Може ли Ambien да причини еректилна дисфункция?

Амбиен и еректилна цисфункция

Zolpidem (Ambien) е лекарство с рецепта, използвано за лечение на безсъние. Безсънието може да бъде сериозен здравословен проблем и Ambien е предназначен като временно решение. Той действа, като забавя мозъчната ви активност, за да можете да заспите по-лесно и да си починете добре през нощта.

Ambien е седативно-хипнотично лекарство и потиска централната ви нервна система. Тъй като може да предизвика навик, това е федерално контролирано вещество.

Еректилна дисфункция (ЕД) е, когато не можете да получите ерекция или да я запазите достатъчно дълго, за да правите секс. Много неща могат да допринесат за ЕД, включително лекарства. Амбиен ли е един от тях?

Потенциални странични ефекти на Ambien

Ambien може да бъде много ефективен за хора, които имат проблеми със заспиването и заспиването. Действа по-добре, ако го приемате на празен стомах точно преди да си легнете. Не трябва да го приемате, освен ако не можете да останете в леглото цяла нощ.

Може да причини странични ефекти, но те варират много от човек на човек.

Някои често срещани нежелани реакции на Ambien включват сънливост, замаяност и диария. Когато се използва повече от няколко седмици, е по-вероятно да се почувствате уморени и упоени.

Ambien може да ви направи по-малко бдителни и по-малко координирани, защото е депресант на централната нервна система. Нарушената преценка и умората през деня могат да ви направят по-податливи на злополуки и наранявания.

Това лекарство може също да предизвика промени в поведението. Хората, приемащи Ambien, съобщават, че ядат, правят секс и дори шофират, докато са спят. Често те нямат спомен от тези дейности, когато се събудят.

Ако имате депресия, Ambien може да влоши симптомите. Може дори да допринесе за суицидни мисли.

Ambien потиска дихателната система, така че не трябва да го приемате, ако имате вече съществуващи респираторни проблеми. Ако имате бъбречно или чернодробно заболяване, уведомете Вашия лекар преди да приемете Ambien. Може да се нуждаете от различна доза или друго лекарство.

Има известен риск от зависимост, особено ако сте имали проблем със злоупотребата с вещества. Ако внезапно спрете приема на Ambien, може да получите симптоми на отнемане.

Както при всяко лекарство, възможно е да имате алергична реакция, която е най-вероятно да включва обрив, по-бързо слънчево изгаряне, ако сте изложени на слънце, и сърбеж. По-тежката алергична реакция е много рядка при Ambien. Ако имате затруднено дишане, затруднено преглъщане или ако получите внезапен, тежък обрив, потърсете незабавно медицинска помощ.

ЕД не е често срещан страничен ефект на Ambien, когато се приема според указанията, но какво ще стане, ако приемете повече от указаното или го смесите с други вещества?

Как Ambien може да допринесе за ED

Ambien е мощно лекарство. Приемането му в по-големи дози или приемът му за дълъг период може да доведе до сериозни проблеми. Може също да допринесе за ЕД.

Ambien може да взаимодейства с други вещества. Не трябва да се приема с никакви депресанти на централната нервна система или седативни-хипнотични лекарства. Те включват бензодиазепини, опиоиди и трициклични антидепресанти.

Също така е лоша идея да пиете каквото и да е количество алкохол, докато приемате Ambien.

Смесването на тези вещества ще засили ефекта на лекарството, което може да доведе до ЕД. Може също да причини опасни странични ефекти, като нарушени двигателни умения и намалена умствена бдителност.

Ако не спите достатъчно, тези ефекти могат да продължат до следващия ден.

Причини за еректилна дисфункция

Много трябва да се случи, за да се постигне добра ерекция. Тя включва вашата централна нервна система, хормони, мускули и кръвен поток. Освен това изисква физическа или емоционална възбуда.

Проблем във всяка от тези области може да попречи на способността за поддържане на ерекция.

Понякога ЕД е резултат от психологически проблем. Друг път е физически проблем. Може дори да е комбинация от неща. Ето защо може да е трудно да се определи проблема.

Някои физически причини за ЕД включват:

 • сърдечно заболяване
 • високо кръвно налягане
 • проблеми с кръвообращението
 • диабет
 • затлъстяване
 • неврологични разстройства
 • Болест на Пейрони
 • проблеми с простатата
 • нарушения на съня
 • наранявания на таза или гръбначния стълб

Други фактори, които могат да допринесат за ЕД включват:

 • пушене
 • злоупотребата с наркотични вещества
 • определени лекарства
 • депресия и други психични разстройства
 • стрес
 • проблеми с отношенията

Говорете с Вашия лекар

Тъй като толкова много неща могат да причинят ЕД, важно е да го обсъдите с Вашия лекар. По този начин всички основни здравословни проблеми могат да бъдат адресирани и ЕД може да се лекува успешно.

Ambien може да взаимодейства с голямо разнообразие от вещества, така че не забравяйте да споменете всички лекарства без рецепта и лекарства и добавки, които използвате.

Когато приемате Ambien, следвайте внимателно инструкциите на Вашия лекар. Никога не увеличавайте дозата сами и не я приемайте по-дълго от указаното. Съобщете незабавно за страничните ефекти.

Ако имате дългосрочни проблеми със съня, комбинирани с ЕД, Вашият лекар може да поиска да преоцени Вашата диагноза и лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss