Може ли HPV да е в латентно състояние?

Човешкият папиломен вирус (HPV) е вирусна инфекция, която се разпространява чрез контакт от кожата до кожата. относно 80 милиона американци се смята, че имат HPV. Това е най-честата полово предавана инфекция (ППИ).

Това е толкова често, че повечето хора, които са сексуално активни, ще получат HPV в някакъв момент и няма да осъзнават, че го имат. Това е така, защото повечето видове HPV – има повече от 100 — не проявявайте никакви симптоми и изчезвайте, без да е необходимо лечение.

HPV, подобно на повечето вируси, преминава през период на латентност, когато не причинява никакви симптоми вътре или извън тялото. Някои видове HPV могат да бъдат в латентно състояние в продължение на години, преди някой да развие симптоми или да разбере, че го има.

Колко дълго може HPV да лежи в латентно състояние?

HPV може да лежи в латентно състояние в продължение на много години, след като човек се зарази с вируса, дори ако симптомите никога не се появят.

Повечето случаи на HPV се изчистват отвътре 1 до 2 години тъй като имунната система се бори и елиминира вируса от тялото. След това вирусът изчезва и не може да се предава на други хора.

В екстремни случаи HPV може да лежи латентно в тялото в продължение на много години или дори десетилетия. През това време вирусът винаги се възпроизвежда в клетките и може да се разпространи, дори ако няма симптоми.

Ето защо е възможно да се даде положителна проба за HPV, дори ако е в латентно състояние от години.

Тестването е от решаващо значение, защото е възможно да се предава HPV от един партньор на всички партньори в продължение на десетилетие или повече.

Рискови фактори за HPV

HPV може да се разпространи лесно, когато партньорите правят секс без презерватив или друг бариерен метод, дори ако вирусът е в латентно състояние. Това е така, защото вирусният материал все още живее вътре в клетките в областта, където е бил заразен вирусът.

По време на сексуална активност партньорът може да бъде директно изложен на тези клетки, които след това могат да предадат вирусния материал в телата си.

Ето някои рискови фактори за HPV:

 • На колко години сте. Ако имате HPV, когато сте млади, вероятно ще имате обикновени брадавици. Гениталните брадавици обикновено се появяват, когато сте тийнейджър или млад възрастен.
 • Слаба имунна система. Ако имунната ви система е отслабена от заболяване, състояния като ХИВ или имуносупресори, може да е по-вероятно да се заразите и да предадете HPV.
 • Увреждане на кожата. По-вероятно е да се появят брадавици, когато кожата е била разрязана или наранена.
 • Докосване на заразени повърхности. Докосването на брадавица или повърхност, с която HPV е влязъл в контакт, като басейн или душ, може да увеличи вероятността от инфекция.

Усложнения на HPV

Ако HPV е налице или е в латентно състояние, могат да възникнат усложнения. Възможните усложнения включват:

 • Предаване на деца. Рядко е, но е възможно да се разпространи HPV на деца, когато се родят. Проучване от 2016 г. предполага, че около 11% от децата на HPV-позитивни майки също са имали HPV, но изследването не е убедително.
 • Рак. Някои видове HPV могат да увеличат риска от някои видове рак, като рак на пениса или шийката на матката.

Спящи митове за HPV

Не всичко, което четете онлайн или от други, е вярно. Ето някои митове за HPV, на които не трябва да вярвате:

 • Някой не може да получи HPV, ако сексуалният му партньор няма симптоми. Не е необходимо да има симптоми, за да се заразите с вируса.
 • HPV не може да се предава чрез секс между двама души с вулва. Може да се предава от всяка сексуална активност или обмен на течности.
 • Не можете да имате HPV, ако нямате симптоми. Все още можете да имате вируса, просто може да е в латентно състояние.
 • Презервативът предотвратява разпространението на спящ HPV. Макар и рядко, HPV все още може да се разпространява, особено ако презерватив или друг бариерен метод не се използва правилно.
 • HPV засяга само хора с вулва. Засяга хора от всякакъв пол. В някои проучвания хората с пениси са по-склонни да имат HPV.

Предотвратяване на разпространението на HPV

Ето как да предотвратите разпространението на HPV:

 • Ваксинирай се. CDC препоръчва че подрастващите получават ваксината около 11 или 12 години или преди да станете сексуално активни. Все още можете да получите ваксината до 45-годишна възраст.
 • Използвайте бариерни методи винаги, когато правите секс. Това включва последователно и правилно използване на бариерни методи като презервативи, дентални прегради или нещо, което предпазва от директен генитален контакт.
 • Избягвайте секс, ако има брадавици. Ако има активна инфекция, все още е възможно вирусът да се разпространи, дори ако се носи презерватив.
 • Не споделяйте лични вещи, които влизат в контакт с гениталиите. Това включва кърпи.
 • Намалете или избягвайте пушенето. Пушенето всъщност може да увеличи риска от огнище на брадавици. Отказването може да бъде трудно, но лекарят може да ви помогне да създадете план за спиране, който работи за вас.
 • Кажете на сексуалните партньори за HPV статуса преди сексуална активност. Помолете партньорите си да ви уведомят дали имат ППИ. В идеалния случай се тествайте преди секс.

За вкъщи

HPV може да лежи в латентно състояние за дълго време и все още да се разпространява без симптоми.

Редовното изследване за ППИ е важно, за да се предотврати разпространението на тези инфекции. Това трябва да се прави всеки път, когато имате нов партньор или ако партньорите ви правят секс с някой друг.

Познаването на вашия HPV статус може да гарантира, че няма да възникнат усложнения и да предотвратите предаването му.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss