Нарушение на липидите: Какво трябва да знаете за високия холестерол и триглицеридите в кръвта

Какво е нарушение на липидите?

Ако Вашият лекар каже, че имате нарушение на липидите, това означава, че имате високи кръвни нива на холестерол с липопротеини с ниска плътност (LDL) и мазнини, наречени триглицериди, или и двете. Високите нива на тези вещества увеличават риска от развитие на сърдечни заболявания.

холестерол

За да разберете какво означава нарушение на липидите, трябва да знаете за холестерола. Двете основни форми на холестерол, открити в тялото ви, са липопротеин с ниска плътност (LDL) и липопротеин с висока плътност (HDL).

LDL, понякога известен като „лош холестерол“, се произвежда от тялото ви и също така се абсорбира от тялото ви от богати на холестерол храни като червено месо и млечни продукти. LDL може да се комбинира с други мазнини и вещества в кръвта ви, създавайки запушвания в артериите ви.

Запушванията в артериите могат да намалят притока на кръв и да причинят сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, инфаркт или инсулт. Поради потенциалните му ефекти лекарите препоръчват по-ниски нива на LDL.

HDL, понякога известен като “добър холестерол”, има защитен ефект върху сърцето ви. HDL транспортира вредния холестерол от вашите артерии. Лекарите обикновено препоръчват да имате по-високо ниво на HDL холестерол.

Триглицериди

Триглицеридите са вид мазнини, които получавате най-вече от храната, която ядете. Вашето тяло също го произвежда, когато преобразува излишните калории в мазнини за съхранение. Някои триглицериди са необходими за определени клетъчни функции, но твърде много са нездравословни. Както при LDL, по-ниските нива на триглицеридите се считат за по-здравословни.

Какво причинява високия холестерол в кръвта и високите триглицериди?

Храни с високо съдържание на определени видове мазнини, определени медицински състояния и други фактори могат да причинят висок холестерол в кръвта и високи триглицериди.

Храна

Известно е, че два вида мазнини повишават нивата на холестерола.

Наситените мазнини: Наситените мазнини могат да повишат нивата на LDL. Някои растителни храни, като палмово масло и кокосово масло, съдържат наситени мазнини. Въпреки това, наситените мазнини се намират най-вече в хранителни продукти от животински произход като:

 • сирене
 • мляко
 • масло
 • пържола

Транс мазнини: Транс мазнините или транс-мастните киселини са по-лоши от наситените мазнини, защото могат да повишат нивата на LDL и да намалят нивата на HDL. Някои трансмазнини се намират естествено в животинските продукти. Други се намират в преработени храни, които са преминали през процес, наречен хидрогениране, като някои видове маргарин и картофен чипс.

Медицинско състояние

Някои медицински състояния могат да повлияят на нивата на холестерола. Високите нива на холестерол в кръвта могат да бъдат причинени от:

 • диабет
 • хипотиреоидизъм
 • метаболитен синдром
 • Синдром на Кушинг
 • синдром на поликистозните яйчници (PCOS)
 • заболяване на бъбреците

Други причини

Други причини за високи нива на холестерол включват:

 • Липса на упражнения. Липсата на достатъчно упражнения може да повиши нивата на LDL. Не само това, доказано е, че упражненията повишават вашите здравословни нива на HDL.
 • Пушенето. Пушенето също може да повиши лошия холестерол, което води до натрупване на плака в артериите.
 • Генетика. Ако в семейството ви има висок холестерол, вие сте изложени на повишен риск да имате висок холестерол.
 • Медикаменти. Някои лекарства, като някои видове диуретици, може да повиши нивата на холестерола.

Симптоми на висок холестерол и триглицериди в кръвта

Високият холестерол обикновено не причинява никакви симптоми. Симптомите могат да се появят само след като повишеният холестерол е причинил значителни щети.

Например, симптомите могат да дойдат под формата на симптоми на сърдечно заболяване, като болка в гърдите (ангина) или гадене и умора. Сърдечен удар или инсулт могат да бъдат резултат от неконтролиран холестерол, наред с други неща.

Как се диагностицира нарушение на липидите?

За да провери нивата на холестерола, Вашият лекар ще назначи кръвен тест, наречен липиден профил или липиден панел. Този тест измерва общия ви холестерол (както LDL, така и HDL) и триглицеридите. Преди този тест Вашият лекар вероятно ще Ви помоли да избягвате да ядете и пиете течности, различни от вода, за поне 8 до 12 часа.

Липидният профил измерва холестерола в милиграми холестерол на децилитър (mg/dL). Вашето общо ниво на холестерол не трябва да бъде по-високо от 200 mg/dL. Научете как да разберете резултатите си за холестерола.

Какви са възможностите за лечение на нарушение на липидите?

Комбинация от лекарства и промени в начина на живот е общ план за лечение за коригиране на високия холестерол и триглицеридите. Вашият лекар може също да предложи определени добавки.

Медикаменти

Няколко вида лекарства се използват за лечение на нарушения на липидите.

статини: Тези лекарства блокират вещество, създадено в черния ви дроб, което произвежда холестерол. След това черният ви дроб премахва холестерола от кръвта ви. Статините също могат да абсорбират холестерола, задържан във вашите артерии. Често предписваните статини включват:

 • аторвастатин (Lipitor)
 • флувастатин (Lescol)
 • розувастатин (Crestor)
 • симвастатин (Zocor)
 • правастатин

Инхибитори на абсорбцията на холестерол: Тези лекарства понижават нивата на холестерола ви, като ограничават усвояването на хранителния холестерол от тялото ви. Понякога се използват в комбинация със статини.

Секвестранти на жлъчни киселини: Тези лекарства улавят вещества, наречени жлъчни смоли, които съдържат холестерол, и предотвратяват повторното им абсорбиране в тънките черва.

фибрати: Тези лекарства помагат за понижаване на нивата на триглицеридите в кръвта.

Добавки

Омега-3 мастните киселини, налични без рецепта, обикновено се използват за понижаване на нивата на триглицеридите и LDL. Омега-3 мастните киселини са полиненаситени мазнини, които се намират естествено в мастните риби като сьомгата. Растителните масла като рапица и зехтин също съдържат омега-3 мастни киселини.

ниацинповишава нивото на производство на HDL. Ниацинът се предлага без рецепта или в сила с рецепта.

Промени в начина на живот

Следването на здравословна диета и достатъчно упражнения могат да ви помогнат да намалите нивата на холестерола. Същите тези стъпки могат да помогнат за предотвратяване на липидните нарушения на първо място. Вижте по-долу за повече информация.

Как мога да предотвратя високия холестерол и триглицеридите?

В Американска сърдечна асоциация (AHA) препоръчва не повече от 6 процента от дневните ви калории да идват от наситени мазнини. В AHA също така препоръчва избягване на трансмазнините, когато е възможно. Яденето на много пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци също може да намали високия холестерол.

Други начини, които могат да ви помогнат да поддържате здрави нива на холестерол и триглицериди, включват:

 • ядене на домашни птици без кожа без видима мазнина
 • ядене на постно месо, на умерени порции
 • ядене на нискомаслени или обезмаслени млечни продукти
 • консумация на полиненаситени мазнини и мононенаситени мазнини вместо наситени мазнини и трансмазнини
 • упражняване поне 30 минути на ден, 4 дни в седмицата
 • избягване на бързо хранене, нездравословна храна и преработени меса
 • ядене на скара и печени храни вместо пържени храни
 • пиенето на по-малко алкохол, алкохолът води до повишаване на нивата на триглицеридите

Outlook

Промените в лекарствата и начина на живот могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола. Следвайте плана за лечение на Вашия лекар, за да подобрите здравето си и да намалите риска от сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss