Може ли NAC да помогне при симптоми на ендометриоза?

Ендометриозата е гинекологично състояние, при което ендометриумът – тъканта, покриваща матката – расте извън матката.

Състоянието може да доведе до разрастване на ендометриална тъкан върху тазовите органи, включително яйчниците, фалопиевите тръби и пикочния мехур и дори други органи в коремната кухина, като червата и апендикса.

Това е сложно, хронично, естроген-зависимивъзпалителен синдром, който засяга повече от 190 милиона хора по света.

Ендометриозата е характеризиращ се с симптоми като запек, хронична болка в долната част на корема и таза, болезнена менструация и полов акт, кървави изпражнения и безплодие.

Няма лек за ендометриозата и лечението се фокусира върху подобряване на симптомите. Текущите лечения включват хормонална терапия, хирургия или комбинация от двете.

Хормоналната терапия обаче може да доведе до странични ефективключително горещи вълни, загуба на костна маса и повишен риск от рак на гърдата – в допълнение към високи разходи.

И хирургични интервенции може да дойде с риск от инфекция и усложнения. Освен това операцията не гарантира трайно облекчение от ендометриозата, с честота на рецидив до 67%.

Наскоро изследвания върху N-ацетил цистеин (NAC) разкриха неговия потенциал като проспективно лечение на ендометриоза. Някои изследвания предполагат, че това е високоефективно, евтино лекарство с практически никакви странични ефекти.

Тази статия разглежда NAC и дали помага при симптоми на ендометриоза.

Юлия Резников/Гети изображения

Какво е NAC?

N-ацетил цистеин (NAC) е хранителна добавка, която идва от аминокиселината L-цистеин. Според изследваниятой е безопасен и евтин и се предлага в търговската мрежа поне от 1960 г.

NAC е мощен антиоксидант със силна активност срещу свободните радикали.

Антиоксидантите са съединения, които помагат за смекчаване на оксидативния стрес, дисбаланс, причинен от излишък на свободни радикали в тялото ви, който води до възпаление и увреждане на клетките и участва в развитието на множество хронични заболявания.

Освен че е антиоксидант, NAC насърчава детоксикацията и служи като прекурсор на глутатиона (което означава, че стимулира производството му), който е един от най-важните естествено срещащи се антиоксиданти.

Поради тази причина NAC е разгледано като потенциална възможност за лечение на заболявания, характеризиращи се с хронично възпаление, като ендометриоза.

Дозировка и безопасност

N-ацетил цистеин (NAC) е достъпен за закупуване без рецепта като хранителна добавка.

Типичната доза е 600–1200 mg на ден, но помислете за разговор със здравен специалист, преди да използвате NAC, за да сте сигурни, че приемате безопасна доза и че никакви лекарства, които приемате, не взаимодействат отрицателно с нея.

За повечето хора нежеланите реакции са необичайни и обикновено много леки.

NAC не е добре проучен при деца на възраст до 12 години, така че се консултирайте с доставчик, преди да дадете NAC на дете, за което се грижите.

Може ли NAC да помогне при ендометриоза?

Медицинска терапия за ендометриоза центрове върху подобряване на качеството на живот чрез контрол на болката, предотвратяване на рецидив на заболяването, запазване на плодовитостта и забавяне или избягване на необходимостта от операция.

Както бе споменато по-горе, съвременните лечения за ендометриоза включват:

 • Хормонална терапия: фокусиран върху овладяването на свързаната с ендометриоза тазова болка чрез потискане на производството на естроген, което инхибира овулацията, менструацията и намалява възпалението.
 • Хирургия: насочени към премахване на неподходяща ендометриална тъкан, известна също като кисти или лезии.
 • Ин витро оплождане: използвани за подпомагане на хората да заченат, ако техният фертилитет е бил засегнат.

Въпреки това, и двете текущ и по-стари изследвания предполага, че NAC има потенциала да бъде нехормонална алтернатива на типичните лечения за ендометриоза, с предимствата на запазване на плодовитостта и причиняване на практически никакви отрицателни странични ефекти.

Ето как NAC може да помогне при симптомите на ендометриоза, според изследване:

NAC може да намали възпалението, причина за болка при ендометриоза

По-стари и скорошни изследванията показват, че ендометриозните клетки са свързани с повишено производство на реактивни кислородни видове (ROS), които са провъзпалителни съединения, които причина хронично възпаление на заболяването.

Поради тази причина се смята, че антиоксидантни съединения като NAC могат да се използват като безопасно и ефикасно лечение на ендометриоза.

лаборатория и човешки изследвания показват, че като антиоксидант NAC може да предложи противовъзпалителни ефекти чрез изчистване на ROS и намаляване на активността на провъзпалителните маркери.

Освен това, по-стари проучвания установиха, че чрез намаляване на възпалението NAC изглежда води до намаляване на тазовата, менструалната и сексуалната болка – първите цели на лечението на ендометриоза.

Може да намали високите нива на естроген, които са свързани с ендометриозата

Естрогенът е полов хормон, произвеждан главно от яйчниците. Поради ендометриоза е естроген-зависимо заболяване характеризиращ се с необичайно високи нива на този хормон, целта на хормоналната терапия е да намалявам неговото производство.

Доказателствата показват че NAC изглежда помага при лечението на ендометриоза, като блокира верига от реакции, които водят до производството на естроген, което започва с блокиране на възпалителен ензим, наречен циклооксигеназа-2 (COX-2).

Според проучване от 2013 гнамаляването на нивата на COX-2 намалява производството на простагландин Е2 – най-мощният стимулатор на ароматазата.

Тъй като ароматазата е ензим, необходим за синтеза на естроген, чрез блокиране на активността на COX-2, NAC индиректно води до намаляване на естрогена.

Може да намали размера и растежа на кистата

Още веднъж, някои по-стари и скорошни доказателства сочат, че NAC може да помогне за лечение на овариална ендометриоза чрез намаляване на размера на кистата.

По-стари лабораторни изследвания шоу че антиоксидантните свойства на NAC могат да помогнат за намаляване на необичайно бързия растеж на ендометриалните клетки, намалявайки както клетъчната инвазивност, така и размера на кистата.

Проучване от 2013 г включително 92 души с ендометриоза, прилагали 600 mg NAC 3 пъти на ден в продължение на 3 последователни дни в седмицата, докато друга група не е приемала NAC.

След 3 месеца 24 от 47-те души в групата, лекувана с NAC, отмениха планираните хирургични процедури, предназначени да облекчат тяхната ендометриоза – 14 от тях поради намален размер на кистите и 4 поради изчезнали кисти.

В групата, която не е приемала NAC, само 1 човек е отменил операцията си.

Ученето сключен че лечението с NAC води до по-голям брой кисти, които се свиват или изчезват, което намалява болката. В допълнение, това доведе и до по-малък брой уголемени и новообразувани кисти.

Независимо от това, въпреки обещаващите резултати, проучванията върху хора, оценяващи ефективността на NAC при ендометриоза, все още са ограничени. Следователно са необходими допълнителни изследвания.

Живот с ендометриоза

Ендометриозата може да бъде трудна за поставяне диагноза. И тъй като хроничната болка и други симптоми, свързани с болестта, могат да повлияят на качеството ви на живот и емоционалната ви перспектива, важно е да имате силна група за подкрепа около вас.

Обмислете да се свържете със следните организации, за да намерите групи за поддръжка близо до вас или да се свържете с онлайн общности.

 • Световна фондация за изследване на ендометриозата
 • Асоциация за ендометриоза
 • SpeakEndo.com
 • EndoFound и техният LGBTQIA Resource Hub

 • Ендометриоза.net

Други съвети за хора с ендометриоза

Хората с ендометриоза могат да се възползват от следните препоръки:

 • Попитай за орални контрацептиви. Противозачатъчните хапчета помагат за намаляване на производството на естроген чрез забавяне или намаляване на менструацията. Доказателство също предполага, че те могат да бъдат ефективни за намаляване на честотата на заболяването, с предимството, че могат да се консумират продължително време.
 • Попитайте за GnRH антагонисти. Гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH) агонисти имат отдавна използван за лечение на ендометриоза, защото намаляват нивата на естроген. Въпреки това, ниски дози GnRH антагонисти може предлагат по-бърз начин за постигане на същия ефект при поддържане на ниски нива на естрадиол, което спомага за намаляване на нежеланите странични ефекти.
 • Попитайте за ароматазните инхибитори. Инхибирането на ензима ароматаза елиминира цялото производство на естроген. Инхибитори на ароматазата Изглежда успешно лекува болка в таза и значително намалява размера на кистата.
 • Попитайте за антиангиогенна терапия. Растежът на новообразуваните кръвоносни съдове – известен като ангиогенеза – изглежда е ключов фактор за растежа на кистата. По този начин, неговото инхибиране (или анти-ангиогенеза) може да предложи нова нехормонална терапия за лечение на ендометриоза. Въпреки това, човешки изследвания все още е в своята ранни стадии.
 • Яжте храни, богати на цистеин и противовъзпалителни съединения. Докато NAC не е намерен в естествените хранителни източници, цистеинът – аминокиселината, от която се извлича – присъства в пилешкото, пуешкото, яйцата, чесъна, киселото мляко, пшеничния зародиш, броколите и брюкселското зеле. Също така, яденето на противовъзпалителни храни, като тези, богати на омега-3 мастни киселини и ресвератрол, може да понижи вашия риск от заболяване,
 • Избягвайте провъзпалителни храни. Помислете за избягване на висок прием на алкохол, червено месо и трансмазнини, които са разглеждан рискови фактори, които може да се увеличи рискът от ендометриоза поради нарастващо възпаление в тялото.

Научете повече за начините за справяне с болката при ендометриоза тук.

Често задавани въпроси

Ето някои въпроси, които хората често задават за NAC и ендометриозата.

Как NAC влияе на вашите хормони?

Доказателство предполага че NAC може да помогне за регулиране на нивата на половия хормон естроген чрез инхибиране на серия от ензими – а именно COX-2, простагландин Е2 и ароматаза – което води до намаляване на естрогена.

По-нататък изследвания показва може също така да повлияе на производството на прогестерон, естрадиол, тестостерон и инсулин.

NAC премахва ли възпалението?

Като мощен антиоксидант, който също така стимулира производството на антиоксиданта глутатион, NAC помага се бори с оксидативния стрес и по този начин може да намали възпалението.

Може ли NAC да причини менструално кървене?

Проучване в синдрома на поликистозните яйчници (PCOS) показва, че NAC може да повлияе положително менструалната регулация по начини, сравними с метформин – лекарство, което обикновено се използва за лечение на PCOS.

Долния ред

NAC е евтина хранителна добавка, която показва обещаващи благоприятни ефекти за лечение на ендометриоза.

Според изследвания, той може да бъде потенциална нехормонална алтернатива на настоящите хормонални лечения поради редуциращия си ефект върху възпалението, нивата на естроген и размера и растежа на кистата.

Освен това изглежда, че практически няма неблагоприятни ефекти. И все пак човешките изследвания все още са в ранен етап и са необходими допълнителни проучвания, за да бъдат валидирани.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss