Най -добрите заместители на захарта за хора с диабет

Трябва ли да използвате изкуствени подсладители?

С нисък до никакъв калориен брой захари изкуствените подсладители може да изглеждат като лечение за хора с диабет. Но последните изследвания показват, че изкуствените подсладители всъщност могат да бъдат неинтуитивни, особено ако искате да управлявате или предотвратявате диабета.

Всъщност увеличената консумация на тези заместители на захарта може да корелира с увеличаването на случаите на затлъстяване и диабет.

Добрата новина е, че има алтернативи за захар, от които можете да избирате, включително:

 • стевия или продукти от стевия като Truvia
 • тагатоза
 • екстракт от плодове монах
 • кокосова палмова захар
 • фурмова захар
 • захарни алкохоли, като еритритол или ксилитол

Все пак ще искате да следите приема си за управление на глюкозата, но тези опции са далеч по-добри от продуктите, продавани като „без захар“.

Какво е стевия?

Стевия е нискокалоричен подсладител, който има антиоксидантни и антидиабетни свойства. Той е одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

За разлика от изкуствените подсладители и захарта, стевията може да потисне плазмените нива на глюкоза и значително да повиши глюкозния толеранс. Технически погледнато, това не е изкуствен подсладител. Това е така, защото е направено от листата на стевиярастение.

Стевия същоима способността да:

 • увеличаване на производството на инсулин
 • повишава ефекта на инсулина върху клетъчните мембрани
 • стабилизира нивата на кръвната захар
 • противодейства на механиката на диабет тип 2 и неговите усложнения

Можете да намерите стевияпод търговски марки като:

 • Чиста Виа
 • Слънчеви кристали
 • SweetLeaf
 • Трувия

Докато стевияе естествено, тези марки обикновено са силно преработени и могат да съдържат други съставки. Например Truvia преминава през 40 етапа на обработка, преди да е готова за продажба. Съдържа и захарен алкохол еритритол.

Бъдещите изследвания могат да хвърлят повече светлина върху въздействието на консумацията на тези преработени подсладители от стевия.

Най -добрият начин да консумирате стевия е да отглеждате растението сами и да използвате цели листа за подслаждане на храни.

Пазарувайте: стевия

Какво е тагатоза?

Тагатозата е друга естествено срещаща се захар, която изследователите изучават. Предварителните проучвания показват, че тагатозата:

 • може да бъде потенциално лекарство против диабет и затлъстяване
 • може да понижи кръвната Ви захар и инсулиновия отговор
 • пречи на усвояването на въглехидратите

Преглед на проучванията от 2018 г. заключава, че тагатозата е „обещаваща като подсладител без наблюдавани големи неблагоприятни ефекти“.

Но тагатозата се нуждае от повече изследвания за по -категорични отговори. Говорете с Вашия лекар, преди да опитате по -нови подсладители като тагатоза.

Пазарувайте: тагатоза

Какви са някои други сладки варианти?

Екстрактът от плодове монах е друга алтернатива, която набира популярност. Но нито един преработен подсладител не може да победи, използвайки пресни цели плодове за подслаждане на храни.

Друг отличен вариант е фурмова захар, направена от цели фурми, които се сушат и смилат. Той не осигурява по -малко калории, но фурмовата захар се прави от целия плод с фибри все още непокътнати.

Можете също така да извадите фибри от общия брой въглехидрати, ако броите въглехидратите за планиране на храненето. Това ще ви даде консумирани нетни въглехидрати. Колкото по -влакнеста е храната, толкова по -ниско въздействие ще има върху кръвната Ви захар.

Пазарувайте: екстракт от плодове монах или фурмова захар

Защо изкуствените подсладители са вредни за хората с диабет?

Някои изкуствени подсладители казват „без захар“ или „за диабетици“, но изследванията показват, че тези захари всъщност имат обратен ефект.

Вашето тяло реагира на изкуствените подсладители по различен начин, отколкото на обикновената захар. Изкуствената захар може да попречи на научения вкус на тялото ви. Това може да обърка мозъка ви, който ще изпраща сигнали, които ви казват да ядете повече, особено повече сладки храни.

Изкуствените подсладители все още могат да повишат нивата на глюкозата

Едно проучване от 2016 г. показва, че хората с нормално тегло, които ядат повече изкуствени подсладители, са по-склонни да имат диабет, отколкото хората с наднормено тегло или със затлъстяване.

Друго проучване от 2014 г. установи, че тези захари, като захарин, могат да променят състава на чревните ви бактерии. Тази промяна може да причини глюкозна непоносимост, което е първата стъпка към метаболитен синдром и диабет при възрастни.

За хора, които не развиват глюкозна непоносимост, изкуствените подсладители могат да помогнат за отслабване или контрол на диабета. Но преминаването към този заместител на захарта все още изисква дългосрочно управление и контролиран прием.

ако мислите редовно да подменяте захарта, говорете с Вашия лекар и диетолог за притесненията си.

Изкуствените подсладители също могат да допринесат за наддаване на тегло

Затлъстяването и наднорменото тегло са един от водещите фактори за диабет. Докато изкуствените подсладители са Одобрен от FDA, това не означава, че са здрави.

Маркетингът на хранителни продукти може да ви накара да мислите, че некалоричните изкуствени подсладители помагат при отслабване, но проучванията показват обратното.

Това е така, защото изкуствените подсладители:

 • може да доведе до глад, преяждане и наддаване на тегло
 • променя чревните бактерии, което е важно за регулиране на теглото

За хората с диабет, които искат да контролират теглото си или приема на захар, изкуствените подсладители може да не са добър заместител.

Наднорменото тегло или затлъстяването също могат да увеличат рисковите фактори за няколко други здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, болки в тялото и инсулт.

Клас на безопасност за изкуствени подсладители

Центърът за наука в обществен интерес понастоящем счита изкуствените подсладители за продукт, който трябва да се „избягва“. Избягвайте означава, че продуктът е опасен или лошо тестван и не си струва никакъв риск.

Какво ще кажете за захарните алкохоли?

Захарните алкохоли се срещат естествено в растенията и горските плодове. Видовете, които най -често се използват в хранително -вкусовата промишленост, са създадени синтетично. Можете да ги намерите в хранителни продукти, обозначени като „без захар“ или „без добавена захар“.

Етикети като този са подвеждащи, защото захарните алкохоли все още са въглехидрати. Те все още могат да повишат кръвната Ви захар, но не толкова, колкото обикновената захар.

Обичайните одобрени от FDA захарни алкохоли са:

 • еритритол
 • ксилитол
 • сорбитол
 • лактитол
 • изомалт
 • малтитол

Swerve е по -нова потребителска марка, която съдържа еритритол. Предлага се в много магазини за хранителни стоки. Марката Ideal съдържа както сукралоза, така и ксилитол.

Пазарувайте: еритритол, ксилитол, сорбитол, изомалт, или малтитол

За разлика от изкуствените подсладители

Захарните алкохоли често са синтетични, подобни на изкуствените подсладители. Но тези две класификации на алтернативите за захар не са еднакви. Захарните алкохоли са различни, защото:

 • може да се метаболизира без инсулин
 • са по -малко сладки от изкуствените подсладители и захарта
 • могат да се усвоят частично в червата
 • нямат послевкус от изкуствени подсладители

Изследванията показват, че захарните алкохоли могат да бъдат достатъчен заместител на захарта. Но докладите също казват, че това няма да играе значителна роля при загуба на тегло. Трябва да третирате захарните алкохоли по същия начин като захарта и да ограничите приема си.

Известно е също, че захарните алкохоли предизвикват странични ефекти като газове, подуване на корема и дискомфорт в корема. Въпреки това, еритритолът обикновено се понася по -добре, ако сте загрижени за тези странични ефекти.

Какво е за вкъщи?

Последните проучвания показват, че изкуствените подсладители вече не са здравословните алтернативи на захарта. Всъщност те могат да увеличат риска от диабет, непоносимост към глюкоза и наддаване на тегло.

Ако търсите по -здравословна алтернатива, опитайте стевия. Въз основа на досегашни изследвания, този алтернативен подсладител е един от най -добрите ви варианти. Известен е със своите антидиабетни свойства и способността да стабилизира нивата на кръвната захар.

Можете да получите стевия в суров вид, да отгледате растението сами или да го купите под търговски марки като Sweet Leaf и Truvia.

Все пак трябва да ограничите общия прием на добавена захар, вместо да преминете към заместители на захарта.

Колкото повече консумирате някакви добавени подсладители, толкова повече небцето ви е изложено на сладки вкусове. Изследванията на небцето показват, че храната, която предпочитате и по която жадувате, е храната, която ядете най -често.

Ще видите най -голяма полза за справяне с желанието за захар и диабет, когато намалите всички форми на добавена захар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss