Назарно напояване и саксии Neti

Всеки, който някога е играл на груб сърф на брега, може да ви каже, че няма нищо по -укрепващо от това да накарате студена морска вода да проникне през носните ви проходи. Макар и първоначално неприятно, това принудително напояване понякога води до неочаквано, но не нежелано облекчение от запушени синуси. Може би точно такова преживяване е вдъхновило някой в ​​Индия, отдавна, отдавна, да опита доброволно напояване на носа, за да облекчи досадните симптоми на алергии.

Сред най -лошите симптоми на назална алергия, наричана още алергичен ринит, са излишното отделяне на слуз, запушен нос, хрема и раздразнени носни проходи и синуси. Някои хора с алергии развиват състояние, наречено хроничен риносинузит, постоянно възпалено състояние, характеризиращо се с раздразнени или дори инфектирани синусови кухини.

Древна практика

Преди векове практикуващите Аюрведа, традиционната система на индийската медицина, са пионери в използването на топла солена вода за промиване на носните кухини и премахване на излишната слуз, цветен прашец и други остатъци.

Известно също като „назален душ“ или „промиване на носа“, напояването на носа използва две прости съставки: солена вода и специално проектиран съд, наречен neti pot, който доставя поток от солена вода в носните ви кухини през една ноздра и навън други. Практикуващите обикновено правят това един до четири пъти на ден, без да е необходимо потапяне в морето.

Поддръжниците на техниката твърдят, че тя предлага значително облекчение от запушване на носа и дразнене. Те също така твърдят, че може да намали главоболието, свързано със задръстванията на синусите и позволява на хората да намалят зависимостта си от антибиотици за борба с инфекциите на синусите. Той може да намали употребата на назални кортикостероидни спрейове за контрол на алергично възпаление на носа. Потребителите съобщават, че се чувстват „овластени“ да поемат контрола върху своите алергии и твърдят, че това осигурява значителни подобрения в качеството им на живот.

Проведени са множество клинични изпитвания и повечето са съгласни, че напояването на носа е безопасно и се понася добре. В най -лошия случай те отбелязват, че процедурата може да бъде тромава, изискваща повече усилия от други възможности, като например приемане на лекарства.

В най -добрия случай напояването на носа осигурява значителни подобрения в широк спектър от симптоми на алергия. Изследователи от Калифорнийски университет, Сан Диего, проучи повече от 200 пациенти, използвали процедурата. Субектите са имали „статистически значими подобрения“ в 23 от 30 симптома, плюс подобрения в субективните оценки на качеството на живот.

Внимание

Има обаче няколко предупреждения.

Не използвайте при кърмачета

Поливането не трябва да се използва при кърмачета.

Не използвайте редовно

Редовната употреба на назално напояване може действително да увеличи риска от инфекция на синусите. Случайната употреба не е свързана с този риск, но рутинната употреба трябва да се избягва. Рутинната употреба може да премахне някои защитни елементи на лигавиците, облицоващи носните проходи и синусите.

Използвайте само стерилна вода

Едно последно предупреждение: Важно е да се използва стерилна вода за приготвяне на напоителния разтвор. Варенето преди употреба трябва да е достатъчно. Паразитна амеба, Naegleria fowleri, е свързан с няколко смъртни случая сред потребители на neti pot, които не са използвали стерилна вода. Веднъж въведен в синусите, паразитът прониква в мозъка, причинявайки инфекция, която е фатална.

Как е направено

Нети гърнето е просто устройство, което прилича на малък чайник. Топла, стерилна вода се смесва с чиста сол в тенджерата. Докато леко накланяте главата си на една страна, поставете чучура в ноздрата си отгоре и оставете соления разтвор да се отцеди през долната ви ноздра.

Както бе отбелязано по -горе, от решаващо значение е използването на стерилна вода. Създайте физиологичен разтвор, като добавите правилното количество чист, нейодиран натриев хлорид към водата, за да създадете един от двата разтвора:

  • изотоничен,
    което е 0,9% сол и 9 g натриев хлорид, разтворени в един литър вода
  • хипертоничен,
    което е 0,7% до 0,3% разтвор на сол

Кошерната сол е подходящ източник на чист натриев хлорид без добавени минерали. Напояването на носа не трябва да се опитва с чешмяна или дестилирана вода. Стерилността е от съществено значение за безопасността, а солта предотвратява неприятното усещане за парене, свързано с използването на неизотонични разтвори.

Изотоничните разтвори съдържат достатъчно разтворени твърди вещества, за да съответстват на концентрацията на разтворените вещества, разтворени в кръвта. Не е изненадващо, че морската вода е по същество изотоничен разтвор на сол и вода. Въпреки това, морската вода никога не трябва да се използва умишлено, поради риск от въвеждане на нежелани замърсители.

Outlook

Нети саксиите са чудесен, естествен начин за облекчаване на запушването на носа и алергиите, стига да използвате стерилна вода и да не я използвате твърде често. Те са част от аюрведичната медицина от стотици години. Не забравяйте да попитате Вашия лекар, ако имате притеснения относно използването му.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss