Невросифилис

Какво е невросифилис?

Сифилисът е полово предавана инфекция (ППИ), която се разпространява чрез директен контакт със рани от сифилис. Хората знаят и изучават това заболяване поне от началото на 16 век. Той е лечим и сравнително лесен за предотвратяване. През 2000 -те години се наблюдава значително увеличение на случаите на сифилис, особено сред жените на възраст от 20 до 24 години и мъжете на възраст от 35 до 39 години.

Ако сифилисът не се лекува, засегнатото лице е изложено на риск от развитие на невросифилис. Това е инфекция на нервната система, по -специално на мозъка и гръбначния мозък. Невросифилисът е животозастрашаващо заболяване.

Причини и рискови фактори за невросифилис

Treponema pallidum е бактерията, която причинява сифилис и впоследствие невросифилис. Невросифилисът има тенденция да се развива около 10 до 20 години след първоначалната инфекция с бактерията. ХИВ и нелекуван сифилис са основни рискови фактори за невросифилис.

Видове невросифилис

Има пет различни форми на невросифилис.

Асимптоматичен невросифилис

Това е най -често срещаният вид невросифилис. Обикновено се случва преди симптомите на сифилис да станат видими. При тази форма на невросифилис няма да се почувствате болни или да почувствате признаци на неврологично заболяване.

Менингиален невросифилис

Тази форма на заболяването обикновено се проявява от няколко седмици до няколко години след като човек се зарази със сифилис. Симптомите включват:

 • гадене
 • повръщане
 • схванат врат
 • главоболие

Това също може да причини загуба на слуха или зрението.

Менинговаскуларен невросифилис

Това е по -сериозна форма на менингиален невросифилис. В този случай също бихте имали поне един удар.

Около 10 до 12 процента от тези с невросифилис развиват тази форма. Инсулт може да възникне през първите няколко месеца след инфекция със сифилис или може да се случи няколко години след заразяването.

Обща пареза

Тази форма може да се появи десетилетия след заразяването със сифилис и може да причини трайни проблеми. Днес обаче това е доста рядко поради напредъка в скрининга, лечението и превенцията на ППИ.

Ако се развие, общата пареза може да доведе до редица здравословни проблеми, включително:

 • параноя
 • промени в настроението
 • емоционални проблеми
 • промени в личността
 • отслабени мускули
 • загуба на способността да се използва език

Може да прогресира и до деменция.

Tabes dorsalis

Тази форма на невросифилис също е рядка. Тя може да започне да засяга гръбначния мозък 20 години или повече след първоначалната инфекция със сифилис. Неговите симптоми включват:

 • проблеми с балансирането
 • загуба на координация
 • инконтиненция
 • променена разходка
 • проблеми със зрението
 • болки в корема, ръцете и краката

Тестване за невросифилис

Има няколко възможности за тестване, когато става въпрос за диагностициране на невросифилис.

Физически преглед

За да разберете дали имате невросифилис, Вашият лекар може да започне, като провери нормалните Ви мускулни рефлекси и определи дали някой от мускулите Ви е атрофирал (загубена мускулна тъкан).

Кръвен тест

Кръвен тест може да открие невросифилис в среден стадий. Има различни кръвни тестове, които ще покажат дали в момента имате сифилис или сте имали инфекция в миналото.

Гръбначен кран

Ако Вашият лекар подозира, че имате невросифилис в късен стадий, той също ще назначи лумбална пункция или гръбначен кран. Тази процедура ще осигури проба от течността около мозъка и гръбначния мозък. Вашият лекар ще използва тази проба, за да определи степента на инфекцията и да планира Вашето лечение.

Образни тестове

Вашият лекар може да назначи компютърна томография. Това е поредица от рентгенови лъчи, която позволява на тялото ви да се вижда в напречни сечения и от различни ъгли.

Може да се нуждаете и от ЯМР сканиране. ЯМР е тест, при който лежите в епруветка, съдържаща силен магнит. Машината изпраща радиовълни през тялото ви, което позволява на Вашия лекар да види подробни изображения на вашите органи.

Тези тестове позволяват на Вашия лекар да прегледа гръбначния Ви мозък, мозъка и мозъчния ствол за доказателства за заболяването.

Възможности за лечение на невросифилис

Антибиотикът пеницилин се използва за лечение на сифилис и невросифилис. Може да се инжектира или приема през устата. Обичайният режим продължава 10 до 14 дни. Антибиотиците пробенецид и цефтриаксон често се използват заедно с пеницилин. В зависимост от вашия случай може да се наложи да останете в болницата, докато се лекувате.

По време на възстановяването ще ви трябват кръвни тестове на три- и шестмесечен период. След това трябва да правите кръвни изследвания всяка година в продължение на три години след лечението. Вашият лекар ще продължи да следи нивата на цереброспиналната течност с гръбначни кранове на всеки шест месеца.

Невросифилисът е особено често срещан при хора с ХИВ. Това е така, защото сифилитичните рани улесняват заразяването с ХИВ. Treponema pallidum взаимодейства с ХИВ по начин, който затруднява лечението на инфекцията със сифилис.

Тези с невросифилис и ХИВ обикновено се нуждаят от повече инжекции пеницилин и имат по -малък шанс за пълно възстановяване.

Дългосрочна перспектива

Вашата дългосрочна перспектива зависи от какъв тип невросифилис имате и колко рано Вашият лекар го диагностицира. Пеницилинът ще лекува вашата инфекция и ще я предпази от още повече щети, но не може да поправи вече нанесените щети. Ако обаче вашият случай е лек, антибиотиците може да са достатъчни, за да ви върнат пълно здраве.

Ако сте имали някой от другите три вида, вероятно ще се подобрите след лечението, но може да не се върнете към перфектно здраве.

Съвети за предотвратяване на сифилис

Първата стъпка в лечението на невросифилис е предотвратяването на сифилис. Тъй като сифилисът е ППИ, най -добрият вариант е да практикувате безопасен секс. Можете да обсъдите това с Вашия лекар. Презервативите могат да намалят шансовете за заразяване със сифилис. Сифилисът обаче може да се зарази чрез докосване на гениталиите извън зоната, покрита с презерватива.

Хората не винаги знаят, че са заразени със сифилис, защото симптомите могат да останат скрити в продължение на години. Първоначална рана или рани на мястото на инфекцията може да се появи няколко седмици или месеци след заразяване с болестта. Въпреки че тези рани се лекуват сами, болестта може да остане. По -късно обрив от груби, не сърбящи, червеникавокафяви петна ще се появи на мястото на инфекцията или на друга част на тялото. Ако планирате да бъдете сексуално активни, проверявайте се редовно за ППИ. Ако имате сифилис, можете да го предадете на други, включително на вашето неродено бебе.

Други симптоми на сифилис включват:

 • подути лимфни жлези
 • главоболие
 • косопад
 • отслабване
 • умора
 • мускулни болки

Посетете Вашия лекар, за да се тествате, ако имате или сте имали някой от тези симптоми. Колкото по -рано бъдете диагностицирани, толкова по -големи са шансовете ви да избегнете невросифилис.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss