Мъртво раждане срещу спонтанен аборт: По какво си приличат и по какво се различават

Илюстрирано от Джейсън Хофман

Спонтанен аборт и мъртво раждане са два термина, които описват загуба на бременност. Във всеки случай бременността завършва със смърт на плода или бебето.

Спонтанен аборт и мъртво раждане често се използват погрешно взаимозаменяемо. Все пак си приличат. Но има важни разлики.

Тук разглеждаме какво отличава мъртвото раждане от спонтанния аборт. Освен това разглеждаме уникалните симптоми, лечения и рискове за всеки един.

Както мъртвото раждане, така и спонтанният аборт могат да бъдат опустошителни за хората, които преживяват загубата. Емоционалната подкрепа и консултирането за скръб често са важни части от плана за последващи грижи.

Какво е мъртво раждане?

Раждането на мъртво дете се случва, когато бебето умре след 20 седмици от бременността. Бебето може да умре в матката или да се роди мъртво.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) мъртвото раждане засяга 1 на 160 раждания в САЩ. Около 24 000 бебета се раждат мъртви в Съединените щати всяка година.

Мъртвородените могат да бъдат допълнително класифицирани в три групи:

 • Ранно мъртво раждане: Това е смъртта на плода в края на втория триместър, между 20 и 27 седмица.
 • Късно мъртво раждане: Това е смъртта на плода през третия триместър, между 28 и 36 седмица.
 • Термин мъртво раждане: Това е смърт на плода при пълен термин, между 37 или повече седмици.

Мъртвороденото бебе няма да даде никакви признаци на живот. Те ще спрат да дишат и нямат сърдечен ритъм.

Какво е спонтанен аборт?

Спонтанен аборт настъпва, когато бебето умре в утробата или матката преди 20 седмици от бременността. Спонтанен аборт може да се случи, преди човек дори да разбере, че е бременна.

Спонтанен аборт, наричан още ранна загуба на бременност или спонтанен аборт, е по-често срещан от мъртво раждане. March of Dimes казва, че 10% до 15% от всички бременности в Съединените щати завършват със спонтанен аборт. Числото всъщност може да е по-високо, тъй като много никога не се съобщават.

Повечето спонтанни аборти се случват през първия триместър (преди 12 седмици). Американският колеж по акушерство и гинекология (ACOG) казва, че 80% от всички загуби на бременност се случват през първия триместър.

Спонтанните аборти през втория триместър (или 13 до 19 седмици) са по-редки.

Намиране на помощ след спонтанен аборт или мъртво раждане

Следните организации могат да помогнат, ако търсите подкрепа след мъртво раждане или спонтанен аборт:

 • СПОДЕЛЕТЕ: Поддръжка за бременност и загуба на бебета, Inc.: SHARE е подкрепяща общност за всеки, който е загубил дете.
 • Състрадателните приятели: Тази организация помага на хора, които са загубили дете на всяка възраст.
 • CLIMB: Център за загуба при многократно раждане, Inc.: CLIMB предлага подкрепа за родители на много деца, които са преживели загуба.
 • Фейсбук общност March of Dimes: Тази общност предлага подкрепа за родители и близки, които са преживели загуба, дете с вродено затруднение, преждевременно раждане или други проблеми с бременността.

Какви са разликите между мъртво раждане и спонтанен аборт?

Мъртво раждане и спонтанен аборт са и двете форми на загуба на бременност. Те се появяват в различни периоди от бременността на човек.

Тези термини също често се използват взаимозаменяемо. Има обаче някои ясни разлики. Те включват:

 • Време: Мъртво раждане описва загуба на бременност през втората половина на бременността. Спонтанен аборт описва загуба на бременност преди 20-та седмица.
 • Знаци и симптоми: Както мъртвото раждане, така и спонтанният аборт могат да причинят коремни спазми, зацапване или кървене, но мъртвото раждане е по-вероятно да причини изтичане на течност от влагалището, преди да започне кървенето. Някои хора също изпитват изблик на течност, напускаща влагалището. Течността изтича или изтича поради разкъсване на мембраните, които обграждат бебето в матката. Това е малко вероятно да се случи при спонтанен аборт.
 • Лечение: Хората, които са преживели мъртво раждане, може да имат индукция на раждането. Тази процедура ускорява раждането, така че да можете да родите бебето вагинално. Хората, преживели спонтанен аборт, могат да получат лекарства, за да помогнат на тялото да елиминира тъканта. Може да са необходими дилатация и кюретаж (D&C) за отстраняване на останалата тъкан от матката. Ако бременността е през третия триместър или близо до термина, може да се наложи разширяване и евакуация на плода (D&E). Естественият спонтанен аборт няма да се нуждае от допълнително лечение.

Какви са приликите между мъртво раждане и спонтанен аборт?

Мъртво раждане и спонтанен аборт често се използват като един термин и е лесно да се разбере защо: те наистина имат няколко общи фактора. Те включват:

 • Знаци и симптоми: Раждането на мъртво дете може да доведе до изтичане на течност от вагината, но повечето хора изпитват зацапване, кървене и коремни спазми, независимо кога е настъпила загубата на бременност.
 • Резултат: И двата термина описват загубата на бременност. Без значение кога се случва, това може да бъде опустошително.
 • Диагноза: За да потвърди, че бременността е загубена, лекарят ще проведе ултразвук, за да провери дали плодът или бебето вече няма сърдечен ритъм.

Какво причинява мъртво раждане?

В много случаи причината за мъртво раждане никога не е известна. Но според ACOG най-честите фактори за мъртво раждане включват:

 • Генетични аномалии: Според ACOG нередовните хромозоми причиняват 6% до 13% от всички мъртвородени деца.
 • Напреднала възраст на майката: Хората над 35 години са по-склонни да претърпят загуба на бременност.
 • Физически проблеми: Проблеми с матката, плацентата или шийката на матката могат да доведат до загуба на бременност. Тези проблеми могат да включват фиброиди, инфекции (като инфекции, предавани по полов път) и отлепване на плацентата.
 • Болест: Хранително отравяне, като листериоза, може да доведе до загуба на бременност.
 • Майчино здраве: Често срещани здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване, увеличават риска от мъртво раждане.
 • Проблеми с пъпната връв: Проблемите с пъпната връв представляват 10% от всички мъртвородени деца. Те включват спиране на кислорода към бебето и заклещване на връвта или когато пъпната връв се увие около врата или главата на бебето.

Какво причинява спонтанен аборт?

Причините за спонтанен аборт, както и причините за мъртво раждане, понякога не са известни. Когато са, те обикновено попадат в едно от следните:

 • Хромозомни аномалии: По-голямата част от спонтанните аборти са резултат от проблем с хромозомите на плода. Ако искате, тъкан от спонтанен аборт може да бъде тествана, за да се потвърди дали има проблеми с хромозомите.
 • Нередности при раждане: Аномалиите на плода са друга често срещана причина за спонтанен аборт.
 • Възраст на майката: Хората над 35 години са по-склонни да претърпят загуба на бременност.
 • Предишна ранна загуба на бременност: Възможно е да имате успешна бременност след спонтанен аборт, но хората, които са имали един или повече спонтанни аборта, е по-вероятно да имат друг в бъдеще.
 • Нередности на плацентата: Здравата плацента е необходима за доносена бременност. Ако не се формира правилно, бременността не може да оцелее.

Причините за спонтанен аборт също могат да причинят мъртво раждане. Но някои проблеми са по-чести при ранна загуба на бременност спрямо по-късни загуби.

Как се диагностицира мъртво раждане?

Раждането на мъртво дете може да бъде открито преди началото на раждането. По време на рутинни прегледи вашият акушер-гинеколог или лекар може да не успеят да чуят сърдечен ритъм. Вашият лекар може също да измерва неща като нивото на околоплодната течност, движението на плода и дишането.

Освен това може да забележите, че бебето е спряло да се движи.

Ултразвукът може да потвърди дали бебето е починало.

По време на раждането фетален монитор проверява сърдечната честота на бебето. Той ще предупреждава доставчиците на грижи за проблеми през това време. Ако открият промени в сърдечната честота, може да са необходими различни опции за раждане, за да се роди бебето бързо.

Как се диагностицира спонтанен аборт?

Както при мъртво раждане, понякога спонтанен аборт не се открива преди преглед. Това е особено вярно в ранна бременност, когато движението на плода не се усеща лесно.

Ако лекарят не открие сърдечен ритъм по време на ултразвук, имате спонтанен аборт.

Много рано по време на бременност може да е необходим вагинален ултразвук, за да се потвърди дали плодът е загубен или не.

Можете ли да предотвратите мъртво раждане?

Повечето мъртвородени деца са неизбежни. Те са резултат от физически проблеми по време на бременност или нередности с бебето.

Въпреки това, няколко добри практики могат да намалят риска от мъртво раждане. Те включват:

 • Ако пушите, помислете за отказване.

 • Избягвайте алкохола и наркотиците.
 • Лекувайте правилно всички основни здравословни проблеми, като високо кръвно налягане и диабет.
 • Посещавайте редовни пренатални посещения.
 • Ограничете кофеина и стимулантите.
 • Спете на една страна, а не по гръб.

Можете ли да предотвратите спонтанен аборт?

Спонтанните аборти също често са резултат от фактори извън вашия контрол. Ранната загуба на бременност почти винаги е резултат от аномалии в плода или плацентата. Бременната жена може да направи малко, за да ги избегне.

Все пак могат да се предприемат няколко добри мерки за намаляване на риска от спонтанен аборт:

 • Вземете фолиева киселина, тъй като това може да помогне за предотвратяване на вродени дефекти, които могат да доведат до загуба на бременност.
 • Ако пушите, помислете за отказване.
 • Ако пиете, помислете за спиране на алкохола.
 • Избягвайте лекарствата.
 • Лекувайте основните здравословни проблеми.

Какви са рисковите фактори за мъртво раждане или спонтанен аборт?

Въпреки различията си, рисковите фактори за мъртво раждане и спонтанен аборт са сходни. Те включват:

 • Възраст: Хората на възраст над 35 години са по-склонни да претърпят загуба на бременност.
 • раса: Черните хора имат по-висок риск от спонтанен аборт или мъртво раждане. Важно е да се отбележи, че стресът от понасянето на расизъм, дискриминация и расистки системи може да играе роля в това.
 • История на употреба на вещества: Хората, които пушат цигари, са по-склонни да имат загуба на бременност.
 • Излагане: Да бъдеш около химикали, дори пасивно пушене, може да те изложи на по-висок риск от загуба на бременност.
 • Здравословни условия: Затлъстяването, високото кръвно налягане и диабетът могат да причинят загуба на бременност.
 • Предишна загуба на бременност: Много хора, които загубят бременност, ще могат да имат успешни такива в бъдеще, но загубата на една или повече бременности вече може да увеличи риска.

Какви са перспективите за хора, които имат мъртво раждане или спонтанен аборт?

Загубата на бременност, независимо от времевата рамка, е трудна. Скърбенето по тази загуба отнема време. Вашето тяло също се нуждае от време, за да се излекува.

Повечето хора ще се нуждаят от няколко седмици след спонтанен аборт или мъртво раждане, за да се възстановят физически. Времето може да бъде удължено, ако сте преминали през раждане, за да родите бебето.

Емоционалното въздействие може да продължи по-дълго. Важно е да потърсите подкрепа от партньор, приятели и семейство след загуба като тази. Скръбта може да се почувства непосилна, но подкрепата на другите може да помогне.

Често задавани въпроси

Може да имате други въпроси относно приликите и разликите между спонтанен аборт и мъртво раждане. Това може да помогне:

Какво е пропуснат аборт (или спонтанен аборт)?

Пропуснатият аборт или пропуснатият спонтанен аборт е спонтанен аборт, открит по време на ултразвук. Някои ранни загуби на бременност не причиняват симптоми. Това може да ги направи трудни за откриване. Тази загуба на бременност може първо да бъде открита по време на рутинен ултразвук при пренатално посещение.

Какво представляват повторните спонтанни аборти?

Хората, които имат един спонтанен аборт, са по-склонни да имат друг. Според March of Dimes около 1% от бременностите са повтарящи се спонтанни аборти. Тези повтарящи се загуби на бременност се наричат ​​повторни аборти.

Ако сте имали множество спонтанни аборти, най-вероятно ще имате преглед за нещо, наречено антифосфолипиден синдром, автоимунно състояние, което засяга кръвните клетки.

Много хора, които имат повтарящи се или многократни аборти, могат да имат успешна бременност по-късно.

Кога можете да опитате да забременеете отново?

Този отговор ще бъде различен за всеки човек, защото този отговор зависи от вас. Това лично решение трябва да вземе предвид вашето физическо здраве, емоционалното ви здраве и предишния ви опит с бременност.

Физически обаче повечето хора могат да опитат да забременеят отново след първата си редовна менструация.

Долен ред

Мъртво раждане и спонтанен аборт са два термина, които описват едно и също събитие: загуба на бременност. Ето защо те често се използват взаимозаменяемо. Те обаче описват два различни типа загуба.

Спонтанен аборт се случва в първата половина на бременността, през първите 20 седмици.

Раждането на мъртво дете се случва през втората половина, между 21-та седмица и пълния термин.

Те имат няколко други прилики, включително симптомите и начина, по който се диагностицират. Но те са различни и по други начини. По-конкретно, те често се третират по различен начин.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss