Може ли IBS да причини главоболие?

Хората със синдром на раздразнените черва (IBS) имат повишен риск от главоболие, особено мигрена. Връзките между двете състояния включват хормони и други фактори, участващи в оста черва-мозък.

Ако често се справяте с главоболие, особено епизоди на мигрена, тогава вече знаете, че те могат да объркат стомаха ви – гадене, повръщане, диария и загуба на апетит са често срещани странични ефекти.

Но вярно ли е обратното? Например, ако имате синдром на раздразнените черва (IBS), може ли да причини главоболие? Някои изследователи започват да смятат, че да, до голяма степен благодарение на връзката черва-мозък.

Въпреки че IBS не причинява главоболие или мигрена, има връзка между двете състояния, която не може да бъде пренебрегната. Ето какво знаем досега за връзката между тези две често срещани състояния, от това как да разберете с какво си имате работа до това как можете да лекувате и двете едновременно.

Причинява ли IBS главоболие?

Има връзка между IBS и главоболието. Хората с IBS имат повишен риск от развитие на първично главоболие като тензионно главоболие или мигрена.

В проучване от 2020 г. на 2885 индивида, хората с IBS са имали 44% шанс за съпътстващо главоболие, докато хората без IBS са имали само 23% шанс за главоболие.

Друго малко проучване, публикувано през 2016 г., установи, че около 22% от хората с IBS са имали тензионно главоболие, но повече от 35% са имали мигрена. Това предполага, че мигрената е по-често срещана сред хората с IBS, отколкото тензионното главоболие.

Поради тази причина голяма част от изследванията за IBS и главоболието се фокусират върху мигрена.

Един от най-големите проучвания правено някога върху мигрена и IBS, публикувано през 2006 г., установи, че хората с IBS са повече от 1,5 пъти по-склонни да имат мигрена, отколкото тези без IBS.

Хората с мигрена също имат повишен риск за развитие на IBS в сравнение с хората без мигрена. Малкото проучване установи също, че участниците с мигрена са два пъти по-склонни да имат IBS, отколкото хората без мигрена.

Като цяло тензионното главоболие:

 • са свързани със стрес и мускулно напрежение
 • обикновено причиняват лека до умерена болка от всички страни на главата
 • може да причини болка във врата
 • обикновено не причиняват гадене или повръщане, или чувствителност към светлини, звуци или миризми

Мигрената е неврологично състояние със собствен набор от симптоми:

 • често причиняват пулсираща или пулсираща болка само от едната страна на главата
 • често са тежки и се влошават с активност
 • може да причини гадене и повръщане, както и чувствителност към светлини, звуци и миризми
 • може или не може да бъде предшествано от аура
 • може да продължи няколко часа до няколко дни

Връзките между IBS и мигрена

Лекарите и изследователите не са напълно сигурни защо има силна връзка между IBS и мигрена, но има някои неща, които могат да увеличат вероятността ви да развиете някое от тези състояния (и следователно може да доведе до това да завършите и с двете).

Генетика

Изглежда, че мигрена, тензионно главоболие и IBS могат да споделят някои генетични компоненти.

Едно малко проучване от 2016 г. открива няколко генетични прилики, които могат да предполагат подобен физиологичен произход на тези състояния. Проучването установи, че участниците както с IBS, така и с първично главоболие имат поне един ген, който се различава от гените на здравата контролна група.

Чувствителност към болка

IBS и мигрена понякога се категоризират като състояния на хронична болка, които могат да включват повишена чувствителност към болка в червата и мозъка. Това е една от причините, поради които експертите смятат, че някои хора развиват тези състояния, докато други не.

Авторите на проучване от 2020 г. отбелязват, че свръхчувствителността на чревната нервна система (която регулира стомашно-чревния тракт) е наблюдавана при пациенти с IBS, докато свръхчувствителността на пътищата на болката в мозъка често се цитира като причинен фактор при мигрена.

Това накара някои изследователи да предположат, че хората с IBS и мигрена са по-чувствителни към стимули като цяло. Тази чувствителност може да засегне няколко системи на тялото и да причини множество диагнози, свързани с реакцията на болка.

Хормони

IBS и мигрена са и двете са по-чести при женитетака че има основателна причина да се мисли, че хормони като естроген може да са отчасти виновни за причиняването на стомашно-чревни и мозъчни нарушения.

За съжаление ефектите на хормони като естроген и прогестерон върху IBS не са добре проучени. Но, анекдотично, много жени с IBS съобщават за влошаване на симптомите около времето на менструацията.

Мигрената отдавна е свързана с колебанията на хормоните; всъщност има вид мигрена, наречена менструална мигрена, която причинява симптоми точно преди или по време на менструалния цикъл. По-специално, променящите се нива на естроген обикновено се свързват с менструална мигрена.

Серотонин

Някои изследователи смятат, че връзката между червата и мозъка на тялото може да е отговорна за IBS и мигрена. Те специално разглеждат ниските нива на серотонин в червата като възможен фактор.

Минали изследвания са установили ниски нива на серотонин при хора с мигрена и хора с IBS и това може да е част от причината, поради която селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) понякога се използват за лечение на IBS.

Храносмилателни симптоми на мигрена срещу IBS

Тъй като мигрената може да причини храносмилателни симптоми, може да е трудно да разберете дали гаденето и диарията са странични ефекти на мигрена или симптоми на IBS.

Свързаните с GI симптоми на мигрена включват:

 • гадене
 • повръщане
 • диария
 • загуба на апетит

Свързаните с GI симптоми на IBS включват:

 • коремна болка и спазми
 • диария
 • запек
 • подуване и газове
 • кръв или слуз в изпражненията

Мигрена при деца

Докато много деца с мигрена имат типични симптоми, някои изпитват коремна мигрена, форма на мигрена, която по същество е мигренозен епизод без главоболие или болка в главата.

Коремната мигрена причинява гадене, повръщане, болки в стомаха, диария и загуба на апетит и обикновено засяга само деца под 10-годишна възраст. Някои от тези деца надрастват коремната мигрена, докато други продължават да имат по-типични мигренозни симптоми, когато пораснат.

В по-младите години може да е трудно да се разграничи IBS от коремна мигрена при деца, но лекарят може да помогне, като вземе семейна и медицинска история.

Водене на хранителен дневник за мигрена и IBS

Ако сте били диагностицирани с мигрена или IBS, вероятно са ви казали да водите хранителен дневник, който е ежедневен отчет за всичко, което ядете и пиете. Това е така, защото някои храни могат да предизвикат както IBS, така и симптоми на мигрена, и разбирането какви храни да избягвате при IBS и мигрена може да намали броя на атаките, които изпитвате.

Воденето на хранителен дневник е сравнително очевидно: записвайте всичко, което ядете и пиете, заедно с количествата, от момента, в който се събудите, до момента, в който си легнете. Уверете се, че поставяте дата на всеки запис. Също така не забравяйте да отбележите всички специфични за състоянието симптоми, които изпитвате, както и времето или продължителността на тези симптоми.

Едновременно лечение на мигрена и IBS

Лечението на мигрена и IBS може да включва координиране на грижите между различни доставчици на здравни услуги, тъй като някои лекарства могат да се използват за лечение на двете състояния, но други могат да си взаимодействат по отрицателен начин. Лекарствата, които могат да помогнат при мигрена и IBS, могат да включват следното:

 1. Антидепресанти: Някои трициклични антидепресанти, като нортриптилин, са използвани при лечението на мигренаи някои SSRI (както и някои трициклични антидепресанти) могат да се използват за лечение на симптоми на IBS.
 2. Лекарства против гадене: Гаденето и повръщането са симптоми на мигрена и IBS, така че антиеметични лекарства могат да се използват и в двата случая. Zofran може също така да намали диарията при хора с IBS.

От друга страна, някои лекарства, които обикновено се предписват за мигрена, могат да изострят стомашно-чревни проблеми като диария и запек, особено ако имате IBS. Триптани като Imitrex или Frova и CGRP антагонисти като Emgality са били доказано, че причиняват запек.

Лекарствата, използвани за намаляване на диарията или запека, подобряване на здравето на червата и намаляване на чревните мускулни спазми, няма вероятност да повлияят на лечението на мигрена.

Кога и къде да получите помощ

Ако вашите симптоми на IBS или мигрена влияят на качеството ви на живот, време е да си уговорите среща със здравен специалист. Вашите симптоми не трябва да ви карат да отсъствате от работа или училище, да нарушавате нормалния си график на съня или да пречат на вашите взаимоотношения.

Що се отнася до какъв лекар да отидете, това може да зависи от вашата медицинска история. Но винаги е добре да започнете с общопрактикуващ лекар. Те могат да ви насочат към гастроентеролог или невролог.

Въпреки че епизодите на мигрена могат да причинят някои стомашно-чревни смущения като гадене и повръщане, хората с мигрена също имат по-висока честота на IBS, отколкото други хора. Въпреки че IBS не причинява мигрена – и мигрената не причинява IBS – различни фактори могат да доведат до това, че хората имат и двете състояния.

Ако смятате, че имате мигрена и IBS, важно е да имате екип от здравни специалисти, които работят един с друг и с вас, за да управлявате симптомите си и да си сътрудничите при лечението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss