Най-добрите групи храни за ядене след сърдечен байпас

Плодовете, зеленчуците и други здравословни храни могат да подпомогнат възстановяването след сърдечен байпас.

Може да се нуждаете от байпасна операция или присаждане на коронарен артериален байпас, когато вашите коронарни артерии се запушат или стеснят поради натрупване на плака, което ограничава притока на кръв към сърцето.

След сърдечна операция приемането на специфични храни може да помогне за заздравяването, да намали възпалението и да управлява холестерола и кръвното налягане. Всичко това е изключително важно за възстановяването.

Ето някои диетични варианти, подкрепени от изследвания, които да подпомогнат вашето възстановяване.

Плодове и зеленчуци

Пресните плодове и зеленчуци са богати на жизненоважни хранителни вещества, като витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Всички те са важни за здравето на сърдечно-съдовата система. Плодовете и зеленчуците подпомагат възстановяването на тъканите, укрепват имунната система и помагат за намаляване на възпалението, което е важно след възстановяване от сърдечна операция.

Преглед на 95 проучвания установи, че консумацията на 200 грама (g) на ден на плодове и зеленчуци (комбинирани) се свързва с:

 • 8% по-нисък риск от коронарна болест на сърцето
 • 16% по-нисък риск от инсулт
 • 8% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания
 • 3% по-нисък риск от общ рак
 • 10% по-нисък риск от смъртност по всякаква причина

Доказателствата от тези проучвания показват, че различните плодове и зеленчуци имат различна връзка със смъртността. По-специално, по-високият прием на следните храни е свързан с намален риск от смъртност:

 • листни зеленчуци
 • горски плодове
 • цитрусови плодове
 • ябълки
 • круши
 • кръстоцветни зеленчуци
 • плодов сок
 • варени зеленчуци
 • картофи

Обратно, по-високият прием на консервирани плодове се свързва с повишен риск от смъртност.

Ядки

Ядките са пълни с хранителни вещества, здравословни мазнини и антиоксиданти, всички от които са полезни за здравето на сърдечно-съдовата система. Линк за проучвания по-висока консумация на ядки с намален риск от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), особено коронарна болест на сърцето, което показва значителен защитен ефект.

Ядките също са обещаващи за намаляване на рисковете, свързани със смъртността от инсулт, предсърдно мъждене и общата смъртност.

Помислете за добавяне на ядки – като бадеми, кашу, орехи или шамфъстък – към ежедневната си диета, като леки закуски или топинги. Тази проста добавка може да осигури ползи за защита на сърцето и да допринесе за по-здрав сърдечно-съдов профил.

Бобови растения

Богатите на хранителни вещества бобови растения, които са богати на фибри, витамини, минерали и протеини, имат силна връзка с намаляването на риска от сърдечни заболявания.

Изследванията, изследващи приема на бобови растения от хората – които включват боб, леща и нахут – разкриха, че яденето на до 400 g на седмица е свързано с намаляване на сърдечните заболявания. Въпреки това, този защитен ефект не обхваща риска от инсулт.

Мазни риби

Яденето на риба, богата на омега-3 – като сьомга, скумрия или сардини – поддържа здравето на сърцето поради техните противовъзпалителни свойства. Те могат да намалят рисковите фактори за сърдечни заболявания като високи триглицериди и повишен LDL холестерол.

Анализ, включващ над 191 000 души, установи, че консумацията на най-малко 175 гр риба на седмица (около две порции) – особено мазна риба, като сьомга или риба тон – е свързано с намален риск от големи ССЗ и смъртност при тези със съществуващи съдови заболявания. Тази полза обаче не се разпростира върху общото население.

Месо и млечни продукти, хранени с трева

Месото и млечните продукти, хранени с трева, обикновено имат по-балансирано съотношение на омега-6 към омега-3 мастни киселини. Животните, хранени предимно с трева или растения, произвеждат месо и млечни продукти с по-високи нива на омега-3, отколкото тези, хранени със зърнени храни в системи за интензивно хранене.

Както омега-6, така и омега-3 мастните киселини са незаменими мазнини, но имат различни роли в тялото. Омега-6 мастните киселини са провъзпалителни, което означава, че могат да стимулират възпаление, когато ги консумирате в излишък. От друга страна, омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства.

Ако не са налични опции, хранени с трева, опитайте се да изберете непреработено, изцяло натурално месо. Скорошни изследвания оспорват предположенията за неблагоприятните ефекти на естественото червено месо върху здравето на сърцето, подчертавайки по-високите рискове, свързани с преработеното месо.

Голямо проучване, включващо над 134 000 участници в различни региони, разкри, че по-високият прием на непреработено червено месо или птиче месо не е значително свързан с общата смъртност или сериозни сърдечно-съдови събития.

Обратно, повишената консумация на преработено месо е свързана с по-високи рискове от смъртност и сериозни сърдечно-съдови заболявания.

Пълномаслени млечни продукти

Пълномаслените млечни продукти съдържат основни хранителни вещества като витамини A, D и K, заедно с калций и калий. Те са от решаващо значение за здравето на сърцето, здравината на костите и мускулната функция.

Историческото преминаване към млечни продукти с ниско съдържание на мазнини произтича от опасения относно наситените мазнини и техния ефект върху наддаването на тегло, нивата на холестерола и сърдечните заболявания. Въпреки това, последните изследвания оспорват тези дългогодишни вярвания.

Проучванията предполагат че млечните продукти с високо съдържание на мазнини не водят до затлъстяване, диабет или сърдечно-съдови заболявания и дори могат да предложат превантивни ползи.

А скорошен анализ предполага, че диета, наблягаща на пълномаслени млечни продукти заедно с разнообразие от естествени храни – като плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения и риба – може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и смърт.

Въпреки тези открития, подобни актуализации не са си проправили път напълно в настоящите диетични насоки. Това може да се дължи на факта, че организациите за насоки действат предпазливо.

Какви храни трябва да избягвате след сърдечен байпас?

Храните, които трябва да се избягват след сърдечен байпас, включват:

 • пържени храни и такива с високо съдържание на трансмазнини, като пържени картофи, пържено пиле, понички и картофен чипс
 • прекомерен натрий от преработени храни, консервирани супи или прекалено солени закуски
 • добавени захари, които са често срещани в газираните напитки и бонбоните
 • преработени въглехидрати от бял хляб и бял ориз, например
 • преработени меса, като хот-дог и болоня

Долен ред

Изборът на здравословна за сърцето диета, съдържаща много плодове, зеленчуци и здравословни мазнини и само ограничени трансмазнини, натрий и преработени храни, подпомага възстановяването и цялостното здраве на сърцето.

Ако се подлагате на операция за поставяне на байпас, постарайте се да дадете приоритет на пълноценна храна, естествена диета, за да помогнете за ефективното управление на възпалението, нивата на холестерола и кръвното налягане.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss