Най-добрите храни за борба с рака

Никакви храни не предпазват напълно хората от рак. Терминът храни за борба с рака означава храни, които могат да намалят риска от развитие на рак, ако човек ги добави към диетата си.

Тази статия препоръчва най-добрите храни за борба с рака и обяснява науката, която подкрепя тези твърдения.

Храни, които съдържат естествени съединения, които имат мощни противоракови свойства, включват:

Най-добрите храни за борба с рака
Ябълките съдържат противоракови свойства, а също така помагат за предотвратяване на възпаления, сърдечно -съдови заболявания и инфекции.

Фразата „ябълка на ден държи лекаря далеч“ всъщност звучи доста вярно. Ябълките съдържат полифеноли, които имат обещаващи противоракови свойства.

Полифенолите са съединения на растителна основа, които могат да предотвратят възпаления, сърдечно-съдови заболявания и инфекции.

Някои изследвания показват, че полифенолите притежават противоракови и туморни свойства.

Например, полифенол флоретин инхибира протеин, наречен глюкозен транспортер 2 (GLUT2), който играе роля в клетъчния растеж в напреднал стадий при някои видове рак.

Едно проучване от 2018 г. в Journal of Food and Drug Analysis предполага, че ябълковият флоретин значително инхибира растежа на раковите клетки на гърдата, като същевременно не засяга нормалните клетки.

Горски плодове

Плодовете са богати на витамини, минерали и хранителни влакна. Учените са проявили голям интерес към горските плодове поради техните антиоксидантни свойства и потенциални ползи за здравето.

Едно проучване показва, че антоцианинът, който е съединение в къпините, понижава биомаркерите за рак на дебелото черво.

Друго проучване показва, че противовъзпалителните ефекти на боровинките могат да предотвратят растежа на тумори на рак на гърдата при мишки.

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, карфиол и зеле, съдържат полезни хранителни вещества, включително витамин С, витамин К и манган.

Кръстоцветните зеленчуци също съдържат сулфорафан, растително съединение с противоракови свойства.

Едно проучване показва, че сулфорафанът значително инхибира растежа на раковите клетки и стимулира клетъчната смърт в раковите клетки на дебелото черво.

Друго проучване показва, че сулфорафанът в комбинация с генистеин, съединение в соята, може значително да потисне развитието и размера на тумора на рака на гърдата. Сулфорафанът също инхибира хистон деацетилаза, ензим, свързан с развитието на рак.

Един преглед препоръчва 3 до 5 порции кръстоцветни зеленчуци седмично за най-добри ефекти за превенция на рака.

Моркови

Морковите съдържат големи количества бета-каротин, който може да предотврати някои видове рак.
Морковите съдържат големи количества бета-каротин, който може да предотврати някои видове рак.
Морковите съдържат няколко основни хранителни вещества, включително витамин К, витамин А и антиоксиданти.

Морковите също съдържат големи количества бета-каротин, който е отговорен за отчетливия оранжев цвят.

Последните проучвания разкриват, че бета-каротинът играе жизненоважна роля в поддържането на имунната система и може да предотврати някои видове рак.

Преглед на осем проучвания показва, че бета-каротинът има връзки към намаляване на риска от рак на гърдата и простатата.

Друг анализ показва, че по -голямата консумация на моркови води до 26% по -малък риск от развитие на рак на стомаха.

Мастната риба, включително сьомга, скумрия и аншоа, е богата на основни хранителни вещества, като витамин В, калий и омега-3 мастни киселини.

Едно проучване установи, че хората, чиято диета е с високо съдържание на сладководни риби, имат 53% по -нисък риск от колоректален рак, отколкото хората, които имат диети с ниско съдържание на сладководни риби.

Друго проучване установи, че консумацията на рибено масло по -късно в живота има връзки със значително по -нисък риск от рак на простатата.

Накрая, проучване след 68109 души установиха, че хората, които консумират добавки с рибено масло поне четири пъти седмично, са с 63% по -малко склонни да развият рак на дебелото черво, отколкото тези, които не го правят.

Орехи

орехи

Според Американски институт за изследване на рака, всички ядки проявяват свойства за предотвратяване на рак, но учените са изследвали орехите повече от другите видове ядки.

Орехите съдържат вещество, наречено педункулагин, което тялото метаболизира до уролитини. Уролитините са съединения, които се свързват с естрогенните рецептори и могат да играят роля за предотвратяване на рак на гърдата.

В едно проучване върху животни, мишки, получаващи цели орехи и орехово масло, са имали по-високи нива на тумор-потискащи гени, отколкото мишките, получаващи растително масло.

Бобовите растения, като боб, грах и леща, са с високо съдържание на фибри, което може да помогне за намаляване на риска от развитие на рак на човек.

Един мета-анализ на 14 проучвания показва връзка между по -високата консумация на бобови растения и по -ниския риск от колоректален рак.

Друго проучване изследва връзката между приема на бобени влакна и риска от рак на гърдата.

Резултатите от проучването показват, че хората, които са яли диети с високо съдържание на бобови фибри, са с 20% по -малко склонни да развият рак на гърдата, отколкото тези, които не са спазили дневния си прием на фибри.

Хранителни добавки и лекарства

Въпреки че изброените по -горе храни са ежедневни продукти и са лесно достъпни, някои хора може да не искат да правят значителни промени в диетата или начина на живот. В този случай има много хранителни добавки и лекарства, които съдържат противоракови съединения.

Витамините А, С и Е се отличават със своите противоракови свойства и се предлагат като добавки в повечето големи хранителни магазини.

Повечето от съединенията на растителна основа, изброени в тази статия, като флоретин, антоцианин и сулфорафан, се предлагат под формата на хапчета.

Лекарствата без рецепта, като аспирин и ибупрофен, също могат да намалят риска от рак при някои хора.

Винаги трябва да говорите с медицински специалист, преди да започнете ново лекарство или хранителна добавка.

Обобщение

Изследванията за предотвратяване на рака чрез диета са все още в ранен стадий и изискват допълнителни тестове. Учените са извършили повечето от изследванията, споменати върху клетки или мишки.

Важно е обаче да запомните, че яденето на балансирана диета с високо съдържание на пресни плодове, зеленчуци и добри мазнини ще бъде от полза за цялостното здраве.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss