Моите нива на стрес влияят ли върху нивата на протеин в урината ми?

Нормално е да имате малко протеин в урината си, но високите концентрации може да са признак за по-сериозно основно заболяване.

Човешкото тяло е невероятно. Наред с автоматичното управление на огромен брой процеси и системи, той също знае как да ни предупреди, когато нещо не е наред.

Подобно на начина, по който цветът и консистенцията на носната ви слуз могат да показват заболяване, урината ви също може да бъде ранен знак, че нещата не са в хармония.

Повечето хора са наясно, че цветът на нашата урина може да бъде лесен начин да определим дали човек е правилно хидратиран. По същия начин за много хора изследването на урината е първата стъпка за установяване на бременност. Въпреки това, други вещества също могат да бъдат намерени в урината, дори когато не трябва да бъдат там – или в големи концентрации.

Ако разберете, че имате протеин в урината си, може да се чудите дали трябва да се притеснявате. Тази статия ще ви помогне да разберете какво означава наличието на протеин в урината, как той попада там и дали е опасно.

Кратък отговор: Може ли стресът да причини белтък в урината?

Докато стресът понякога може да бъде причина за краткотрайна протеинурия, той не е свързан с дългосрочни форми на състоянието.

Вместо това хората с протеин в урината за продължителни периоди са по-склонни да изпитат по-сериозни здравословни проблеми като бъбречно заболяване или фамилна анамнеза за него, диабет и високо кръвно налягане.

Нормално е да имате малко количество протеин в урината. Въпреки това, във високи концентрации, понякога може да е признак за увреждане на бъбреците. Когато имате високи концентрации на протеин в урината си, това е състояние, наречено протеинурия.

Може ли стресът да причини белтък в урината по време на бременност?

Бременността и прееклампсията (вид високо кръвно налягане, свързано с бременността) са свързани с продължителна протеинурия. Увеличаването на протеина в урината обаче е нормално, дори при безпроблемна бременност.

Нормалният диапазон на протеин в урината за бременност през третия триместър е между 200 до 260 милиграма (mg) на ден. Стойности, по-високи от 300 mg на всеки 24 часа, се считат за рамките на диагностицирания диапазон за протеинурия по време на бременност.

Какво друго може да причини белтък в урината?

Стресът обикновено е свързан с краткотрайна протеинурия.

Въпреки това, по-хронични заболявания като диабет, бъбречно заболяване, високо кръвно налягане и фамилна анамнеза за бъбречно заболяване също могат да доведат до предразположение на човек към високи нива на протеин в урината.

Понякога инфекциите на пикочните пътища (UTIs) също могат да причинят протеинурия. Въпреки това, обикновено са налице и други симптоми, свързани с инфекции на пикочните пътища.

За краткотрайни пикове на протеини в урината често срещани виновници са дехидратацията, излагането на много ниски температури, интензивната физическа активност и дори треската. Освен това, други фактори като възраст и затлъстяване могат допълнително да увеличат риска от протеинурия при дадено лице.

Беше ли Ви полезно?

Какви са симптомите на белтък в урината?

Симптомите и тежестта на протеинурията зависят от количеството протеин в урината.

Ако имате само незначително увеличение, е малко вероятно да имате забележими симптоми. Може да разберете, че имате твърде много протеин в урината си, само ако редовно тествате нивата си.

Въпреки това, хората с тежко бъбречно увреждане или по-високи нива на протеин е вероятно да изпитат следните видове симптоми:

 • подуване на ръцете, лицето, корема или краката
 • по-често уриниране
 • урина, която е пенеста, разпенена или с мехурчета
 • често чувство на гадене или повръщане
 • суха или сърбяща кожа
 • умора
 • мускулни крампи, които се появяват по-често през нощта

Всеки от горните симптоми може да е признак за увреждане на бъбреците. Ако получите някое от тези, незабавно потърсете медицинска помощ. Единственият начин да разберете дали имате протеинурия е чрез изследване на урината. Това е неинвазивна процедура, която изисква само проба от урина в кабинета на Вашия лекар или в болницата.

В зависимост от това дали Вашето състояние е класифицирано като краткосрочно или дългосрочно, може да се наложи да продължите тестването за протеинурия на редовни интервали. Ако вашият тест не е нормален, вашият лекар може да препоръча допълнителен скрининг, като например:

 • кръвен тест за скорост на гломерулен филтрат (GMR) за проверка на бъбречната функция
 • образни тестове като ултразвук или компютърна томография
 • бъбречна биопсия за проверка за увреждане на бъбреците

Как да намалим протеина в урината?

Излишният протеин в урината често е резултат от други основни и понякога хронични заболявания. Така че, най-добрият начин да намалите нивата на протеин е като работите за контролиране на допринасящите заболявания като бъбречно заболяване, диабет или дори хипертония.

В зависимост от наличното(ите) състояние(я), вашият лекар може да препоръча различни решения за по-добро управление и намаляване на нивата на протеина. Например:

 • Диетичните промени като намаляване на приема на захар и сол могат да бъдат полезни за хора с бъбречно заболяване, диабет или хипертония.
 • Може да се наложи предписване на лекарства за подпомагане на контролирането на симптоми като високо кръвно налягане или кръвна захар.
 • Някои хора може да бъдат инструктирани да следват план за отслабване като част от тяхното лечение.
 • Хората с определени видове бъбречни заболявания – включително бъбречна недостатъчност – може да се наложи да започнат диализа, за да помогнат при управлението на дисбаланса на течностите или високото кръвно налягане.

За вкъщи

В повечето случаи високите нива на протеин в урината са признак на аномалия. Въпреки това, в зависимост от цялостното ви здравословно състояние и всички основни заболявания, наличието на протеинурия не винаги означава, че човек е в лошо здраве.

За щастие, тестването за състоянието е лесен процес. По-важното е, че ако други здравословни състояния допринасят за високите нива на протеини, работата за справяне с тези проблеми или заболявания е от решаващо значение за коригиране на всички дисбаланси на урината.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss