко количество течност в плеврата, която действа като лубрикант, за да ви помогне да поемате и изхвърляте въздух.

Плеврален излив е, когато в плеврата се натрупа твърде много течност. Понякога се нарича и „вода в белите дробове“.

Плевралният излив може да доведе до симптоми като:

 • задух
 • кашлица
 • кашлица, която се влошава в определени позиции
 • неспособен да лежи равен
 • натиск в гърдите
 • болка в гърдите

Как лекарите диагностицират плеврален излив с NSCLC?

Лекарите често проверяват за плеврален излив по време на диагностицирането на NSCLC. Лекарите могат да направят няколко различни теста, за да проверят за плеврален излив. Тези тестове включват:

 • Рентгенография на гръдния кош: Рентгенографията на гръдния кош може да направи изображения на белите дробове, за да се търси натрупване на течност.
 • КТ или ултразвук на гръдния кош: Образен тест, като компютърна томография на гръдния кош или ултразвук, може да създаде подробни изображения на белите дробове.
 • Торакоцентеза: Торакоцентезата използва игла между ребрата, за да вземе проба от течност за изследване в лаборатория.
 • Торакоскопия: Торакоскопията използва малки камери, за да позволи на лекарите да видят и лекуват излива едновременно. Ще бъдете под обща анестезия по време на процедурата.

Плевралният излив може да е знак, че NSCLC се е разпространил извън първоначалното местоположение на тумора. Хората, чийто NSCLC е в по-висок стадий, са по-склонни да получат плеврален излив. В много случаи наличието на плеврален излив при диагностицирането означава, че NSCLC вече е напреднал до стадий 4.

Но това не винаги е вярно. Плеврален излив понякога може да бъде първи симптом на рак на белия дроб. Може да се дължи и на усложнения от рак на белия дроб.

За да определи точния стадий на вашия рак, когато е налице плеврален излив, вашият лекар ще трябва да идентифицира основната причина за плевралния излив.

Ако основната причина е NSCLC, което означава, че плевралният излив съдържа ракови клетки, ракът е в стадий 4. Ако основната причина е нещо различно от NSCLC, вашият стадий ще зависи от фактори като размера на тумора и дали се е разпространил във вашите лимфни възли или околните тъкани.

Как плевралният излив влияе върху лечението на NSCLC?

Лекарите обикновено считат плевралния излив за признак на лоша перспектива за хората с NSCLC. Но последните проучвания (12) предполагат, че по-агресивното лечение на NSCLC с плеврален излив може да помогне за подобряване на шансовете за оцеляване на хора с иначе минимално заболяване (когато ракът не се е разпространил извън гръдния кош).

Вашето точно лечение ще зависи от други фактори и кога се развие плеврален излив. Опциите обикновено включват:

 • Торакоцентеза: Лекарите използват тази процедура както за диагностициране, така и за лечение на плеврален излив.
 • Тръбна торакостомия: При торакостомия лекарите вмъкват тръба в гърдите ви за един ден или повече, за да източат течността.
 • катетър: Лекарите могат да поставят катетър в гърдите ви, за да източат течността. Те могат да използват тази опция, когато трябва да продължи дренажът на течността.
 • Шунт: Шунтът е хирургически поставена тръба, която лекарите използват за преместване на течност от една област на тялото ви в друга.
 • Химиотерапия: В някои случаи лечението на NSCLC с химиотерапия също е най-доброто лечение за плеврален излив.

Доскоро лекарите не смятаха хората с NSCLC и плеврален излив за кандидати за операции за отстраняване на тумор.

Но изследванията са установили, че операцията може да бъде от полза за някои хора с NSCLC и плеврален излив след получаване на стандартни грижи. А Проучване от 2019 г установиха, че операцията подобрява процента на преживяемост при хора с минимално заболяване, което означава рак, който не се е разпространил извън гръдния им кош.

Все още са необходими повече изследвания по тази тема, но първоначалните резултати са обещаващи.

Как плевралният излив влияе върху перспективите за NSCLC?

Лекарите обикновено считат плевралния излив за признак на напреднал NSCLC и перспективата може да бъде предизвикателна. След като NSCLC е в по-късни етапи, 5-годишната преживяемост е такава 8%.

Но нивата на оцеляване се основават на стари данни. Тази цифра представлява данни, събрани между 2011 г. и 2017 г. С напредъка в лечението е вероятно сегашният брой да е по-висок и да продължи да расте.

Ако имате плеврален излив и NSCLC, Вашият лекар може да поговори с Вас за палиативни грижи. Палиативните грижи могат да ви помогнат да управлявате своя NSCLC.

Палиативните грижи не са същите като хоспис и това не означава, че вашият лекар очаква да умрете бързо. Палиативните грижи са програма, която ви осигурява допълнителна медицинска, социална и психична подкрепа, докато управлявате своя NSCLC.

Често задавани въпроси

Ако имате въпроси относно плевралния излив и NSCLC, можете да научите повече, като прочетете отговорите на някои често задавани въпроси.

Колко често се среща плеврален излив при NSCLC?

Около 8% до 15% от хората с NSCLC имат плеврален излив по време на диагностицирането на NSCLC. Около 40% до 50% от хората с NSCLC ще развият плеврален излив.

Какво увеличава моя риск от плеврален излив?

Най-големите рискови фактори за плеврален излив са и най-големите рискови фактори за самия NSCLC. Те включват тютюнопушене, излагане на вторичен дим и фактори на околната среда. Други рискови фактори включват контакт с азбест.

Плевралният излив по-често ли е при някои видове рак на белия дроб?

Плевралният излив е по-често срещан при хора с аденокарцином, отколкото при други видове NSCLC.

Плевралният излив е натрупване на течност в мембраните между белите дробове и гръдната стена. Когато се появи плеврален излив с NSCLC, това може да означава, че ракът се е разпространил и е прогресирал до късен стадий.

Лекарите смятат това за знак за лоша перспектива за хората с NSCLC и често премахват операцията като възможност за лечение.

Но ако ракът все още не се е разпространил извън гръдния ви кош, ново изследване предполага, че може да е възможно по-агресивно лечение. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали операцията може да бъде опция за тази подгрупа от хора с NSCLC и плеврален излив.

Говорете с Вашия лекар, за да научите повече за опциите, специфични за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss