Напреднал рак на яйчниците: какво се случва след това?

Какви са етапите на рак на яйчниците?

След като Вашият лекар Ви диагностицира с рак на яйчниците, той ще иска да определи колко напреднал е ракът. Това става чрез процес, наречен постановка. Ракът на яйчниците е разделен на четири етапа: 1, 2, 3 и 4.

Вашият лекар ще трябва да знае няколко неща за вашия рак, за да го стадира, включително:

 • размера на тумора
 • дали се е разпространило извън яйчниците
 • където ракът се е разпространил извън яйчниците

Какво е напреднал стадий на рак на яйчниците?

Етап 4 рак на яйчниците често се нарича напреднал или късен стадий на рак на яйчниците. В етап 4 ракът се е разпространил извън репродуктивната система и таза до други органи. Те могат да включват:

 • черен дроб
 • бели дробове
 • мозък
 • кожа

Ракът на етап 4 е разделен на два подетапа: 4A и 4B.

Рак на яйчниците стадий 4А

В този подстадий раковите клетки се откриват в течностите около белите дробове. Това се нарича злокачествен плеврален излив.

Ракът не се е разпространил на други места извън таза или перитонеалната кухина. Перитонеумът е мембраната, покриваща коремната кухина и покриваща коремните органи.

Перитонеалната кухина е частта от тялото, покрита от перитонеума.

Рак на яйчниците стадий 4В

Ракът в този подетап се е разпространил в области извън перитонеалната кухина, като например:

 • мозък
 • кожа
 • бели дробове
 • близките лимфни възли

Какво се случва първо?

Поставянето на диагноза за напреднал рак на яйчниците е първата стъпка към лечение и ремисия.

Вашият лекар ще иска да обсъди с вас няколко неща след поставянето на диагнозата. Тези теми включват:

 • Справяне със симптомите. Ракът на яйчниците обикновено не причинява забележими симптоми, докато ракът не се разпространи. Вашият лекар ще предложи начини, по които можете да намалите симптомите си, докато не получите лечение.
 • Лечение. Колкото по-рано започнете лечението, толкова по-успешно е то. Видът на лечението, който получавате, зависи до голяма степен от вида на рака, който имате и какви други части от тялото ви са засегнати.
 • Справяне със страничните ефекти. Всеки вид лечение идва с уникален набор от странични ефекти. Говорете с Вашия лекар за потенциалните странични ефекти и усложнения от лечението. Двамата трябва да измислите план за лечение и намаляване на страничните ефекти.
 • Промени в начина на живот. Промяната на това, което ядете и колко често тренирате, няма да излекува рака ви. Но някои промени в начина на живот могат да помогнат за страничните ефекти. Приемането на по-здравословен начин на живот може също да намали някои рискови фактори, които биха могли да усложнят лечението.
 • Емоционално здраве. Възходите и паденията, които изпитвате след поставянето на диагнозата и по време на лечението, могат да повлияят на вашето физическо и емоционално здраве. Важно е вие ​​и вашият лекар да обсъдите начините, по които можете да се справите и с двете.

Как се лекува рак на яйчниците в напреднал стадий?

След като Вашият лекар разбере вида на рака на яйчниците, който имате и неговия стадий, е време да вземете решение за Вашето лечение. Следните са основните лечения за рак на яйчниците:

 • Хирургия е основното лечение за рак на яйчниците, но не е лечение, от което всеки се нуждае. Премахването на тумора може също да означава премахване на част от вашия яйчник, което може да помогне за забавяне или спиране на прогресията на рака. В някои случаи се отстранява целият яйчник или двата яйчника. Някои жени могат да решат да премахнат и двата яйчника, матката и фалопиевите тръби.
 • Химиотерапията е вид медикаментозно лечение, предназначено за рак. Лекарството навлиза в кръвта ви и след това открива и унищожава раковите клетки. Химиотерапията често е много ефективна, но също така може да увреди здравите клетки на тялото.

 • Хормонална терапия е предназначена да намали или блокира производството на хормони. Някои хормони помагат на някои тумори да растат и да се разпространяват. При намалени нива на хормона ракът може да не расте или да не се разпространява толкова бързо.
 • Лъчетерапия е вид лечение, което използва рентгенови лъчи и високоенергийни частици за унищожаване на раковите клетки. Най-често се използва за лечение на рак на яйчниците, който се е разпространил или метастазирал извън яйчниците.
 • Целенасочена терапия е по-ново лечение, което има за цел да намали щетите, нанесени на здравите клетки, докато насочва и унищожава раковите клетки. Лекарствата за таргетна терапия са различни от химиотерапията, защото търсят ракови клетки и ги унищожават. Чрез унищожаване на целевите клетки, този вид терапия може да забави прогресията на рака.

Какви са перспективите за напреднал рак на яйчниците?

Ракът на яйчниците може да бъде труден за откриване и диагностициране, докато не се развие в напреднал рак на яйчниците. Според Американското дружество за борба с рака, 5-годишната преживяемост за жени, диагностицирани с рак в стадий 4, е 17 процента.

Жените, диагностицирани с рак на яйчниците в ранен стадий, имат по-добра перспектива от тези с напреднал рак на яйчниците. Да бъдеш проактивен и добре информиран са най-важните фактори във вашето здравеопазване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss