Моят тийнейджър е депресиран или настроен?

Настроението е норма за тийнейджърите… нали? Ето 8 въпроса, които трябва да помислите, преди да потърсите помощ.

Дизайн от Джес Мърфи

Животът като тийнейджър може да бъде труден. Те се опитват да жонглират училищната работа и семейната драма, да управляват промените в приятелствата и взаимоотношенията, да се „държат естествено“, докато хормоните се колебаят, и да отстояват своята независимост, докато откриват кои са.

Понякога може да ви се струва, че е твърде много за справяне.

Според Националния здравен институт (NIMH), една оценка 3,2 милиона подрастващи в Съединените щати са имали поне един голям депресивен епизод.

И все пак всички възходи и падения в живота могат да направят всеки мрачен.

Най-добрият начин да разберете разликата между промените в настроението на тийнейджърите и депресията е да направите равносметка на това, което забелязвате. Ако симптомите по-долу продължат в продължение на 2 или повече седмици, без да отслабнат, това е знак, че вашият тийнейджър може да се нуждае от подкрепа.

Чести симптоми

Всеки може да изпита депресия – независимо от възрастта или пола – но симптоми обикновено започват през тийнейджърските години до ранна зряла възраст.

Но симптомите на тийнейджърска депресия могат да бъдат малко по-различни от тези при възрастните.

Вашият тийнейджър може да няма всички симптоми по-долу, но обикновено ще има няколко от тях:

 • честа тъга, сълзливост или плач
 • чувствате се безнадеждно или сякаш всичко в живота се обърка
 • по-малък интерес или удоволствие от обичайните си дейности
 • липса на мотивация
 • ниска енергия
 • затруднено концентриране
 • по-ниско представяне в училище
 • оттегляне от приятели и семейство
 • ниско самочувствие или чувство за вина
 • да се чувствате по-раздразнителни, ядосани или враждебни
 • трудности с взаимоотношенията или комуникацията
 • самонараняване
 • суицидни мисли или действия

Признаци на риск от самоубийство

Има някои неща, които всички трябва да знаем: Как да извършим CPR, маневрата на Хаймлих, основна първа помощ. Как да идентифицираме риска от самоубийство, също трябва да бъде едно от тези неща.

Знаците включват:

 • оттегляне от близките и самоизолация
 • колебание между това да не искам да живееш и да се чувстваш нерешено да искаш да умреш
 • говори или пише за смърт или самоубийство
 • подреждане на личните дела, като например раздаване на вещи
 • предишни опити за самоубийство

Ето още няколко съвета за забелязване на суицидно поведение при подрастващите.

Често задавани въпроси за промените в настроението на вашия тийнейджър

В: Детето ми е уморено през цялото време поради извънкласни занятия или привидно без причина?

A: Ако вашият тийнейджър има много малко престой, защото винаги е зает с извънкласни и домашни, това може да е причината за тяхното изтощение. Това също е чудесна индикация за прекалено насрочен тийнейджър, а не за депресиран.

Или могат да бъдат като 7 от 10 гимназисти които имат нужда от повече сън, отколкото получават.

Според Американската академия по медицина на съня тийнейджърите на възраст от 13 до 18 години трябва да спят 8-10 часа на ден. И все пак вътрешният часовник на тялото им обикновено ги кара да стоят до късно, нещо, което е в противоречие с ранните начални часове на учебните им дни.

Ако вашето дете е спите достатъчно, но все още изглеждате уморени през цялото време или просто не иска да стане от леглото, това може да е признак на депресия.

Депресията може да причини проблеми със съня и да накара вашия тийнейджър да се почувства ниска енергия, безнадеждност и по-малко мотивиран да прави неща, така че избира да остане в леглото.

Въпрос: Намалял ли е апетитът на моя тийнейджър?

A: Ако вашият тийнейджър не яде толкова много, колкото преди и отслабва, това може да е симптом на няколко проблема.

Екстремният стрес може да доведе до промяна в хранителните навици на вашия тийнейджър. Същото могат да бъдат и хранителните разстройства и разстройството, свързано с употребата на вещества.

Някои медицински състояния, като болестта на Crohn или хранителни алергии, също могат да бъдат причина, заедно с приема на определени лекарства.

Въпреки че депресията може да причини промени в апетита, лекарят на вашия тийнейджър вероятно ще изключи други потенциални причини, преди да направи заключение.

Въпрос: Моят тийнейджър самоизолира ли се от семейството си и приятели?

A: Когато детето ви порасне, то ще иска повече уединение – което често означава часове и часове само в стаята си. Но депресията изглежда различно.

Често кара тийнейджърите да се чувстват така, сякаш никой не ги разбира или това, което изпитват, така че няма за какво да говорят с другите.

По собствените им думи

Изследователи в а Проучване от 2004 г слушаше и задаваше откровени въпроси на 7 тийнейджъри, които са се справили с депресивни епизоди с антидепресанти. Ето как те описват депресията, освен типичната тъга:

От това, че съм недоволна от себе си и от другите хора. …Когато съм тъжен, съм тъжен за някои неща, но когато съм депресиран, съм разстроен за себе си.

Пораснах твърде бързо и ми липсваше цялото това детство и искам да се върна.

Облакът сякаш винаги е свършил, сякаш никога не е имало слънчев ден. Може да е 102 градуса навън, но за мен това беше най-дъждовният ден във Вашингтон, който някога сте имали.

Чувствах се почти безпомощен, изгубен на моменти, тъжен. Просто искам да изключа света. Опитвам се да съм сам.

Обърнете внимание дали детето ви избягва семейни събирания, защото е с приятели, или ако също отказва покани да се мотае с тях.

Ако те прекарват цялото си време в стаята си и вече не се интересуват от разговори с вас или с приятелите си, това може да е признак на депресия.

В: Моят тийнейджър загуби ли интерес към обичайните си забавления?

A: Ако са заменили обичайните си дейности с нови, това вероятно е знак, че интересите им просто се променят.

Но при депресия тийнейджърите често не се вълнуват от неща, които някога са обичали, или не проявяват нови интереси. Те може да ви кажат, че вече не се чувстват така или не му се наслаждават, или че са твърде уморени, за да се занимават с едно някога любимо хоби.

Въпрос: Има ли признаци, че моят тийнейджър се самонаранява или мисли за самоубийство?

A: Може да бъде много шокиращо да забележите порязвания или изгаряния на вашия тийнейджър, но самонараняването не е същото като опит за самоубийство.

Ако вашият тийнейджър се наранява по някакъв начин, обикновено това е усилие да се почувства по-добре или да придобие контрол. Това не води непременно до опит за самоубийство, но все пак е червен флаг.

Участието в самонараняване може да изглежда различно от човек на човек, но признаците обикновено включват:

 • да го правите често, което означава, че може да видите множество белези в един и същи регион
 • нараняват се по начин, който само уврежда кожата им

Ако вашият тийнейджър е започнал да пише стихове, песни или истории за самоубийство, той може да има мисли за самоубийство и да е зает с идеята за смърт или умиране.

Мисленето за самоубийство не винаги означава, че някой има план или действително ще направи опит, но все пак е важно да го вземете сериозно.

Ако разберете, че вашият тийнейджър казва на хората лично или в социалните медии, че искат да умрат, че всеки би бил по-добре без тях или подобни коментари, това е определено червен флаг.

Самоубийствени мисли идват и си отиватно ако срещнете нещо, което ви притеснява, говорете с вашия тийнейджър и се свържете с професионалист за подкрепа.

Съвети, ако вашият тийнейджър е настроен

Тийнейджърите често жонглират много – опитвайки се да балансират промените, израстването и очакванията, поставени върху тях от тях самите и от обществото. Не е чудно, че настроението им може да се промени или да подскача.

Можете да им помогнете да преминат през тези възходи и падения (и отстрани), но това може да отнеме известно време, разбиране и търпение.

Говори за това

Преди да реагирате на негативното настроение на детето си, отделете минута, за да прецените ситуацията.

Случило ли се е нещо разстройващо през деня или седмицата им? Преди да им крещите за лошото им отношение, попитайте ги какво ги разстройва.

Съдържателен начин за предлагане на подкрепа

“Какво мислиш?”

„Получавате ли цялата подкрепа [from me, at school, with friends] от която се нуждаеш?”

„Хей, отворен съм за слушане, без преценка.“

„Искам да знаеш, че съм тук за теб и ти пазя гърба.”

Можете също да прочетете повече за това какво да правите (и да не правите), когато някой ви каже за предизвикателства, свързани с психичното здраве.

Понякога е необходимо единственото, което е необходимо. Друг път те всъщност може да искат вашата помощ или съвет.

Чувствате ли, че бихте могли да използвате буквар, за да бъдете по-добър слушател? Можете да маркирате нашето резюме за съвети за активно слушане.

Научете ги на умения за справяне

Да се ​​научиш как да управляваш стреса е важно умение. Докато няколко тийнейджъри могат да разберат това сами, повечето се нуждаят от помощ.

В допълнение към моделирането как да се справя, научете детето си как да планира предварително за възможни разочарования и как да разделя стресиращите, сложни проблеми на управляеми стъпки.

Можете също да им покажете и научите различни начини да управляват емоциите си в момента и по време на техния ден или седмица.

Ако признаците сочат към депресия, направете това

Ако разпознаете някакви симптоми на депресия при вашия тийнейджър, първата стъпка е да се свържете с лекаря на детето си за оценка. След това можете да ги помолите за препоръки или сами да намерите терапевт за вашия тийнейджър.

В същото време говорете с вашия тийнейджър за вашите притеснения. Можете да започнете, като просто ги попитате дали нещо ги притеснява – в тялото им или ум.

Не бъдете осъдителни и не се опитвайте да разрешите всичките им проблеми. Вместо това просто слушайте и ги уведомете, че сте до тях. Това може да им помогне да бъдат по-склонни да говорят сега и в бъдеще.

Ако смятате, че се нуждаят от терапия, но не искат да отидат, обяснете как може да им бъде от полза, но не го настоявайте. (Съвет: те могат да получат информация за управлението на емоциите си и за справяне със стреса от терапията).

Дръжте вратата отворена за тях и когато са готови да получат помощ, уговорете час с специалист по психично здраве за оценка и лечение.

Резюме

Ако изглежда, че вашият тийнейджър изпитва депресия, говорете с него за това, което чувства. Опитайте се да слушате активно и да наблюдавате какво изпитват.

Може също да помогне да се свържете с специалист по психично здраве.

Добави в контакти

Никога не боли да бъдеш подготвен. Запишете този номер както за вас, така и за вашия тийнейджър, в случай, че някога се наложи.

Националната линия за превенция на самоубийствата е достъпна 24/7 на 800-273-8255. Можете също да се свържете чрез техния онлайн чат.

Ако не сте сигурни дали вашият тийнейджър е капризен или изпитва симптоми на депресия, винаги можете да се свържете с неговия първичен лекар. Вашият тийнейджър не трябва да е клинично депресиран, за да получи подкрепа или да се възползва от разговор със професионалист.

Независимо дали става дума за нормални промени в настроението или депресия, можете да им помогнете, като слушате техните тревоги и ги научите на умения за справяне.

Тази статия първоначално е публикувана на PsychCentral.com. За да видите оригинала, щракнете тук.


Докато светът продължава да се ориентира в пандемията от COVID-19, става ясно, че последните няколко години повлияха на младите хора по безпрецедентен начин. Ето защо Psych Central и Healthline Mental Well-Being се обединиха, за да създадат нашата програма Youth in Focus, за да предоставят подходящо, приложимо съдържание и ресурси за родители и младежи, за да ви помогнат да се ориентирате в кривите топки, които животът ви хвърля.

Водещи с медицинска надеждност, приобщаване и съпричастност, ние сме тук, за да помогнем да отговорим на трудните въпроси и да се справим, когато нещата станат трудни. Независимо дали става дума за подкрепа на децата през предизвикателствата на психичното здраве, насочване на семейството ви през криза, намиране на точния терапевт или справяне с родителското изгаряне от жонглиране с твърде много роли, ние сме тук за вас.

Следвайте Psych Central и Healthline Mental Well-Being, за да откриете ново съдържание с най-новите изследвания и ресурси, които да ви помогнат да насочите вас и вашето семейство по пътя ви към психическо благополучие.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss