Напроксен и цена: Какво трябва да знаете

Напроксен е генерично лекарство с рецепта, което се използва за лечение на болка и възпаление (подуване и увреждане) от определени състояния. Цената на напроксен може да зависи от фактори като формата, която ви е предписана, дали имате здравна застраховка и аптеката, която използвате.

Напроксен се използва при възрастни и някои деца за лечение на:

 • остеоартрит
 • ревматоиден артрит
 • анкилозиращ спондилит
 • полиартикуларен ювенилен идиопатичен артрит
 • тендинит
 • бурсит
 • подагра
 • лека до умерена болка
 • болка от менструални периоди

Напроксенът се предлага като напроксен и напроксен натрий. (Основната разлика между тези лекарства е, че напроксен натрий се абсорбира по-бързо.)

Напроксен се предлага под формата на три вида таблетки и като течна суспензия (вид течна смес), всички от които приемате през устата. Напроксен се предлага и като маркови лекарства Naprosyn, Naprelan, Anaprox DS и EC-Naprosyn.

За повече подробности относно напроксен вижте тази задълбочена статия.

Колко струва напроксенът?

Цената, която плащате за напроксен, може да варира. Вашата цена може да зависи от вашия план за лечение, формата на напроксен, която ви е предписана, вашето застрахователно покритие и аптеката, която използвате.

За да разберете колко ще платите за напроксен, говорете с вашия лекар, фармацевт или доставчик на застраховка.

Забележка: Ако имате застраховка, може да се наложи да получите предварително разрешение, преди вашият доставчик на застраховка да покрие напроксен. Това означава, че вашият застраховател и вашият лекар ще обсъдят напроксен по отношение на вашето лечение. След това застрахователната компания ще определи дали лекарството е покрито. Ако напроксен изисква предварително разрешение и не го получите, преди да започнете лечението, можете да заплатите пълната цена на лекарството.

Не забравяйте да попитате вашата застрахователна компания дали напроксен изисква предварително разрешение.

Често задавани въпроси относно цената и напроксен

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно напроксен и цената.

Силата от 500 mg напроксен струва ли повече от силата от 375 mg?

Възможно е. Това зависи от формата на напроксен, който Ви е предписан.

Това лекарство се предлага като напроксен или напроксен натрий, които се предлагат в три вида таблетки в концентрации от 375 милиграма (mg) и 500 mg. Вашата цена за някоя от тези концентрации ще зависи от това коя таблетка ви е предписана.

Други фактори, които могат да повлияят на разходите ви, включват:

 • вашата доза
 • дали имате застраховка или плащате от джоба си
 • аптеката, която използвате
 • дали отговаряте на условията за някакви спестовни програми

Вашият лекар, фармацевт или доставчик на застраховка може да ви каже точната цена на вашата рецепта.

Има ли наличен купон за напроксен?

Възможно е. Ако нямате застраховка, може да сте в състояние да използвате купони за аптека, за да намалите цената си за напроксен. Въпреки че различните производители на напроксен и напроксен натрий не предоставят купони, можете да проверите във вашата аптека дали има наличен купон.

За повече ресурси, които могат да ви помогнат да спестите от напроксен, вижте „Мога ли да получа помощ при плащането на напроксен?“ раздел по-долу.

Предлага ли се напроксен като марково лекарство?

Напроксен е генерично лекарство. Това означава, че е точно копие на активното лекарство в марково лекарство. Генерикът се счита за също толкова безопасен и ефективен, колкото и оригиналното лекарство, но обикновено струва по-малко.

Напроксен се предлага в маркови версии, наречени Naprosyn, EC-Naprosyn, Anaprox DS и Naprelan. За да разберете какви са разходите за тези маркови версии в сравнение с напроксен или напроксен натрий, говорете с вашия лекар, фармацевт или доставчик на застраховка.

Ако ви е предписан напроксен или напроксен натрий и се интересувате от използването на маркова версия вместо това, говорете с вашия лекар. Те може да предпочетат да вземете едната версия вместо другата. Освен това ще трябва да се консултирате с вашия доставчик на застраховка. Това е така, защото може да обхваща само едно или друго лекарство.

Защо има такава разлика в цената между маркови лекарства и генерични лекарства?

Необходими са години на изследвания и тестове, за да се гарантира, че марковите лекарства са безопасни и ефективни. Това тестване може да направи лекарствата скъпи. Производителят на марково лекарство може да продава лекарството до 20 години. След това други производители на лекарства могат да създават генерични версии. Тази конкуренция на пазара може да доведе до по-ниски разходи за генерични лекарства. И тъй като генеричните лекарства имат същите активни съставки като марковите лекарства, не е необходимо те да бъдат изследвани отново. Това също може да доведе до по-ниски общи разходи.

Как мога да намаля дългосрочните си разходи за лекарства?

Ако приемате напроксен дългосрочно, може да сте в състояние да намалите разходите си по следните начини:

Потърсете 90-дневен запас от вашето лекарство. Може да сте в състояние да получите 90-дневна доставка на напроксен, ако бъде одобрена от вашата застрахователна компания. Това може да намали броя на пътуванията ви до аптеката и да помогне за намаляване на цената на напроксен. Ако се интересувате от получаване на 90-дневна доставка от това лекарство, говорете с вашия лекар, фармацевт или доставчик на застраховка.

Използвайте аптека за поръчки по пощата, за да получите вашето лекарство. Използването на аптека за поръчки по пощата може да помогне за намаляване на разходите ви за напроксен. Освен това можете да получите лекарствата си, без да напускате дома си. Някои планове на Medicare могат да помогнат за покриване на разходите за лекарства за поръчка по пощата. Може също така да можете да получите 90-дневна доставка на лекарството чрез поръчка по пощата. Ако нямате здравна застраховка, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Те може да са в състояние да предложат опции за онлайн аптека, които биха ви свършили работа.

Мога ли да получа помощ за плащане на напроксен?

Ако имате нужда от помощ за покриване на разходите за напроксен или разбиране на вашата застраховка, вижте тези ресурси:

 • NeedyMeds
 • Инструмент за медицинска помощ

На тези сайтове можете да намерите застрахователна информация, подробности за програмите за помощ при наркотици и връзки към спестовни карти и други услуги.

Ако имате въпроси относно това как да платите за вашата рецепта, говорете с вашия лекар или фармацевт.

Какви трябва да бъдат следващите ми стъпки?

Ако все още имате въпроси относно цената на напроксен, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Те може да са в състояние да ви дадат по-добра представа за това какво ще платите за това лекарство. Но ако имате здравна застраховка, ще трябва да говорите с вашия доставчик на застраховка, за да научите действителната цена, която бихте платили за напроксен.

Примери за въпроси, които може да искате да зададете на вашия лекар или доставчик на застраховка, включват:

 • Версиите на напроксен с рецепта струват ли по-малко от версиите без рецепта?
 • Има ли други лекарства с по-ниска цена, които могат да лекуват моето състояние?
 • Има ли начини да намаля цената си за напроксен, ако нямам застраховка?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss