Може ли COVID-19 да увеличи риска от сърдечни заболявания?

Когато мислите за COVID-19, вероятно се сещате за ефектите му върху белите дробове. Въпреки това, това респираторно заболяване може да засегне и други части на тялото ви.

COVID-19 може да доведе до увреждане на сърцето при някои хора, което може да увеличи риска от развитие на сърдечни проблеми в бъдеще.

Тази статия ще разгледа как COVID-19 може да засегне сърцето, какви проблеми може да причини това и кой е най-застрашен.

Как COVID-19 влияе на сърцето?

Има няколко начина, по които COVID-19 може да засегне сърцето. Нека ги разгледаме по-подробно.

Директна инфекция

Вирусът, който причинява COVID-19, се свързва с протеин, наречен ACE2, за да влезе в клетките на тялото ви. Освен в белите дробове, ACE2 може да се намери в много органи и тъкани в тялото ви, включително сърцето и кръвоносните съдове.

Поради това е възможно вирусът да може директно да зарази клетките в сърцето и кръвоносните съдове, което води до тяхното увреждане.

Имунен отговор

COVID-19 причинява повишаване на нивата на възпаление в тялото ви. Това повишаване на възпалението се причинява от имунната система, тъй като тя работи, за да отговори на инфекцията.

Въпреки това, имунният отговор може да бъде нож с две остриета. Когато стане твърде интензивен, той всъщност може да причини увреждане на здравите тъкани, включително сърцето.

Ниски нива на кислород

Също така е възможно сърдечно увреждане да се случи, защото сърцето получава по-малко кислород. Това може да се случи, когато белите дробове са силно засегнати от COVID-19.

Възможно е също притокът на богата на кислород кръв към сърцето да бъде нарушен от наличието на кръвни съсиреци, което може да се случи по време на COVID-19. Смята се, че тези кръвни съсиреци са причинени от високи нива на възпаление.

Когато органите и тъканите на тялото ви не получават достатъчно кислород, те могат да започнат да умират. Освен това, когато самото ви сърце не получава достатъчно кислород, за него е по-трудно ефективно да изпомпва богата на кислород кръв към други части на тялото ви.

Стресова кардиомиопатия

Стресовата кардиомиопатия е известна още като кардиомиопатия на Такоцубо. Кардиомиопатията е състояние, засягащо сърдечния мускул, което затруднява сърцето ви да изпомпва кръв.

Високите нива на физически или емоционален стрес могат да доведат до стресова кардиомиопатия. Наличието на COVID-19 може потенциално да доведе до двата вида стрес.

До какви видове сърдечни проблеми може да доведе това?

А Проучване от 2022 г установи, че потенциалните сърдечни проблеми след COVID-19 са много разнообразни. Той сравнява група от 153 760 американски ветерани, които са имали COVID-19, с две контролни групи ветерани, които не са имали история на COVID-19.

В сравнение с двете контролни групи, участниците, които са имали COVID-19, са имали повишен риск от следните сърдечни проблеми за период от 12 месеца:

 • аритмия: Аритмия е, когато сърцето ви бие твърде бързо, твърде бавно или неправилно. Някои видове аритмия могат да бъдат животозастрашаващи.
 • Кръвни съсиреци: Кръвните съсиреци са бучки кръв, които потенциално могат да блокират кръвоносните съдове, което води до усложнения като дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия и инфаркт.
 • Сърдечен удар: Сърдечен удар се случва, когато притока на кръв към част от сърцето е блокиран. Сърдечните удари са спешна медицинска помощ, тъй като могат да доведат до трайно увреждане на сърцето или смърт.
 • Сърдечна недостатъчност: Сърдечна недостатъчност е, когато сърцето ви вече не е в състояние ефективно да изпомпва кръв към тялото ви. Това може да доведе до натрупване на излишни течности в тялото ви, както и до проблеми с белите дробове, бъбреците и черния дроб.
 • Миокардит: Миокардитът е възпаление на сърдечния мускул. Има потенциал да причини отслабване на сърцето, което може да допринесе за сърдечна недостатъчност.
 • Перикардит: Перикардитът е подуване на защитната торбичка, която обгражда сърцето. Това може да доведе до натрупване на течност около сърцето, както и до белези на сърцето.
 • Удар: Инсулт се случва, когато притока на кръв към мозъка е нарушен, което потенциално води до сериозни неврологични усложнения и смърт. Подобно на инфаркта, инсултът е спешна медицинска помощ.

Други скорошни изследвания подкрепят тези открития. Например друг Проучване от 2022 г сравняват сърдечносъдовите резултати за 12 месеца в голяма група хора, които са имали COVID-19, и съвпадаща група лица, които не са имали.

Изследователите в това проучване наблюдават по-висок риск от много от същите сърдечни проблеми при хора, които са имали COVID-19, включително аритмии, кръвни съсиреци и миокардит.

Кой е най-застрашен от сърдечни заболявания, свързани с COVID-19?

Резултатите от Проучване от 2022 г обсъдени по-горе показват, че рискът от свързано с COVID-19 сърдечно заболяване остава повишен независимо от други фактори като възраст, пол, етническа принадлежност или съществуващи медицински състояния.

Въпреки че рискът от сърдечни проблеми е най-висок при хора с тежка форма на COVID-19, той все още съществува при тези, които не се нуждаят от хоспитализация. Хората без анамнеза за сърдечни заболявания също са изложени на риск от сърдечни проблеми след COVID-19.

COVID-19 често се свързва с по-тежки усложнения при хора, които са по-възрастни, имат тежко заболяване или имат други основни здравословни проблеми.

Това изследване обаче показва, че сърдечни проблеми все още могат да възникнат при хора, които са по-млади, имали са само леко заболяване или нямат анамнеза за сърдечно-съдови заболявания или други медицински състояния.

Ами ако вече имате проблеми със сърцето?

Изглежда, че всеки е потенциално изложен на риск от сърдечно заболяване, свързано с COVID-19, но ако вече имате съществуващо сърдечно-съдово заболяване, получаването на COVID-19 може да доведе до тежко заболяване или потенциално да причини влошаване на състоянието ви.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)някои видове сърдечно-съдови заболявания, които могат да увеличат риска от тежка форма на COVID-19, включват:

 • кардиомиопатия
 • заболяване на коронарната артерия
 • сърдечна недостатъчност
 • високо кръвно налягане
 • удар

Безопасно ли е за хора със сърдечни проблеми да получат ваксина срещу COVID-19?

Ваксината срещу COVID-19 е безопасна и ефективна за хора със сърдечни проблеми. Всъщност, на Американска сърдечна асоциация отбелязва, че получаването на ваксина срещу COVID-19 е висок приоритет за хората със сърдечно-съдови заболявания.

Ваксинирането срещу COVID-19 е особено важно за хора със сърдечно-съдови заболявания, тъй като тези хора са изложени на по-висок риск от усложнения и сериозни заболявания, дължащи се на COVID-19.

Ако имате сърдечно-съдово заболяване и все още не сте ваксинирани, говорете с Вашия лекар за Вашето Опции за ваксина срещу COVID-19.

За миокардита, перикардита и ваксината срещу COVID-19

Ако имате сърдечни проблеми, може да сте загрижени за риска от миокардит и перикардит след получаване на mRNA ваксини срещу COVID-19. Според CDCтези нежелани реакции са най-чести при юноши от мъжки пол и млади възрастни.

Тези нежелани реакции също са много редки. Всъщност а Проучване от 2022 г от над 42 милиона души, които са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, установиха, че само 2861 души (0,007%) са развили миокардит.

Рискът от миокардит и перикардит всъщност е по-висок след преболедуване от COVID-19, отколкото след ваксиниране. Всъщност според др Проучване от 2022 гв сравнение с ваксинацията, рискът от сърдечни усложнения след инфекция с COVID-19 беше:

 • 2 до 6 пъти по-високи при подрастващите мъже
 • 7 до 8 пъти по-високи при млади възрастни мъже

Какво можете да направите, за да намалите риска от сърдечни заболявания, свързани с COVID-19?

Най-добрият начин да се предпазите от сърдечни заболявания, свързани с COVID-19, е да бъдете в крак с времето на вашите ваксини срещу COVID-19, включително всички препоръчани бустери.

Освен да се ваксинирате, можете да предприемете и други стъпки, за да предотвратите заразяване с COVID-19. Това включва:

 • избягване на контакт с хора, които в момента са болни или имат съмнение за COVID-19
 • миене на ръцете си често със сапун и вода

 • движещи се дейности и събирания на открито, ако е възможно
 • носене на маска и практикуване на физическо дистанциране, когато сте на обществени места, ако е необходимо
 • подобряване на въздушния поток и вентилацията във вашата къща, като отваряне на прозорец и редовно сменяне на въздушния филтър

Предотвратяване на сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в САЩ. Поради това предприемането на стъпки за намаляване на риска от сърдечни заболявания също е важно. Това може да включва:

 • хранене на здравословна за сърцето диета
 • редовно упражняване
 • отказване от пушенето, ако пушите

 • поддържане на умерено тегло
 • пиене на алкохол в умерени количества или изобщо не

 • намиране на ефективни начини за намаляване на стреса
 • посещавайте Вашия лекар за редовни здравни прегледи
 • лечение на всички съществуващи здравословни състояния според указанията на Вашия лекар

Долния ред

Изследователите са установили, че COVID-19 може да увеличи риска от сърдечни проблеми в бъдеще. Тези сърдечни проблеми могат да включват състояния като аритмии, сърдечна недостатъчност и миокардит.

Точният начин, по който COVID-19 засяга сърцето, не е известен. Въпреки това е вероятно увреждането на сърцето да се дължи на един или комбинация от фактори като директна инфекция на сърдечната тъкан, повишено възпаление или по-ниски нива на кислород.

Да бъдете в крак с вашите ваксини срещу COVID-19 е най-ефективният начин за предотвратяване на усложнения от COVID-19 като сърдечни проблеми. Ако имате въпроси или притеснения относно ваксината срещу COVID-19, не забравяйте да ги обсъдите с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss