Може ли Tenex да се използва за лечение на ADHD?

Въведение

Ако смятате, че детето ви има разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), може да се чудите какви лекарства могат да помогнат за лечението на това състояние. Едно лекарство, за което може би сте чували, е Tenex.

Tenex не е одобрен от FDA за лечение на ADHD, но лекарите могат да го използват извън етикета за тази цел. Ако не сте доволни от употребата извън етикета, може да се интересувате от свързано лекарство, наречено Intuniv, което е одобрено за лечение на ADHD. Прочетете, за да научите повече за тези лекарства и използването на Tenex за лечение на ADHD.

Използване на Tenex извън етикета

Tenex е марката версия на генерично лекарство, наречено гуанфацин. Това лекарство обикновено се предписва за лечение на високо кръвно налягане. Не е одобрен от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) за лечение на ADHD. Въпреки това, лекарят на вашето дете все още може да предпише Tenex за лечение на ADHD.

Предписването на лекарство за състояние, което не е одобрено за лечение, се нарича употреба извън етикета. За да научите повече за това какво означава употребата на наркотици извън етикета, щракнете тук.

Как Tenex лекува ADHD

Tenex може да се използва като не-стимулиращо лекарство за ADHD. За лечение на ADHD, Tenex може да се използва самостоятелно или със стимулиращо лекарство.

Стимулантите и нестимулантите са двата основни типа лекарства, използвани за лечение на ADHD. И двата вида лекуват ADHD, като помагат за:

 • увеличете продължителността на вниманието
 • намаляване на импулсивното и хиперактивно поведение

Стимулантите обикновено са първият вид лекарства, които лекарите предписват за ADHD. Въпреки това, стимулантите не са най-добрият избор за някои хора. Например, стимулантите може да не работят добре при определени хора или да причинят твърде много странични ефекти, като повишено кръвно налягане, проблеми със съня и намален апетит. За тези хора нестимулиращо лекарство като Tenex може да е по-добър вариант. Лекарят може също да предпише нестимулант на първо място, за да избегне страничните ефекти на стимуланти от самото начало.

Научете повече: ADHD в числата: Факти, статистика и вие »

Дозировка и възрастов диапазон на Tenex

Вашият лекар ще реши коя е най-добрата доза. Типичната доза Tenex за лечение на ADHD е 0,5 mg веднъж или два пъти дневно. Дозата може да бъде увеличена според поносимостта до 1 до 4 mg/ден.

Проучванията не са установили, че Tenex е безопасен и ефективен при деца под 12 години. Употребата на Tenex в тази възрастова група не се препоръчва. Хората на възраст 13 и повече години могат да използват Tenex. Въпреки това, само няколко малки проучвания са установили, че Tenex е ефективен при лечението на ADHD при пациенти от тази възрастова група. Трябва да се направят повече изследвания, за да се определи колко ефективен е Tenex при лечението на ADHD.

Странични ефекти на Tenex

Tenex може да не причини толкова много странични ефекти, колкото стимулиращите лекарства, но все пак може да причини странични ефекти. По-честите нежелани реакции от Tenex могат да включват:

 • суха уста
 • сънливост
 • слабост
 • световъртеж
 • главоболие
 • запек

В някои случаи Tenex може да причини сериозни нежелани реакции. Те могат да включват:

 • депресия
 • нисък пулс
 • затруднено дишане

При деца с ADHD, които използват Tenex, има няколко съобщения за мания и агресивно поведение. Всички тези деца са имали медицински или семейни рискови фактори за биполярно разстройство. Други деца, приемащи Tenex за ADHD, съобщават за халюцинации (виждайки неща, които не са там). Вашият лекар може да ви каже повече.

Друг вариант: Intuniv

Друго лекарство, което лекарят на вашето дете може да предпише за лечение на ADHD, е свързано с Tenex. Нарича се Intuniv, което е маркова версия на guanfacine XR. Одобрен е за лечение на ADHD при деца на възраст 6-17 години. Intuniv е разширената версия на Tenex. Лекарствата с удължено освобождаване се освобождават бавно в тялото с течение на времето. Tenex, от друга страна, е лекарство с незабавно освобождаване, което се освобождава в тялото веднага.

Ако лекарят на вашето дете не споменава Intuniv и искате да научите повече за него, не се колебайте да попитате. Може също да попитате колко струва. По времето, когато тази статия беше публикувана, Intuniv струваше доста повече от Tenex. За текущи цени посетете http://www.goodrx.com.

Говорете с Вашия лекар

И Tenex, и Intuniv могат да се използват за лечение на ADHD. Ако вашето или вашето дете има ADHD, вашият лекар може да предпише едно от тези лекарства или друго лекарство за ADHD. Не забравяйте да зададете на лекаря всички въпроси, които имате относно лечението на вашето дете. Тези въпроси могат да включват:

 • Лекарството, което предписвате, най-доброто лечение ли е състоянието?
 • Това лекарство покрива ли се от нашата здравна застраховка?
 • Можете ли да ми кажете повече за употребата на наркотици извън етикета?
 • Може ли поведенческата терапия да помогне?

Работейки заедно, вие и вашият лекар можете да създадете план за лечение, който може да помогне за управлението на ADHD.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss